imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beat Cop – Polák zsaruvicc


Tudom, hogy már harminc éve sem volt tévéd, hiszen a Tarr Béla összest azóta is kizárólag Meopta vetítőgépen élvezed. Ha netán tévednék, és mégis szép emlékeket ápolsz a Beverly Hills-i zsaruról, a Miami Vice-ról, vagy mondjuk a Tango és Cashről, akkor a Beat Cop talán pont neked szól.

1986 borzalmas lapokat osztott. Egy betörési ügy miatt a belső ellenőrzés gyilkossággal és lopással vádol, így ugrott a detektív beosztás, ráadásul még új körzetbe is helyeztek. Szép emlék csak a nyomozói munka, a mindennapok már egy mocskos New York-i járdán peregnek parkolási kihágásokért és kopott gumikért felírt büntetőcédulák tengerében.

A rivális bandák felváltva próbálnak megvesztegetni, te pedig nem győzöl egyensúlyozni köztük, hiszen semmi kedved a szemed láttára szitává lőtt Kövér Mike sorsára jutni. Az új kollegáknak egy kedves szavuk sincs hozzád, a pofátlan exnejed meg hétről hétre több tartásdíjat követel. Ha ez nem elég, egy befolyásos politikus is a nyakadban liheg, s már csak huszonegy napod maradt, míg neved tisztázásának utolsó lehetősége is elvész.

Az aggasztó helyzet nem saját agyszüleményem, hanem a lengyel fejlesztésű Beat Cop felütése. A néhány hónapja mobilokra is befutott rendőrszimulátor deklarált célja a legendás zsarufilmek világának megidézése, nosztalgikus hangvételével leginkább a műfaj rajongóinak készült. Az izgalmas ígéret a koncepcióhoz kiválóan passzoló pixel art grafikával és szintetikus dallamok garmadájával körítve elevenedik meg.

A játékban Jack Kelly, egy gyalogos járőr három hetét kell átgürcölnünk a reggeli eligazítástól egészen a műszak zárásáig. Minden nap újabb küldetéseket és váratlan eseményeket hoz, míg szép lassan fény derül a főhős besározásának miértjére is. A gürcölést szinte szó szerint kell érteni, hiszen folyamatosan versenyt futunk az idővel, hogy szállítani tudjuk az előírt büntetési mennyiséget és megoldjuk a helyiek összes gondját.

Körzeti megbízottként (nagyon laza fordításban ennyit tesz a maga a cím is) végig ugyanazon a szabadon bejárható utcán fogunk tevékenykedni. A huszonegy nap alatt behatóan megismerjük a környék összes vállalkozóját és a szívességekért kuncsorgó veszélyes bűnszervezeteket is. Lesz itt például gyilkossági helyszínelés, túszdráma, erotikus filmforgatás (!), de természetesen fánkból is degeszre tömhetjük magunkat. A célunk alapvetően annyi, hogy egy műszak alatt minden feladatot teljesítsünk, s közben se főnökeinkkel, se a gengszterekkel ne rúgjuk annyira össze a port, hogy az a játék végét jelentse.

Csakis rajtunk áll, hogy milyen rendőrt alakítunk. Lehetünk korruptak vagy példaképek, kemények vagy elnézők. A siker kulcsa persze itt is a rugalmasság, aki mindenáron belemenős, feddhetetlen lovagot akar alakítani, azt hamar legyűri majd a nyolcvanas évek Brooklynjának bűnáztatta valósága. Az odafigyelés létfontosságú, a játékban elérhető 4 befejezés közül csak akkor kapjuk a legjobbat, ha mindent a nagykönyv szerint csinálunk. Én például sietségemben a 17. napon kihagytam egy telefonhívást, s már ennyi is elég volt ahhoz, hogy a játék végén ne sikerüljön tisztáznom szegény Kellyt a koholt vádak alól. Erre persze utólag semmi nem figyelmeztetett, így a The End feliratnál csak értetlenül pislogtam, hogy vajon mit ronthattam el…

A mindennapi robotot a szarkasztikus humor, a változatos küldetések, és a popkulturális utalások áradata dobja fel. Az eligazításokon a kollegák politikailag legkevésbé sem korrekt szövegekkel ugratják egymást (ezekre már indításkor is egy üzenet figyelmezteti az érzékenyebbeket), a lakóházak kapucsengőin pedig olyan nevek köszönnek vissza, mint M. Rockatansky (Mad Max, 1979), vagy S. Connor (Terminátor, 1984).

Gyakran már a küldetések is legendákat idéznek. A negyedik napon például egy Igor Denko nevű orosz rendőrt pesztrálunk (Ivan Danko, Vörös Zsaru, 1988), a nyolcadikon pedig az Akeem herceget meglátogató zamundai király előtt kell megtisztítanunk a parkolót (Amerikába Jöttem, 1989). A játék valósággal dúskál a hasonló kikacsintásokban, a lengyel készítők remek érzékkel választották ki a halhatatlan évtized legismertebb dobásait.

A nosztalgiabomba eredetileg PC-re és Mac-re készült, így jóval hosszabb az átlag mobilos daraboknál. A teljes végigjátszás akár 8-10 órát is igénybe vehet, amivel már néhány AAA címmel összehasonlítva is megállná a helyét (Order 1886…valaki?). Sajnos nem a legtakarékosabb az energiafogyasztást illetően, de azért messze nem vészes a helyzet. Ha te is rendőrfilmeken nőttél fel, vagy ha csak mindig érdekelt, hogy milyen érzés szénné büntetni egy tilosban parkoló nagypapát, érdemes megfontolni a letöltését.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!