imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bemutatták az Amazon Fire Phone-t


Tegnap este az Amazon is belépett az okostelefon-piacra, a cég vezetője, Jeff Bezos egy előadás keretében bemutatta első telefonjukat, a Fire Phone-t. Noha szorosan nem kapcsolódik a hír az Apple világához, nézzük meg, mivel próbálja elcsábítani a vevőket az Amazon akár az Apple-től.

A belépő szerintem meglehetősen érdekesnek sikerült. Nem a hardverre gondolok, mert a telefon mondhatni manapság átlagosnak nevezhető tulajdonságokat kapott a felső-középkategóriában: 4,7 hüvelykes, 1280×720 pixeles kijelzőt (315 ppi), négymagos, 2,2 GHz-es processzort, valamit 13 megapixeles hátlapi és 2,1 megapixeles előlapi kamerát.

Az előlap és a hátlap is Gorilla Glass üvegborítást kapott, vagyis ebben kicsit hasonlít az iPhone 4s-re, az oldala pedig egy, a képeken kicsit furcsának tűnő, gumiszerű borítást, ami az Amazon szerint a biztos fogást segíti elő. A méretek: 139,2 x 66,5 x 8,9 mm, vagyis minden irányban nagyobb mint az iPhone 5s (értelemszerűen a nagyobb kijelző miatt ez nem is lehet máshogy). Ami nekem kicsit furcsának tűnik, az a vastagsága, a képeken is nagyon vastagnak tűnik a telefon, de úgy tűnik az Amazon Fire Phone nem akar beszállni a „vékonyságháborúba”. Tömege 160 gramm, ez több mint 40%-kal több mint az iPhone 5s 112 grammja.

Amazon Fire Phone

De hagyjuk is a fizikai méreteket meg a száraz adatokat, az tisztán látszik, hogy az Amazon nem ezekkel akarja eladni a Fire Phone-t. Hanem az egészen egyedi 3D-s kezelőfelülettel és a Firefly-nak nevezett egyedi funkcióval. Gyorsan nézzük meg mik is ezek.

Az ezerféle szenzor (iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, közelségszenzor és fényérzékelő) mellé az Amazon mérnökei egy „Dynamic Perspective Sensor” nevű érzékelőt is építettek a Fire Phone-ba. Ez gyakorlatilag négy infravörös kamera az előlapon, ami figyeli a fejünk térbeli helyzetét és mozgását, és egy csomó mindent ez alapján jelenít meg az operációs rendszer, mely egyébként az Amazon saját Android-változata, és a Fire OS 3.5 névre hallgat.

A 3D-s kezelőfelület működik a térképeknél, játékoknál, alkalmazásoknál, de még a menürendszerben is. Az ötlet eléggé hasonlít az Apple által az iOS 7-ben bevezetett megoldásra, csak kicsit továbbvitték azt, nem csupán egy apró vizuális bonbon, hanem a kezelés szerves része. Kíváncsi vagyok, hogy akik rohanva kapcsolták ki ezt az iOS 7-ben, azok mihez kezdenének a Fire Phone-nal.

A másik amit sokat használ a telefon a navigáció elősegítésére, az a telefon döntögetése. Elő tudunk hozni menüket a telefon gyors megdöntésével, de például görgetni is tudunk weboldalakon, ami kicsit hasonlít a Samsung szemmel verés görgetés funkciójához, a videók alapján nekem ez is kicsit nehezen kezelhetőnek tűnik, bár a megkérdezettek természetesen áradoznak róla, hogy végre egy kézzel is tudnak görgetni (amit nem értek, én mindig egy kézzel görgetek).

Amazon Fire Phone

De talán még ez sem a legfontosabb funkció. Ami nekem leginkább felkeltette az érdeklődésemet, az a Firefly. Ez gyakorlatilag egy mindenre jó Shazam-szerű valami. Látsz egy plakátot az utcán, amin van telefonszám és internetcím? Csak nyomd meg hosszan a Fire Phone oldalán található dedikált Firefly gombot, mutasd meg a telefonnak, és az automatikusan felismeri az adatokat, egyből tárcsázhatod a számot, vagy megnézheted a weboldalt. Megmutathatsz neki könyveket (amiket egyből megvásárolhatsz az Amazon Store-ban), vagy akár CD-k és DVD-k dobozait (amiket egyből megvásárolhatsz az Amazon Store-ban), felismeri a hallható zeneszámokat (amiket egyből megvásárolhatsz az Amazon Store-ban), de még a tévében éppen látott filmeket is (amiket egyből megvásárolhatsz az Amazon Store-ban). Érezzük miért fontos ez a funkció az Amazon szempontjából, ugye? :)

Amazon Fire Phone

Tisztán látszik tehát, hogy a Fire Phone nem a gigahertzek és megapixelek számával akarja eladni magát, sokkal inkább ez egyedi kezelőfelülettel és szolgáltatásokkal. Majdnem elfelejtettem, ilyen szolgáltatás még a Mayday, ami akkor segít, ha elakadunk valahol a telefon használatában: elvileg legfeljebb 15 másodpercen belül foglalkozni fog velünk valaki az Amazon ügyfélszolgálatától. Szóval, úgy tűnik, az Amazon próbál egy saját kis ökoszisztémát kiépíteni, ami az Apple-nek azért eléggé bejött. A telefonnal tulajdonképpen az Amazon szolgáltatásait is megkapjuk, többek között például a korlátlan tárhelyet a felhőben a fotóink számára.

Sokáig nem is akarom már szaporítani a szót, sokkal inkább kíváncsi vagyok az iMagazin-olvasók véleményre, tetszik-e a telefon, vagy sem, megvennétek-e vagy nem, mutat-e valami újat a szupertelített piacon? Innováció? Persze a kérdés itthon elméleti, mert a Fire Phone forgalmazását egyelőre csak az Egyesült Államokban kezdték meg. AT&T előfizetéssel 199 dollárért lehet a miénk, míg függetlenül 649 és 749 dollár a 32 és 64 GB-os változat adók nélkül (iPhone 5s: 749$ és 849$).

Képek és videó: The Verge.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!