imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beépített értelmező szótárak használata iOS-en


Az iOS 10-től kezdve az egykori Define funkciót leváltotta a Look Up. Ennek segítségével pedig pár érintéssel előcsalogathatjuk az ismeretlen angol kifejezések kifejtett magyarázatát, jelentését. Mutatjuk, hogyan!

Macen, egy lelkes fejlesztőcsapatnak köszönhetően lehetőségünk van magyar – idegen nyelvű (összesen 80 másik nyelv közül válogathatunk) szótárak beültetésére a rendszerbe, amelynek köszönhetően mind a Spotlight, mind a három ujjal (vagy erős érintéssel) előcsalogatott felugró balak képes lesz lefordítani a kíván kifejezést. Sajnos iOS-en nincs ekkora szerencsénk, de egy kis fogódzót így is kaphatunk a nyelvek útvesztőjében.

Az iOS 10-től kezdve Look Up névre keresztelt funkció működése nagyon egyszerű: nyomj hosszan egy adott, ismeretlen idegen szóra, majd kattints a Look Up gombra a felugró lehetőségek közt. Bár itt is akadnak különböző szótárak, a rendelkezésre álló nyelvek jó eséllyel kevesünket érinti: orosz – angol, holland – angol, tradicionális kínai – angol és társaik.

Ezzel szemben az egynyelvű értelmező szótárak, azon belül is elsősorban a brit és az amerikai angol több hasznunkra lehet. Természetükből fakadóan sajnos ezekhez szükségeltetik némi angol nyelvtudás, de még így is jól jöhetnek, ha például olyan szavakkal teli szövegbe futsz bele, amikkel még sohasem találkoztál, de némi körülírás után fel tudod fejteni a jelentésüket. Egy szó, mint száz, kishazánkban is jól tud jönni a funkció néhanapján, mutatjuk mit kell tenned.

  • Először is tedd tiszteleted a Beállítások > Általános menüben
  • Itt görgess le majdnem a lap legaljáig és válaszd a Szótárak opciót
  • Máris egy helyre gyűjtve láthatod a rendszer által kínált lehetőségeket, csak pipáld be a számodra hasznos szótárakat és vedd ki a pipát a nem használtak mellől

Meg is volnánk, a Look Up innentől kezdve csak azokat a szótárakat használja majd az okításhoz, amelyekre tényleg szükséged lehet. Ha ezután rányomsz egy ismeretlen szóra, amihez tartozik szótárbejegyzés, egy felugró ablakban máris olvashatod hozzá a magyarázatot, de akár rá is kereshetsz a neten az adott kifejezésre.

Apró, de hasznos funkció, használjátok egészséggel!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!