imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bemutatták az iOS 11-et


Ahogy azt megszokhattuk, az Apple az idei WWDC-n is bemutatta az iOS legújabb főverzióját, az iOS 11-et. A fejlesztői béta mától elérhető, a hivatalos megjelenésig viszont várni kell a következő iPhone megjelenésig, amely szeptemberben várható. Ismét rengeteg újítás került a rendszerbe, ezeket gyűjtöttük most össze.

Fergeteges videóval indult a show, szolidan bemutatta az Apple mennyi minden múlik a fejlesztőkön, azokon az embereken akiknek tulajdonképpen a WWDC szól. Az Apple már most 16 millió fejlesztővel büszkélkedhet és ez a szám napról napra rohamosan növekszik.

75 országból érkeztek a jóemberek a show-ra, a legfiatalabb Yuma, 10 éves, 6 éves korában kezdett kódolni, mára már 5 alkalmazása található meg az App Store-ban. Őt követte a legidősebb regisztrált fejlesztő, aki 82 éves.

Tim Cook rögtön a keynote elején kilátásba helyezte, hogy ez lesz minden idők legjobb WWDC-je. Azt hiszem ezzel nem is mondott nagyot Tim, tényleg jó kis WWDC-t láthattunk.

iOS 10 96% elégedettség, 86% elterjedtség. Android 7. (jelenlegi) verziója 7%, Tim Cook nem volt rest beszólni a szomszédba ezért az apró különbségért (széles vigyorral).

Üzenetek

Végre, végre, végre! Az üzenetek automatikusan feltöltődnek az iCloudba, így minden korábbi beszélgetésünk mentésre kerül. Ebből következik, hogy az iOS 11-től kezdve, nem lesz az a szívás mint most, ha új készüléket üzemelsz be, láthatod a csevegés előzményeit is. Mindezt tömör, így kevés tárhelyet felemésztő módon. Na ez kell az embereknek, nem a matrica csomag!

Apple Pay

A világ első számú érintéses fizetőeszköze, mostantól a Jófogásos adásvételeket is lebonyolíthatnánk egymás között, feltéve ha kishazánkban is lenne Apple Pay támogatás, hiszen végre elérhetővé vált a személyközi átutalás is. Mindezt akár az iMessage-en keresztül. Kína biztosan nagyon örül, mi meg reménykedjünk, hogy hamarosan lesz itthon is elérhető lesz a szolgáltatás. Az Apple ráadásul több üzenetküldő-szolgáltatásba is eljuttatja majd az Apple Pay-t, például az Ázsiában kifejezetten népszerű WeChatbe.

Siri

Az Apple virtuális asszisztensét jelenleg 375 millió készüléken, 21 nyelven, 36 különböző országban használják. Elvileg sokat fejlesztettek a kiejtésén, például a jövőben különböző módokon is ki tudja majd mondani ugyanazt a szöveget, így sokkal természetesebbnek fog hatni a szintetizált beszéd.

A keresési találatok sem lesznek egyszínűek, bizonyos helyzetekben többféle eredményt is fel fog ajánlani a Siri ugyanarra a kérdésre, hátha a másik válasz hasznosabbnak bizonyul majd.

Egyelőre csak béta verzió, de mostantól fordítani is tud majd az asszisztens, a végeredményt pedig rögtön fel is tudja olvasni. Például megkérdezed, hogyan kell azt mondani kínaiul, hogy “szeretnék egy asztalt két főre”, a telefonod pedig majd elbeszélget az angolul nem tudó pincérrel helyetted, nem kell kézzel-lábbal mutogatni. Természetesen csak a legnépszerűbb nyelveket támogatja egyelőre, a magyarul nem tud majd a funkció.

Tovább fokozták még az asszisztens gépi tanuló algoritmusait: kontextus, érdeklődés, használati szokások minden ilyesmi befolyásolni fogja majd a javaslatokat. És ez még nem minden. Lényegében egyetlen Siri lesz mostantól minden eszközödön, amit megtanul az iPaden, azt kamatoztatni tudja majd az iPhone-on.

A fejlettebb algoritmusokat egy látványos példával demózták. Például a Fotók alkalmazásban megnéztél egy friss emléket az izlandi kirándulásodról. Ezután a Hírekben az országra vonatkozó cikkeket is látni fogsz, majd ha találtál valami érdekeset, ami meg akarsz osztani az ismerőseiddel, akkor az Üzenetek app prediktív billentyűzet ki fog segíteni az izlandi lehetetlen vulkán nevek helyesírásával. Egész jó.

Fotók

Rengeteg, napi 1 milliárd fotó készül iPhone-nal (ezt amúgy honnan tudják?). Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy az eddigi H.264 -es kódolást leváltja majd a HEVC, a jobb tömörítés érdekében. Ehhez kapcsolódóan pedig az Apple kiadta a Depth API-t.

