imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bemutatták az iOS 12-t | Apple WWDC 18


Elérkezett az igazság pillanata, végre kiderült milyen újdonságokat tartogatott számunkra az Apple. Itt az iOS 12 és a legfontosabb funkciók, amikről mindenképpen tudnod kell, ha iOS-es készülék(ek)et használsz.

Izgalmas egy naptári éve volt az Apple-nek és különösen az iOS-nek. Az iOS 11-et ugyebár pont egy éve mutatták be és mindenki nagyon izgatottan várta. Nem csoda, hiszen a rendszer megannyi újdonságot tartogatott, kezdve a iPadek felokosításával, az apró, de nagyon hasznos apró funkciókon át egészen a Control Center teljes újragondolásáig. Azt jött az éles rajt és a felhasználók sorra számoltak be a problémákról.

A nehéz kezdet sajnos meghagyta lenyomatát a rendszeren, az Apple szinte egész évben a teljesítményt pofozgatta, a bugokat taposta és és az elmaradt funkciókat pótolgatta. Bár mostanra elég jól sikerült stabilizálni az iOS állapotát, belső forrásokból kiderült, hogy tanulva a hibákból az Apple arra az elhatározásra jutott, hogy:

az iOS 12-ben a funkciók helyett inkább a stabilitásra fókuszálnak majd, nem annyira a funkciókra.

Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban! Itt vannak az Apple legfrissebb mobil operációs rendszerének legfontosabb újdonságai…

Teljesítmény

A teljesítmény elvileg kétszer olyan gyors lesz, mint az iOS 11-nél – ezt majd azért meglátjuk. A támogatást nem viccelték el – minden készülék támogatott, amin elment az iOS 11, amivel a valaha volt legszélesebb palettát kielégítő frissítéssel van dolgunk. A régebbi készülékek ráadásul elvileg jóval gyorsabbak lesznek, mint eddig, 40-50%-kal gyorsabb app megnyitások hangzottak el. Mindezt úgy érték el, hogy a CPU teljesítmény azonnal robbanni fog maximumra, amikor igény van rá, nem szépen lassan “melegszik be”.

AR

Új fájl formátumot csináltak a Pixarral karöltve, USDZ néven, ami rengeteg minden fog majd tudni, részletes specifikációk gondolom később jönnek, a demó alapján tényleg menő lesz. Az Adobe Creative Cloud rögvest támogatja is majd. Mi több, külön app is jönni fog a vállalattól, amivel elvileg könnyen lehet majd a kiterjesztett valóságot szerkesztgetni. Elég királyul hangzik, látszik, hogy komolyan gondolták a témát tavaly.

Lett új gyári alkalmazás is Measure néven. Nem meglepő, lényegében ugyanolyan mérőappról van szó, mint amivel tele van az App Store, csak hát ez ugye gyári, ami mindig jobb. Szeretjük az ilyet.

Ahogy az várható volt, befutott az ARKit 2 is, ami több újdonságot is tartogat majd, de a legfontosabb, hogy többen is osztozhatnak ugyanazon kiterjesztett valóságon, magyarul jöhetnek a multiplayer AR appok.

Az Apple-nek sikerült beszerveznie a Legót is, ami körülbelül a legjobb dolog, ami történhetett az ARKittel. Elég csak rávinni a kamrát egy támogatott Lego építményre, ami rögtön életre is fog kelni, egyfajta digitális játékká varázsolva a passzív építményt. Gyakorlatilag látható lesz, amit gyerekkorunkban a fantáziánkban csináltunk: tűzoltás, helikopterezés, mászkálás a bábukkal, stb.

Fotók

Okosabb algoritmusokat tettek az app mögé, a keresés még profibb lesz mint valaha. Új For You fület is készítettek: fotóemlékek, régi képek kiemelése, pillanatok, megosztási javaslatok és hasonló apróságok. Apropó megosztás, elég királyul funkciót találtak ki. Ha egy albumot átdobsz a havernak, az ő telefonja magától begyűjti majd az ő fotóit ugyanarról az eseményről és egy közös mappába rendezi őket.

Siri

Új funkció: Shortcuts! Előre beprogramozott mondatokat adhatsz meg, amelyek aktiválnak majd bizonyos funkciókat alkalmazásokban. Ehhez külön gyári alkalmazás is jár majd, ami nagyban hasonlít a nemrég felvásárolt Workflow appra – lényegében tehát automatizálásról van szó, a Siribe integrálva.

Kicsit jobban a kezünk alá fog majd dolgozni az ajánlás: szól, ha nagymamának szülinapja van, figyelmeztet, hogy halkítsd le a telód a moziban és hasonlók. Mindezt magától – elvileg.

Gyári alkalmazások

News: minket nem igazán érint, de okosabb, szebb és jobb lett. A Részvények alkalmazás új külsőt kapott, és integrálták bele a News appot. Lett még: Hangjegyzetek az iPaden is! Az iBooks is megújult. Nem ezek voltak a legizgalmasabb bejelentések.

Digital Health

Ennek érkezését is sejteni lehetett. Igazából egy alkalmazáscsoportról van szó. Kezdve a Do Not Disturbbel, amit most jobban testreszabhatunk majd és okosabb lesz. Például megadhatjuk, hogy most 1 óra pihire van szükségünk.

Az értesítéseken is tetten érhető lesz a változtatás. Végre valahára meghallgatták a felhasználók imáit, is beletették a csoportos értesítéseket a rendszerbe. Vártuk már nagyon, örülünk, hogy itt van.

Végül, de nem utolsó sorban: Screen Time – egyfajta statisztika, ami alaposan belemegy abban, hogy mikor, hol, mennyi ideig nyomogattad a telefonod, így kicsit jobban kontrollálni tudod a használatot.

Mi több: beállíthatsz időintervallumokat az egyes alkalmazásokhoz, amiket ha elérsz, akkor a rendszer figyelmeztet, hogy le kéne állnod, adott esetben blokkolhatja is az appot. Szülők is örülhetnek: mostantól elég jól be lehet szabályozni, hogy mennyi időt tölthet a gyerek a telefonon, korlátozható a használati idő, az alkalmazások, de még a megtekinthető tartalmak is.

Animoji

Nem úsztuk meg. Még Craig Federighi is poénkodott vele, hogy “világmegváltó szintre” emelték a funkciót a nyelvfelismeréssel. Igen, mostantól kidughatod a nyelved is a kaki szájából! Éljen. Természetesen lettek új figurák (koala, szellem, tigris, T-Rex) is. Végül, de nem utolsó sorban, most kapaszkodjatok: MeMoji! Létrehozhatod önmagad digitális Animoji változatát. Pont, mint a Samsungnál, csak ez nyilván jobb lesz ugye. Hiánypótló.

FaceTime

Csoportos FaceTime beszélgetések – ez is egy funkció, amire sokan vártak. Akár 32 személy becsatlakozhat egyetlen beszélgetésbe, ami azért elég durva. Integrálták a funkciót az iMessage-be is, így egy pillanat alatt átfordíthatjuk a csoportos chatelést csoportos konferenciahívássá. A demó alapján elég ügyesen megoldották, hogy a felület befogadható legyen még akkor is, ha 30-an vannak a beszélgetésben. Kevésbé innovatív, de itt is kaptunk egy csomó csilivili animojit, matricát, effektet és hasonlót.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!