imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Belerokkant a Samsung az Apple-lel folytatott küzdelembe


Az Apple egyik legnagyobb konkurenciája egyértelműen a Samsung. A történet már rég kezdődött, a Samsung másolta az Apple készülékeit, majd pereskedtek, aztán jöttek az Apple-t fikázó Samsung reklámok. De megéri ez a Samsungnak? Úgy néz ki, hogy nem.

A CNBC lehozott egy cikket pár napja, melyben igen érdekes megállapításokat találhatunk. Mindjárt egy igen kemény címmel indítanak:

Válságmenedzsmentre van szüksége a Samsungnak.

A Nomura elemzője ugyanezt állítja:

A Samsung krízis módba kapcsolt.

A fenti kemény mondatokat számok is alátámasztják. A Samsung piaci részesedése a felső-kategóriás mobilok piacán hatalmasat esett, 51 százalékról 38-ra, miközben az Apple piaci részesedése ugyanebben a kategóriában 28 százalékról 45 százalékra növekedett. (A felső kategória a 400+ dolláros mobilokra vonatkozik, itt indul a Galaxy S család, és az iPhone-ok is, és bár ezt nem említik, nyilván ide tartozik a tablet piac is.)

Tom Kang a Counterpoint Research-től az alábbiakat mondta:

A Samsung túlságosan erősen fókuszált arra, hogy az Apple-t legyőzze a felső-kategóriás mobilok piacán. Be kellene ismerniük, hogy elveszítették a harcot, és inkább arra kellene figyelniük, hogy a középső és az alsó kategóriás telefonok piacán se veszítsenek.

Tom Kangnak igaza lehet, hiszen a Samsungot egyre inkább szorongatják az egyre jobb és közben egyre olcsóbb mobilokat gyártó kínai cégek, mint például a Xiaomi, de említhetjük az Indiai Micromaxot is.

A fentieket a részvényindexek, és a profitráták alakulása is alátámasztja. A Samsung részvények ebben az évben 10 százalékkal értékelődtek le, miközben az Apple papírjai 28 százalékos emelkedést tudhatnak maguk mögött ugyanezen időszak alatt. Ráadásul a közelgő szeptemberi iPhone 6 bemutatása további csapást mérhet a Samsung eladásaira, emiatt Nomura további 14 százalékkal  csökkentette a Samsung részvényeire vonatkozó célárfolyamát.

Lehet temetni a Samsungot?

Nem. Az elemzők azt is megjegyzik, hogy bár most egy elég nagy hullámvölgybe került a Samsung, nem kell temetni a céget, hiszen jó válságmenedzsmenttel megoldhatják a problémákat, és újra szárnyalhat a cég.

Forrás: CNBC

Ez már csak az én véleményem, de mindez előre látható volt. Sőt! Ugyanez megtörtént az Apple-lel is nem is olyan rég. Steve Jobs halála után egész komoly lejtmenetbe kapcsolt az Apple, sorra érkeztek a rosszabbnál rosszabb elemző jelentések, sokan már temették a céget. Aztán Tim Cook irányítása alatt szépen rendbe rakták a dolgokat, és két év elteltével ismét szép negyedéves növekedéseket produkálnak, emiatt pedig újra szárnyalnak a részvények is. Ugyanez történik most Samsunggal. A sikertelen Galaxy S5 rajt után, és a még sikertelenebb okosóráik megjelenésekor érezni lehetett, hogy valahol elrontották az addig jól működő stratégiát. Vagy épp csak nem váltottak stratégiát amikor kellett volna, de ezt már a Samsungnak kell kiderítenie, nem nekünk.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!