Ezen kívül a közepesen érdektelen Live fotók is okosodtak, hátha egy fokkal többen fogják majd használni a jövőben. Az iOS 11-nek köszönhetően egyszerűen kinyerhetünk majd egyetlen képet is a mozgó sorozatból. Ha kedvünk tartja végtelen lejátszásra is fűzhetjük őket, mint a GIF-eknél, sőt akár oda-vissza is bumerángolhatunk egy-egy jelentet. Ennél egy fokkal izgibb, hogy a pár másodperces jelenetet, akár egyetlen, hosszú záridős fényképpé is olvaszthatjuk, persze ehhez célszerű állvánnyal meglőni a témát.

Control Center, értesítések

A jövőben az egész Control Center egyetlen nagy, sokkal szellősebb oldal lesz. Az itt látható ikonok kaptak egy teljes redizájnt, a kapcsolók, csúszkák talán szebbek lettek, én azért még egy kicsit emésztem az összképet, de elsőre nem tűnik rossznak. Személyre szabhatóságról nem esett szó, viszont még több 3D Touch funkció lesz elérhető, remélhetőleg így majd elérhetjük a hiányzó gombokat is.

Ezen kívül csiszoltak kicsit a Lock Screen és az értesítések felületein is, összekombinálták, átjárhatóbbá tették a dolgokat, elérhetjük majd a régebbi értesítéseket és hasonlók. Ha valaki gyakran jár erre, annak nagyon jó kis fejlesztés lesz ez, persze kérdés, a gyakorlatban hogy fog működni.

Apple Maps, autós mód

Fejlesztettek a Térképek alkalmazáson is. Például a reptereken látni fogod, hol kell becsekkolni és hasonló, valamint navigáció során láthatod az aktuális sebesség korlátozásokat is.

Ezzel szemben az autózásra nagyon ráfeküdtek most, aminek leginkább a hatóságok fognak örülni. Az iPhone Bluetooth-el érzékeli, ha rácsatlakozol az autóra, és ha engedélyezet az első használat során, ilyenkor bekapcsol majd egy Do not disturb while driving üzemmód. Ez lényegében letiltja majd az értesítéseket, nem fog felvillani, pittyegni semmi, ami megzavarhatja a sofőrt. Afelől mondjuk vannak kétségeim, hogy hányan fogják bekapcsolni ezt az üzemmódot, mindenesetre az Apple ennél többet tényleg nem nagyon tehetne a biztonságosabb közlekedésért.

Apple Music

Itt sem történt túl sok újítás. Bevezettek egy közösségi funkciót, ami a Spotify-ból már ismerős lehet: láthatod majd milyen számokat hallgatnak a haverok. Ezen kívül megérkezett a MusicKit is. Ezzel a harmadik féltől származó alkalmazások is hozzáférhetnek majd az Apple streaming szolgáltatásához, mint példul a Nike+ Run Club vagy a Shazam. Érdemes még szót ejteni az AirPlay 2 szabvány bevezetéséről is, ennek a legnagyobb okossága, hogy multi-room tudja kezelni majd a hozzá csatlakoztatott hangszórókat.

Mellesleg megtudtuk azt is, hogy az Apple Music már 27 millió előfizetővel büszkélkedhet.

App Store

Röviden a számok: 500 millió látogató hetente, 180 milliárd letöltés, 70 milliárd fejlesztőknek kifizetett dollár 2008 óta. Ha már fejlesztők, lesz lehetőségük az alkalmazások frissítéseit különböző adagokban kitolni, hogy ne terhelje le egyszerre az infrastrukturájukat a folyamat. Ezen kívül valamivel könnyebb lesz értékelni az alkalmazásokat is.

Sokkal izgibb viszont a felhasználóknak, hogy teljes dizánváltáson esett át a teljes virtuális üzlet. Az új felületen a böngészés is fluentebb lesz, szép kis animációkkal és hasonlók. Kicsit olyasmit kell elképzelni, mint az Apple Music: napi nézet, játékok és hasonló kiemelt tabok, személyes érdeklődés szerint alakított ajánlások.

Motorháztető alatt

Közvetve mi keveset fogunk észlelni belőle, viszont jó dolgokat születtek azzal, hogy az Apple kiadott egy rakat mesterséges intelligenciát használó API-t, amit összesítve Core ML néven neveznek. Ide tartozik például a Vision API, ami az arcfelismeréhez, vagy Natural Languages API, ami a nyelvi vonatkozásokhoz teszi hozzáférhetőve a fejlesztőknek.

Ahogy azt már régóta vártuk végre az Apple is beszállt az AR bizniszbe, és ehhez kapcsolódóan kiadták az ARKitet, és egy Motion-tracking API-t is. A demón elég látványos volt a dolog, dinamikus árnyékolás, látványos űrcsaták a nappaliból és ehhez varázslatok érkezhetnek a jövőben. Ehhez persze a telefon minden szenzorának teljes összhangjára lesz szükség, gondolom nem lesz hátrány egy iPhone 7 Plus, de valószínűleg az iPhone 8 kapcsán fogunk erről még sokat hallani.

Röviden ennyi volt az újdonságok listája. Összességében azért sok minden érkezett, de az olyan funkciók, mint például a Dark Mode, vagy a személyre szabható Control Center csak nem jöttek meg, amit egy azért picit sajnálunk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!