imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

BeatsX teszt: a majdnem tökéletes Beats


Megérkezett hozzánk a szeptemberben bemutatott, W1 chippel felszerelt fül- és fejhallgatók utolsó hiányzó darabja, azaz a BeatsX. Kifejezetten szerethető lett a termék, ami mellett nem csak az ára szól.

Kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam a W1 chipes fül- és fejhallgatókat illetően, hiszen a szeptemberben bemutatott négy termék közül az AirPods kivételével mindegyiket volt lehetőségem meghallgatni. A termékpaletta gyakorlatilag minden használati lehetőséget átér: egyrészt érkezett egy prémium fejhallgató a Solo 3 személyében, aztán kipróbáltuk a sportfülhallgatónak szánt Powerbeats3-at is. Mai tesztalanyunk, a BeatsX pedig lényegében egy sima vezeték nélküli fülhallgató, ami szinte minden helyzetben kényelmesen használható, legyen szó utazásról, vagy irodai zenehallgatásról.

Disclaimer
Közepesen nevezném magamat audiofilnek. Igényes vagyok a zene minőségére, jobb kedvelem a tömörítetlen hangzást, van egy aránylag jó hangrendszerem és egy RHA MA750i in-ear fülhallgatóm. Viszont nem nézem le azokat a Youtube-ról hallgatják a zenét, nem hallok ki minden apróságot a számokból, és nem fetrengek görcsben akkor sem, ha Spotify-ról vagy Apple Music-ról hallgatom a streamet.

The-cord-connecting-both-buds

Nem is ragoznám tovább a szót, térjünk a tárgyra.

Külső, anyagminőség

Annak ellenére, hogy nem csak a W1 chipes fülesek, hanem a vezeték nélküli Beats termékek közül is a BeatsX a legolcsóbb, ez egyáltalán nem érződik a csomagoláson. Igényes, szép fehér dobozt kapunk, aminek elején átlátszó műanyagon keresztül rögtön meg is pillanthatjuk az áhított fülest. Oldalán szokás szerint egy mélyen szántó idézet, amit ez esetben nem igazán tudok hova tenni („people aren’t hearing all the music”), hátulján pedig a legfontosabb funkciók felsorolása látható.

SAM_3619-01

A fülhallgató alatt egy szép fekete kartontömbre fűzték fel a kiegészítőket. Kapunk a gyárin kivül 3 pár különböző méretű gumiharangot, illetve két pár ugyanolyan méretű gumiszárnyat, ami a biztosabb tartást hivatott szolgálni. Ez utóbbiért nálam jár a pluszpont: egyrészt mert nem kívülről öleli át a fület, hanem a fülkagyló belső járataiba akaszkodik bele; másrészt mert egyszerűen eltávolítható, így amikor nincs rá szükség, nem növeli indokolatlanul a füles méretét.

A kartonlapka alján egy körülbelül 15 centiméteres USB – Lightning végű töltőkábel foglal helyet, illetve a Powerbeats3-nál is mellékelt gumitok, ami mintha ezúttal kisebb méretű lenne, így tényleg tökéletesen zsebbe rakható. Személy szerint nagyon megtetszett ez a megoldás, olyan jó sima felülete van, hogy élvezet hozzányúlni. A dobozban ezen kívül ott hevernek még a szokásos papírok és egy Beats matrica.

Anyagminőségét tekintve inkább mondanám sportosnak a BeatsX-et semmint prémiumnak. A nyakpánt része hasonlóan selymes gumi mint a mellékelt tok, és ez mindenképp a javára írandó. Jól találták el a vastagságot, nem viszket, nem kényelmetlen, még akkor sem, amikor bőrrel érintkezik. Nem mellesleg vigyázni sem kell nagyon rá, hiszen középmerev kialakítása lehetővé teszi, hogy kedvünkre hajlítgassuk. Nyugodt szívvel begyűrhetjük a tokjába is, mégis mindig vissza fog állni a nyakra simuló eredeti formájára.

auriculares-beatsx-analisis-review-opinion-muestras-opinion-unboxing-apple-beats-inalambrico-cab

Ennek tövében mindkét oldalon egy-egy nagyobb, médiavezérlő alakú műanyagdarab foglal helyet. A bal oldalin bekapcsológomb és állapotjelző LED helyezkedik el, a jobb oldalin pedig a töltőcsatlakozó. Ha jól sejtem, akkor mindkettőben található még egy-egy akkumulátor is, hiszen egészen kiváló 8 órás üzemidőre képes a füles. Ezek a műanyagdarabok gondoskodnak arról, hogy az egyébként pillekönnyű készülék ott is maradjon az ember nyakában, és ne pattogjon fel-alá minden egyes lépéskor. A viselésben engem egyáltalán nem zavartak, de volt olyan a szerkesztőségben, akit halálra idegesített.

