imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

WWDC16: Bemutatták az iOS 10-et


A 2016-os WWDC talán legjobban várt része volt az iOS 10 bemutatója. Az esemény során az új funkciók mellett biztonsági fejlesztéseket, és apróbb hibajavításokat is kapunk majd. Az iOS 10 fejlesztői béta verziója mától elérhető, a hivatalos megjelenésig viszont várni kell az iPhone 7 megjelenésig, amely szeptemberben várható. Az iOS 10, stílusosan 10 fontos újítással érkezik. 

1. Újragondolt Zárolt képernyő

apple-wwdc-20160613-1815

Az egyik legnagyobb újítás, hogy teljesen új zárolt képernyőt kaptunk. Alapvetően az egész operációs rendszer lekerekítetebb külsőt kapott. Rengeteg új dolog érkezett, többek között reagálhatunk az összes értesítésre a zárolt képernyőről egyből. Sőt, úgy önmagában az értesítések sokkal szebbek lettek és interaktívabbak lettek. A audio kontroller kapott egy külön panelt a Control Centerben. A lezárt képernyőn balról behúzhatjuk a widgeteket is.

iOS 10 lock screen

 

2. Okosabb Siri

apple-wwdc-20160613-1939

Az egyik legjobb újítás, hogy mostantól harmadik féltől származó alkalmazásokat is fog kezelni a Siri. Ennek a támogatottsága az adott alkalmazás fejlesztőitől fog függni. A Messenger például – ha támogatja majd, – akkor akár Sirivel is küldhetünk Facebook üzenetet ismerőseinknek. Esetleg a Spotifyt is végre kezelni fogja a Siri? Vagy kérhetünk egy Ubert az asszisztensünktől? Egyébként már Edzéseket is kereshetünk, sőt, a kép keresés is sokat javult.

iOS 10 Siri

 

3. Quick Type

apple-wwdc-20160613-1969

A proaktív csapat is kitett magáért, igaz mi ebből sokat nem fogunk tapasztalni. Mostantól az angol nyelvű billentyűzet szövegkörnyezet-érzékenyenen fog szavakat felajánlani. Néhány támogatott nyelv esetében, akár többnyelvű gépelésre is lehetőségünk lesz, ezen kívül a beszélgetésekből több részinformációt képes összefésülni a rendszer, és ebből például egy naptárbejegyzést készíteni.

4. Memories

apple-wwdc-20160613-1990

Sokáig hallhattunk a bemutatón az új Memories érdekességeit, és valószínűleg ez a remek funkció is a proaktív csapat érdeme. A képeken található személyeket mostantól felismeri az iOS és ez alapján is rendezi majd a rendszer. Sőt, tárgyakat, állatokat és helyszíneket is megpróbál majd felismerni a Memories. Így az emlékeink sokkal rendezettebben jelennek majd meg. Jobb fotószerkesztést is kaptunk, így kicsit különlegesebben oszthatunk meg képeket ismerőseinkkel.

5. Térképek

apple-wwdc-20160613-2058

Az Apple Térképeket még mindig kevesen preferálják, de ez mostantól lehet másképp lesz. Az algoritmus javítás és az optimalizáció mellett kaptunk egy lehetőséget, ami egy automatikusan generált lista tulajdonképpen, azokból a helyekből, ahova nagy valószínűséggel megyünk. Benzinkutakat is mutat majd az App, de a dinamikus nézet is megjelenik az alkalmazásban. Néhány alkalmazás integrálása is javul majd, például egy adott helyre kérhetünk majd fuvart.

6. Apple Music

apple-wwdc-20160613-2227

Az Apple Music teljesen új kinézettel érkezik mind a 15 millió felhasználójának. Végre a saját zenénk számára megjelent egy Letöltött Zene tab, ami fontos újítás. Zenehallgatás közben lehet már a dalszöveget is nézni, amely tulajdonképpen egy remek funkció. A Connect eltűnni látszik, legalábbis a bemutató alatt nem esett róla szó. Az új felület tényleg sokkal jobban átlátható, így már megtalálunk majd mindent egyből. A Beats One továbbra sem lesz elérhető itthon.

7. Apple News

apple-wwdc-20160613-2369

Az Apple News a magyarok számára egy jelentéktelen rész volt, itthon továbbra sem érhetjük majd el. A külföldi olvasók viszont örülhetnek, hiszen most, hosszú idő után megjelent az előfizetéses modell. Ez valószínűleg az App Store újításhoz hasonlóan fog működni.

8. Home App

apple-wwdc-20160613-2421

Megjelent az alkalmazás, amit személy szerint nagyon-nagyon vártam. Így a ház összes okos kiegészítőjét egy alkalmazásban kezelhetjük már. Ezentúl nem kell minden gyártó alkalmazását letölteni, hanem mindent egy helyen állíthatunk. Ennek az alkalmazásnak már 2 éve az iOS-ben kéne lenni, de megérte várni, mert rengeteg tökéletesen kidolgozott funkciót szedett össze ezen idő alatt. Erről az alkalmazásról bővebb tesztet fogunk írni biztosan. A Home App egyébként egy  új lapot kapott a Control Centerben és minden eszközről elérhető lesz.

9. Kommunikációs fejlesztések

apple-wwdc-20160613-2452

A linkek előnézete már meg fog jelenni az iMessage alkalmazásban, de a videókat sem kell többé megnyitnunk. Sőt, egy új API-t is létrehoztak, amellyel a VoIP rendszereket próbálják majd egységesíteni, a már megszokott felülettel. Így minden hívás úgy fog majd iPhone-on megjelenni, mint egy telefonhívás.

10. Emojik, Billentyűzet, iMessage

apple-wwdc-20160613-2508

Ezentúl prediktíven ismeri fel az iOS a “mosoly”, és hasonló érzelmeket kifejező szavakat. Sőt, új emojikat, effekteket, titkosírást, képszerkesztési alternatívát és rengeteg olyan funkciót kaptunk, amelyre egyáltalán nem volt szükségünk, de sok vásárló számára kecsegtető lehet. Így biztosan mindenki megtalálja a módját majd annak, hogy miként fejezze ki magát. Sőt, ha valamire az Apple nem gondolt, akkor azt is le lehet fejleszteni, ugyanis ez a része az iMessage-nek fejleszthető lesz.

iOS 10 iMessage

Rengeteg új effektet kaptunk, rajzolhatunk fotókra, küldhetünk Digital Touch üzeneteket, konfettieső, lufik, érintére előbújó rejtett üzenetek, háromszor nagyobb emojik, előnézetes linkek – még felsorolni is nehéz lenne a rengeteg újdonságot. Olyan, mintha az Apple fogta volna az összes létező üzenetküldő alkalmazás minden funkcióját, és válogatás nélkül beleömlesztette volna őket az iOS 10-be.

iOS 10 iMessage

Az iOS 10 fejlesztői bétája mától elérhető, a nyílt béta júliustól a végleges operációs rendszert csak szeptemberben fogjuk viszont látni. Fontos, hogy a fejlesztői bétát, sőt, a nyílt bétát sem ajánljuk egyik olvasónk számára sem, ugyanis ezekben a szoftverekben tudottan léteznek hibák. A béta szoftverek tesztelésre, fejlesztésre hivatottak, nem mindennapi használtra. Ezekre a készülékekre telepíthető majd az iOS 10 ősszel:

iOS 10 kompatibilitás

Az Apple egy rövid videót is kiadott a rendszerről:

A képek a The Verge-ről származnak

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!