imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bartender: rend a lelke a menüsávnak


Ismerős a képernyő közepéig belógó ikonáradat? Lehet ezt elegánsabban is!

Tudom, hogy már sokszor előjött a rend és az Apple téma, de továbbra is tartom: ha már egyszer ilyen szép letisztult hardvert és szoftvert ad ki az Apple, akkor azon érdemes/ajánlott/ildomos/javallott felhasználói oldalról is rendet tartani. Az én olvasatomban az egy rendezett fájlstruktúrát, harmonizáló Dock ikonokat, minőségi alkalmazásokat, minimalista Íróasztalt és még sok hasonló apróságot takar.

Egy ilyen háznak sem állna jól a rendetlenség…

Az egyik ilyen apróság a menüsáv (hivatalos nevén menüsor amúgy, de az annyira kisvendéglősen hangzik, hogy engedelmetekkel inkább a sáv szót használnám). Ugyebár, itt kap helyet alapértelmezetten az óra, az akkumulátor töltöttség jelző, a Spotlight és a Siri, igény szerint számos más rendszerikon, na meg az a kis millió alkalmazás ikonja, amelyik használja a sávot.

Sokszor ezek az ikonok ráadásul nincsenek is aktív használatban, egyszerűen csak amikor választani kell, hogy a Dockon vagy a menüsávban legyen a háttérben folyamatosan futni kívánó app ikonja, akkor jobb üzlet utóbbit választani. Ennek tud az lenni az eredménye, hogy a képernyő közepéig lógnak a stílusban sokszor eltérő kis képecskék, mint fecskék a dróton, a szerencsétlen felhasználó meg már csak izommemóriájában bízhat, ha gyorsan szeretne használni egyet közülük.

Kivéve, ha beruház a Bartender nevezetű remek kis alkalmazásba.

Az app tényleg faék egyszerű: kapunk egy teljes listát a menüsávot használó rendszer- és harmadik féltől származó alkalmazásokról, mi meg egyesével megadhatjuk, hogy szeretnénk-e látni, elrejtenénk, vagy egyáltalán nem vagyunk rá kíváncsiak. Ha az elrejtés mellett döntünk, akkor a Bartender saját – személyre szabható – menüikonjára kattintva még előcsalogathatjuk az adott elemet, utóbbi esetben örökre megszabadulhatunk egy-egy használni nem kívánt, ámde „kötelező“ ikontól.

Persze azért akadnak még további cizellálási lehetőségek, mint például, hogy ha frissül az elem, akkor legyen látható adott ideig, vagy az automatikus elrejtés és az aksikímélő megoldások, na meg a gyorsbillentyűk, de ezek már csak finomhangolják az élményt, melynek magja az a megnyugtató érzés, hogy ha felnézel a kijelződ tetejére, pontosan azt és úgy látod, ahogy azt Te szeretnéd.

Ne fizess túl sokat az alkalmazásokért, a Bartendert letöltheted a Setappon keresztül is! A havi előfizetésről és a Setapp előnyeiről itt olvashatsz bővebben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!