imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Barátkozz meg az iOS 11 új Control Centerével


A mai napon végre valahára eljön a pillanat, amikor mindenki számára elérhetővé válik az Apple friss, ropogós, vadiúj mobil operációs rendszere, az iOS 11. Nem árthat, ha a frissítés előtt kicsit felkészülünk az egyik leglátványosabb változásra, azaz a Vezérlőközpont (Control Center) megújulására.

Mostani cikkünk elsősorban azon emberek lelki felkészítésére irányul, akik nem követték különösebben nyomon az Apple körüli eseményeket, kiváltképp ideértve a WWDC-t, és nem tudják, mire számítsanak ma este, miután rányomtak a frissítés gombra. Nem akarunk senkit se megijeszteni, de kezdjük is a tételmondattal:

Rá sem fogsz ismerni a Control Centerre.

Most, hogy az első sokkon túl vagyunk, a továbbiakban elmagyarázzuk, hogy neked ez miért jó, és hogy merre találod a legfontosabb beállításokat.

Mi változott?

Röviden: minden. De tényleg. Teljesen új külsőt, és ami ennél is fontosabb, egy teljes mértékben újragondolt koncepciót kapott a Vezérlőközpont. Például, minden vezérlő egy lapon jelenik majd meg. Tehát nem az iOS 10-ből megszokott, lapozgatós megoldás érvényes a jövőben. Ami talán az összes változtatás közül a legfontosabb számunkra, az az, hogy engedve a felhasználói nyomásnak, végre személyre szabható lett a Control Center. Persze, az Apple azért nem fordult ki teljesen önmagából, vannak megkötések és korlátozások, de a lényeg, hogy van, amibe beleszólhatsz te is.

Hogyan férek hozzá?

Pontosan ugyanúgy, ahogy eddig: a kijelző legaljáról suhints egyet felfele. Ennyi.

Személyre szabás

Ahogy feljebb is írtam, az Apple nem adott teljesen szabad kezet a felhasználóknak a testreszabás során, vannak állandó, megváltoztathatatlan elemek, vezérlők, gombok. Ilyen a Repülő üzemmód, a Wi-Fi, a Bluetooth, a mobilnet kapcsoló, a zenevezérlő, a kijelzőelforgatás kapcsoló, a Do Not Disturb, a kijelzőtükrözés, illetve a fény és a hangerő szabályzó csúszkák.
Ezeken felül viszont egy rakat, nekünk tetsző gombot és kapcsolót varázsolhatunk a Vezérlőközpontba. Ehhez:

  • Menjünk a Beállítások Control Center menüpontjába.
  • Értelemszerűen nyomjunk a Customise Controls gombra.
  • Ezután a már jól ismert + és – jelekkel hozzáadhatunk, vagy eltávolíthatunk kapcsolókat, a jobb oldali 3 vonalra kattintva pedig tetszőleges sorrendbe rendezhetjük az elemeket.

Hogyan kapcsolhatom ki?

Bár teljesen soha nem szabadulhatunk meg a Control Centertől, indokolt esetekben meggátolhatjuk az előhívhatóságát. Az alkalmazásokon belüli tiltással a véletlen, idegesítő helyzeteket kerülhetjük el, a Lock Screenessel pedig azt, hogy vicces kedvű barátaink ébresztőket állíthassanak be nekünk hajnalra a jelkódunk nélkül.

Alkalmazásokon belüli

  • Látogassunk el a Beállítások Control Center menüpontjába
  • Kapcsoljuk ki az Acces Within Apps lehetőséget

Innentől kezdve csak a Home és a Lock Screenről hívhatjuk elő a Vezérlőközpontot.

Zárolt képernyő

  • Navigáljunk a Beállítások Touch ID & Paascode menüpontjába
  • Adjuk meg a jelszavunkat
  • Görgessünk le a lap aljára az Allow Acces When Locked paragrafushoz
  • Kapcsoljuk off állásba a Control Center melletti csúszkát

Voilà. Meg is volnánk.

Ha még ezek után is hajótörött matróznak érzed magad az új Control Center nyújtotta lehetőségek végtelen tengerében, tedd fel kérdésed kommentben, legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd dobni egy mentőmellényt.

Itt találod a cikket, melyben összefoglaltunk, melyik készülékek támogatják az iOS 11-et. Ha rákívántál az új rendszerre, de az már nem kompatibilis az aktuális készülékeddel, nézz körbe akciós iPad és iPhone kínálatunkban a frissebb modellekért.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!