imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Belső beszámoló az iPhone gyárak embertelen körülményeiről


A legtöbb egyetemen minden hallgatónak kötelező részt venni valamilyen cégnél pár hét szakmai gyakorlaton. Dejian Zeng a Pegatront  választotta, és gyári munkásnak állt, mert meg szerette volna tudni, milyen körülmények közt szerelik össze az iPhone-okat.

Az iPhone gyárak legendásan rossz munkakörülményeiről biztosan mindenki hallott már: gyerekmunkások, túlóra, lehetetlen körülmények, öngyilkosságok. A kínai cég persze tagadja a vádakat, így nem tudni, mi is az igazság. A New York-i Egyetem egyik hallgatója úgy döntött, maga ered a pletykák nyomába, és anélkül, hogy felfedte volna kilétét, beállt az egyik iPhone összeszerelő üzembe gyári munkásnak.

Pegatron

A hat hetes kísérlet során mindent alaposan feljegyzett, beleértve a túlórákat, az alvás idejét, a körülményeket és a pihenőket. Tapasztalatait pedig most megosztotta a világgal. Így nézett ki Dejian Zeng egy napja a gyárban:

  • 30 perc átjutni a biztonsági ellenőrzéseken
  • 2 óra munka
  • 10 perc szünet
  • 2 óra munka
  • 50 perc ebédszünet
  • 2 óra munka
  • 10 perc szünet
  • 2 óra munka
  • 10 perc szünet
  • 2 és fél óra túlóra

A túlóra elméletben önkéntes módon zajlik, azonban Dejian máshogy látta a dolgokat:

A túlórázás tapasztalatom szerint egyáltalán nem önkéntes. Nem mehetsz csak úgy el. Amikor megkérdezed, hogy hazamehetsz-e, akkor általában azt mondják: dolgoznod kell még a szerelőszalagnál. Tudod, hogy minden állomáson szükség van valakire, aki dolgozik. Ha te elmész, akkor ki marad ott?

Nem lehet egyszerűen elkéredzkedni. Ez kényszerítés. Szerintem ez egy súlyos probléma, a munkásoknak nincs választása. Ha nem akarok tovább dolgozni, ha igazán fáradt vagyok, akkor sem mehetek el, és ez gond.

Hiányosságok a Pegatron-nál

Sőt, még azok, akik tényleg önként jelentkeznek, sem teljesen szabad akaratukból teszik ezt, hanem anyagi kényszer miatt.

Néha lehet hallani olyan munkásokról, akik azt mondják: akarok túlórázni, nekem kell a pénz. De ők is csak erre az útra vannak kényszerítve, hiszen az alap fizetés egyszerűen túlságosan alacsony. Nem lehet megélni annyi pénzből, csak ha túlórázol, és ezt a gyárak is tudják. Na meg a munkások is. Ha bekerülsz a gyárba, akkor biztosan túlóráznod kell, hogy megkapd a fizetésed.

Az Apple korábban többször is beszélt már arról, miszerint arra kötelezik a beszállítóikat, hogy a munkások 60 óránál többet ne dolgozhassanak egy héten. Ezt auditok formájában rendszeresen ellenőrzik is. Az Apple úgy találta, hogy átlagosan 98%-ban betartják ezt a szabályt az üzemek. Dejian úgy sejti, hogy a gyárak valahogy rájöttek, hogyan játszhatják ki ezeket az auditokat, bár bizonyítani nem tudta feltételezését. Mindenesetre minden alkalommal, amikor az Apple emberei odalátogatnak, figyelmeztetik a munkásokat: „megérkezett az ügyfél”.

A biztonsági előírásokat is csak az Apple miatt veszik szigorúan a gyárban Dejian szerint, ugyanakkor ezen a téren is csak látszólagos a szabadság:

Amikor egy vezető azt mondja: aki terhes, emelje fel a kezét, senki nem emeli fel. Amikor a vezető azt mondja, hogy aki úgy érzi, fáradt, az álljon fel, senki nem áll fel. Mindenki tudja, hogy aki feláll, az ki van rúgva.

Foxconn gyár, Kína

A végtelen kihasználásnak itt még nincs vége. Amikor végre vége a 12-13 órás munkanapnak, elmennek a hálóba pihenni. 8-an egy szobába. Viszont ahhoz, hogy használhasd a Wi-Fit újra „dolgoznod” kell.

A Wi-Fi hozzáférésért tenned is kell valamit. Vagy le kell töltened pár alkalmazást, vagy kattintanod kell kommentekre és hasonlókra, hogy virtuális érméket szerezz. Ezeket az érméket aztán arra használhatod, hogy használhasd a Wi-Fit. De ha kell, vehetsz is érméket. Az emberek meg folyamatosan töltenek le valamit, olyan az egész mint valami biznisz, amit meg kell tegyél, ha használni akarod a hálózatot.

Dejian úgy gondolja, hogy ez a módszer bizonyos alkalmazások letöltésszámának növelésre találták ki. Amik után értelemszerűen a gyár kapja a pénzt, a munkások meg pár óra internethasználatot, amit további letöltésre használnak fel, hogy legyen elég érméjük.

Ilyenek a hálószobák, ahová 12 óra munka után aludni térnek a munkások.
Ilyenek a hálószobák, ahová 12 óra munka után aludni térnek a munkások.

A fentiek csak pár kiemelt történet volt Dejian tapasztalataiból, aki a látottak után eltökélten fog küzdeni az emberi jogokért. Az egyetemistával készült teljes interjú itt olvasható.

Forrás: 9to5mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!