Innen egy lapos, vékony kábelen keresztül vezet tovább az út a hangszórófejekig. A lapos kialakítást ebben az esetben egyáltalán nem érzem indokoltnak, sőt, inkább zavaró, hiszen szükségszerűen megcsavarodik, amikor a fülünkbe helyezzük az eszközt. Ráadásul az időtállóságáról sem győzött meg túlságosan, mivel elég vékonyka – elegánsabb lett volna egy vastagabb, kerek kialakítás. A jobb oldali kábelen helyezkedik el a médiavezérlő egység, amivel maximálisan meg vagyok elégedve. A gombok jól kitapinthatóak, szépen kattannak, és a funkciók közül is tud minden szokásosat a Siritől elkezdve a telefonhívások kezeléséig. Ráadásul elvben az Androidos készülékekkel is kompatibilis, de ezt nem teszteltem.

beats-by-dr-dre-got-no-strings-001

A fejek apró méretűek, nem olyan bumszlik, mint a Powerbeats3 esetében voltak. A kialakításuk kicsit hajlított, így az agybadugást követően tökéletesen nekitámaszkodnak a fülkagylónak, az extra szárnyak nélkül sem lehet kirázni a fülből. De az igazi truváj nem ez, hanem hogy a hátukban egy kis mágnes kapott helyet, aminek segítségével összepattintható a két fej, mikor épp nem használjuk a fülest. Ez klasszikusan a „miért nem nekem jutott eszembe először” esete: nagyon szerettem, hogy nem lóbálóznak a szálak ha éppen nincs a fülemben a készülék, az egész olyan lesz, mint egy kis nyaklánc. Apróságnak tűnik, de tényleg zseniális megoldás.

Ammunition-Work-BeatsX-Product-Hero

A mi példányunk fekete színben érkezett hozzánk, de a készülék kapható még kék, szürke és fehér színekben is.

Hangminőség, használat

A zökkenőmentes párosításról és a stabil, nagy hatótávolságú kapcsolatról az Apple W1 chipje gondoskodik. Többször is leírtuk már ennek előnyeit, így most nem részletezném külön, viszont minden egyes alkalommal rádöbbenek, mennyire jó megoldás is ez, és nem csak a párosítás miatt. Egyszerűen zseniális, hogy a ház bármely pontján ugyanolyan minőségben szól a zene, sőt, sokkal nagyobb terekben is boldogul. A szakdolgozatírás miatt megsűrűsödő könyvtárlátogatásaim alkalmával rendesen megdöbbentett, hogy két, másfél méteres téglafallal elválasztott teremmel arrébb – miközben épp egy létra tetejéről bogarásztam a szakirodalmat – is ugyanúgy szólt a zene, mintha közvetlenül a gép előtt ülnék. Practically magic.

Az akkumulátoridőre sem lehet panasz, papíron 8 óra folyamatos lejátszást bír a BeatsX, amit úgy tűnik, a való életben is képes hozni. Akkor sincs gond, ha véletlenül lemerülnénk, mivel a Fast Fuel technológiának köszönhetően 5 perc alatt több mint két óra üzemidőt tölthetünk a készülékbe, ami 45 perc töltés alatt teljesen feltölthető. Ennél sokkal többre hétköznapi felhasználás során szerintem nincs is nagyon szükség.

fastfuel

 

A hangminőség terén ne várjunk semmi világmegváltót, pontosan hozza a Beats-től megszokott szintet. Minél több Beats terméket hallgatok, egyre inkább az a benyomásom, hogy igazából nincsenek hatalmas eltérések az olcsóbb és a prémiumnak szánt termékek között e téren, ahogy a vezetékes és a vezeték nélküliek között sem. Utazáshoz, sportoláshoz teljesen elfogadható, de élményszerű zenehallgatást nem tud nyújtani. Szerethető iparosmunka ez, a pumpáló basszusokkal és a gyenge magastartományaival együtt is, amin a mai slágerek és a Beats1 rádió adása tökéletesen fog szólni, Bach összest meg úgyse ezen hallgat senki.

Verdikt

A teszt végére azt tudom mondani, hogy ár-érték arányban az egyik legjobb Beats termékhez volt szerencsém. Ha nem annyira a hangminőség a fontos, hanem a vezeték nélküliség, akkor jó szívvel tudom ajánlani bárkinek. A BeatsX a majdnem tökéletes Beats. Jó az üzemideje, aránylag olcsó, kis méretű és nagyon kényelmes. Azért csak majdnem, mert annak ellenére, hogy mellékeltek hozzá gumiszárnyakat, sportolásra nem igazán használható, ugyanis nem izzadságálló. Ez pedig nagy hiba szerintem, hiszen ez az a terület ahol a vezeték nélküliség igazán nagy előnnyé tud válni.

2017-02-18-BeatsX-IMG_0297

A képesség hiányában pedig leginkább az AirPods lesz a konkurenciája. Nem mondom, hogy az AirPods egyértelműen jobb vétel, bár ha választhatnék, valószínűleg én az utóbbi mellett tenném le a voksom, de semmiképp sem szerencsés házon belül versenyezni. Azért különösen fájó ez, mert az egészet elkerülhették volna ezzel az apró funkcióval, és máris lett volna egy olyan plusz a BeatsX-ben, amit fel tud mutatni az AirPods-szal szemben. Ettől függetlenül, ha valakinek fontos, hogy legyen kábel is a fülesén, vagy csak számít az a kis árkülönbözet, amivel olcsóbb a Beats, akkor érdemes megfontolni a BeatsX beszerzését, ez most az egyik legjobb választás a márka belépő termékei közül.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!