imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Beats Solo Pro – ez már Apple!


Lehet, hogy a Beats az elmúlt években nem a kivitelezés minőségéről volt híres. Lehet, hogy a mélyekkel túlzásba estek. Tudom, hogy a rendszeres olvasótáborunk is nagyságrendekkel jobban szereti akár az iSTYLE-ban kapható többi brandet. De most ne kezdj bele az ócsárolásba, mielőtt ezt elolvasnád!

A Beats a napokban dobta piacra a Solo termék legújabb kiadását, ami a mostani megszokott (megosztó) trendek szerint a Beats Solo Pro elnevezést kapta. Pár nap tesztelés után elmondtam a véleményem róla, ami engem is meglepett:

Vegyük szépen sorba, miért gondolom azt, hogy ez egy olyan Beats füles, ami a divatos Beats köntös mögött már valódi Apple mérnöki munkát mutat.

Design és anyaghasználat

A Solo sorozat elsődleges célja sohasem a teljesítmény minden elé helyezése volt. Ez egy utcai füles, ami egyszerre zenelejátszó és divatkiegészítő is. Harsány színek, összetéveszthetetlen (maximum matricákkal hamisított) Beats logó, ezek eddig is jellemezték. Az anyagok minősége is javult szériánként, most azonban tényleg nagyot ugrott.

A műanyagok matt kialakítása mellett (ami nálam egy nagy pirospont) egy fém pánt fut végig a fülesen. Ez egyrészt segíti a méret beállítását, másrészt hosszú távú tartósságot kölcsönöz, nem igazán fog könnyedén eltörni, ha rápakolsz valamit a hátizsákban.

A fém kidolgozásáról pedig egyértelműen az idei Product(RED) iPhone-ok jutottak eszembe. A fejtetővel érintkező gumi a Studio vonalból ismerős, amit kifejezetten szerettem. Az összhatás pedig tényleg egy minőségileg összerakott, kifejezetten jól kinéző füles.

Igaz, a fém pántnak köszönhetően egy kicsit erősebben nyomja a fület, mint ahogy az nekem kényelmes lenne, és nem tudom előre megjósolni, hogy mennyi idő alatt “törik” majd be. Ez, és a nagy akkumulátor miatt ez egy a látszathoz képest kifejezetten nehéz füles lett. Lehet, hogy van akinek ez nem tetszik, másokban a súly igenis minőségi érzést kell. Szóval ezt inkább ilyen felemás, megosztó pontként könyvelném el.

A legjobb füles funkció

Külön szeretnék egy fejezetet szánni arra, hogy egy egyszerű mérnöki megoldás hogyan tud javítani egy eszköz mindennapi használatán. A vezetéknélküli (illetve vezetékes, de aksis) Beats füleseken eddig egy ki-bekapcs gomb volt, több LED-es indikátorral, ahol a töltöttségi szintet tudtad ellenőrizni. Ez azt jelentette, hogy minden használat előtt és után kapcsolni kellett. És ha elfelejtetted, bizony merült.

Na ezt a részt a fülesen most teljesen letúrták, mostantól csak az eszközön tudod csekkolni a töltöttségi szintet, amiről éppen szól. Cserébe jön a legcoolabb dolog: amikor kinyitod a fülest, bekapcsol, amikor összecsukod a két szárát, kikapcsol. Ennyi.

Vagyis bármikor leveszed, elég összerakva letenned. És ha használni akarod, nem kell gombokkal vacakolnod: felrakod, és már megy is. Nagyon-nagyon köszönöm, most akkor ezt innentől minden Beats fülesbe kérném!

Nagyra nőtt AirPods Pro

Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy gyakorlatilag egyidőben dobta piacra az Apple az AirPods Prót és a Beats a Solo Prót. Az oké, hogy mindkettőt a H1 chip hajtja, ahogy a második generációs AirPodsot is. Azonban a Solo Pro MINDENBEN ugyanúgy működik, mint az AirPods Pro!

Ugyanúgy van rajta aktív zajszűrés, ami vélhetően ugyanazzal a technológiával megy. Csak éppen még az AirPods Prónál is durvábban. Itt a füleden lévő szivacs eleve több fizikai szigetelést biztosít, így gyakorlatilag süketszobába tudod magad küldeni fél perc alatt. Ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen ez a funkció mondjuk az AirPods Prónál, menj be egy iSTYLE boltba, és csekkold a Solo Pro fülest. Kábé ilyen. Durva, mi?

