imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Befutott az OS X Yosemite 6. fejlesztői bétája


Az este folyamán az Apple elérhetővé tette a fejlesztők számára az OS X 10.10 Yosemite legújabb fejlesztői bétaváltozatát. Mondhatni menetrendszerűen érkezett a frissítés, hiszen pontosan két hete jelent meg a szoftver 5. bétája, ezúttal azonban a hagyományoktól eltérően nem érkezett mellé iOS 8 béta.

Az újítások gyakorlatilag mind grafikai finomhangolások, ikonrajzolgatások, ilyesmik. Gyorsan végigfutok azokon amiket eddig észrevettem.

1. Ismét megváltozott a hangerő/fényerő/billentyűzetvilágítás visszajelzése.

Ezen már az előző bétában is változtattak, de most megint egészen átalakult, sokkal jobban hasonlít az iOS-re. Szerintem ezerszer kulturáltabban néz ki mint az előző, bár apró bugok még vannak benne ahogy nézem. A hangerőszabályzás visszajelzőhangja is más lett, viszont nem emlékszem, hogy ez vajon már a korábbi bétákba belekerült-e.

OS X Yosemite beta 6
Balra régi HUD, jobbra pedig az új.

 

2. Változtak a Safari beállításainak az ikonja.

Itt is voltak a legutóbb apróbb változások, most viszont majdnem mindent cseréltek. Szerencsére van normális nagyító ikon is, az előző béta pixeles fehér valamije nem is értem hogy maradhatott benne a szoftverben.

OS X Yosemite beta 6 Safari
Fent a Safari az ötödik bétában, alul az új ikonok.

 

3. Új System Preferences ikonok.

Ha már belerázódtak az ikonrajzolásba a fiúk Cupertinóban, akkor a rendszerbeállítások ikonjai sem maradhattak ki a jóból. Itt is szinte minden megváltozott, a általános beállítások béna fogaskereke szerencsére eltűnt, és visszajött helyette egy, a régire hasonlító ikon.

OS X Yosemite beta 6 System Preferences
Balra a régi, jobbra az új ikonok.

 

4. Átszabott akkumulátorikon a menubarban.

Igen, még mindig ikonok. A hosszúkás, kicsit aránytalan akksiidő-visszajelző ikon helyét átvette egy sokkal kellemesebbnek tűnő változat. A töltést is máshogy mutatja, szerintem jobban észrevehető és szebb is ez a módszer.

OS X Yosemite beta 6 akksi
Fent béta 5, alul béta 6.

 

5. Új Font Book és Image Capture ikonok.

Két alkalmazás is új ikont kapott, a Font Book betűtípus-kezelő és az Image Capture, ami külső adathordozókról/fényképezőgépekről/iPhone-okról hivatott importálni a képeinket a Macre. A Font Booknak a fő ablaka is jobban illeszkedik a Yosemite képi világába.

OS X Yosemite beta 6 Font Book

 

6. Újra van Do Not Disturb

Visszatért a Notification Centerből rejtélyes módon eltűnt Do Not Disturb mód. A Today fülön kell lefelé görgetnünk hogy előbújjon.

OS X Yosemite beta 6 Do Not Disturb

 

7. Más a Dashboard háttere.

A szürkés négyzetes megoldás helyett szép elmosott hátteret kapott a Dashboard, ha külön Space-ként jelenítjük meg. Mondjuk kicsit furcsán néznek ki rajta a „retro” widgetek.

OS X Yosemite beta 6 Dashboard
Balra a Dashboard előző változata, jobbra az új.

 

+1. Új háttérképek.

Négy új Yosemite-háttérkép került a rendszerbe, ezek egyik szolgált például borítóképül is a hírhez. Ha nincs fejlesztői bétád, de szeretnél Yosemite hátteret használni, innen letöltheted őket (szép nagyok, van köztük majdnem 6000 pixel széles is).

OS X Yosemite beta 6 új hátterek
Négy új háttérkép is került a béta 6-ba!

Ha a fentieken kívül találtál még valami újdonságot, oszd meg a kommentekben!

 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!