imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beépített TL;DR szolgáltatás: röviden a lényeg


Van a macOS-ben egy nagyon szuper kis funkció, aminek segítségével bármilyen hosszú szöveget automatikusan kivonatolhatsz, hogy csak a lényeget lásd pár sorban. Mutatjuk, hol keresd.

Lehet, hogy csak nekem hatott az újdonság erejével amikor rábukkantam, hiszen a szóban forgó Summarize már ősidők óta a macOS részét képezi, de azért hátha más is velem együtt csodálkozik majd rá erre a szuper kis funkcióra.

Számtalan okod lehet rá, miért akarsz egy hosszú szöveget lerövidíteni: nincs időd; ismétlésként csak átfutni akarod a lényeget; lustaság; kevésbé érdekel a téma, de azért szeretnéd tudni miről szól és hasonlók. Ebben segít a Summarize funkció, mely tulajdonképpen olyan, mintha egy szövegkiemelőzött dokumentumból csak a kiemelt részeket olvasnád egybe. Csak itt nem neked kell megcsinálod a szövegkiemelést, hanem magától lezongorázza a dolgot egy okos kis algoritmus.

Bekapcsolás

Mivel gyárilag nem szerepel a Szolgáltatások menü elemeként, előszöris be kell kapcsolnunk a lehetőséget.

  • Kattints bármelyik megnyitott app nevére a menüsorban.
  • A Services menüponton belül keresd meg a Services Preferencies alpontot.
  • Ha megvagy, görgess le a listaelemek közül a Text panelig, aminek az alján ott kell lennie a Summarize opciónak is.
  • Pipáld be a checkboxot.

Használat

A használat nem is lehetne egyszerűbb. Csak jelölj ki bármilyen szöveget, mindegy hogy weboldalról, PDF fájlból vagy bármi másból, annyi a lényeg hogy szöveg legyen. Ezután vagy a fentebb is használt Services menüponton keresztül, vagy csak simán jobb klikk a szövegen, és alul Services menüponton át nyomj a Summarize lehetőségre.

Ezután felugrik egy faék egyszerűségű külön app, benne a kijelölt szövegünk lerövidített változatával. Mindössze két beállítási lehetőségünk van. Egyrészt megadhatjuk, hogy mondatokban vagy bekezdésekben gondolkodjon az algoritmus. Célszerű az előbbit választani, hacsak nem könyvet kivonatolunk, hiszen egy-egy bekezdés hiánya középhosszú szövegeknél nagy információvesztéssel járhat. Másrészt finomhangolhatjuk a rövidítés mértéket egy csúszkával. Lényegében tehát a hossz – információ arányt szabályozhatjuk tetszés szerint.

Saját tapasztalatom szerint meglepően jó érzékkel találja ki a lényeget az algoritmus, ami inkább akkor hasznos, ha már ismert szöveget akarunk újra felidézni. Mindenesetre szuper hogy van ilyen, és külön jó hír, hogy a magyar szövegekkel is megbirkózik. Remélem ti is tudjátok majd használni.

Ha további tippeket olvasnál, erre tessék.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!