Szoftveresen is ugyanott tudod ki-bekapcsolni az aktív zajszűrést (iOS alatt elég a hangerő gombra hosszan tapintani, vagy a Bluetooth menüjében), és ugyanúgy működik az átengedő funkció is, ahol itt nyilván nagyobb rásegítés kell a mikrofontól, mert nem tud szabadon áramlani a levegő. Beszélgetéshez egyébként elégséges a mikrofonja, de azért éreztünk közben némi visszhangot. Ha épp az utcán sétálsz zenehallgatás közben és hívnak, nyugodtan vedd fel (forgalomra figyelve!), de ne ez legyen az alap.

Amit szerencsére megtartottak korábbról, az a fantasztikus aksiidő. Zajszűrés nélkül továbbra is 40 órát tud, de azzal is 22 órát ígérnek, ami elképesztő. Elviszed egy külföldi utazásra, és kábel se kell hozzá. Ha meg kéne, akkor ott az iPhone-odé, mert végre Lightning portot kapott. Mondom, hogy Apple!

Hangzás

Amit eddig írtam, az mind szép és jó, de mit sem érne, ha a Beats megmaradt volna annál a tipikusan Beats hangzásnál, amit a végletekig dominál a basszus. Egyébként már az előző generációnál is javult a helyzet, de Hordon akkor szerintem egy kicsit még kegyes és megengedő volt a tesztben.

Most azonban szerintem az alábbi történés zajlott le: miközben a Beats megszokott mérnökei épp dolgoztak az új füles hangzásán, hirtelen betört a kétszárnyas bejárati ajtó, és egy tucatnyi világoskék inges, farmernadrágos Apple mérnök szállta meg a terepet (16″-es, mert én már így képzelem) MacBook Prókkal a hónuk alatt. Vezetőjük csak ennyit mondott: “srácok, ezt a kört most üljétek ki, bízzátok a hangzást a profikra”.

Valószínűleg nem ez történt, mindenesetre az összes szóba jövő havert, kollégát, ismerőst rávettem, hogy próbálják ki. Akár úgy, hogy kedvenc fülesük ott volt mellettük, és cserélgették ugyanannál a számnál. Véleményük ugyanaz, mint az enyém, és a legtöbb netes tesztelőjé:

A Beats Solo Pro jól szól!

Persze nem azt mondom, hogy itt most a milliós kategóriák lettek lealázva, de a kialakításában és a kategóriájában – a múltját is figyelembe véve – egy kifejezetten kiegyensúlyozott hangzást kapunk, ami tetszetős. Persze megesik, hogy te egy másik hangzásvilágot szoktál meg, és ahhoz ragaszkodsz, de azt mondom, hogy a Solo Pro esetén nem a hangminőség lesz az ok, amiért esetleg valaki nem veszi majd meg. És mi ez, ha nem haladás?

Verdikt

Biztosan jönnek majd a kommentek, hogy a 107 900 forintos ár brutális, és ezért négy jobb Sennheisert vesz magának az illető. De ha azt nézem, hogy ez egy brutális aksiidővel bíró, a legmodernebb technológiát maximálisan kihasználó füles, ami a metrón is el tudja hitetni a csukott szemű éneddel, hogy otthon ül egy székben, kifejezetten jól szól, divatosan néz ki, ÉS még az Apple is tette rá az árcédulát, akkor azt mondom, hogy egy kifejezetten reális pozícionálás történt.

A Beats Solo Prót nem ajánlom mindenkinek, mint ahogy az AirPods Prót sem. Ha a méret számít, ott van az AirPods kínálat. Ha csak a hangzás és otthonra kell, az emlékeimben a Beats Studio3 még mindig jobban szólt, mert az egy over-ear megoldás.

És ez így van jól. Az Apple kínálatában most eljutottunk oda, hogy többféle felhasználásra más-más fej- és fülhallgatót tudunk ajánlani, ami mind minőségi, szerethető termék. Erre az állapotra pedig már régóta vártunk. Na jó, esetleg akkor már egy új Studio Pro…?

A Beats Solo Pro füleseket kipróbálhatod az iSTYLE üzleteiben, vagy akár meg is vásárolhatod az iSTYLE webshopjában. Nem fogsz benne csalódni!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!