imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bemutatták az új MacBook Prót!


Végre megérkeztek a brutál, OLED funkcióbáros csúcsmodellek. Ha igazán Pro gépre vágytál, ez lesz az a MacBook, amit mindig is szerettél volna.

Az Apple tudja, hogyan kell a végtelenbe húzni a várakozók agyát. Lassan tértek a lényegre, azaz a MacBook Pro-kra. De megérte várni. Nézzük mire.

Tim Cook úgy vezette fel a dolgot, hogy nagy nap a mai: történelmi jelentőségű volt és lesz is egyszerre. Bár az iPodok 15. születésnapja kimaradt, de nem feledkeztek meg a 25. évfordulós, első hordozható Apple-gépekről. Hasonlóan fontosnak szánták a mai napot, erre vonatkozott a meghívó “hello again” szlogenje is.

Nem tévedtek nagyot. Fókuszban a Touch Bar, de előtte a szokásos specifikációk.

Maradnak a méretek: 13” és 15” fog érkezni. Természetesen igaznak bizonyultak a sejtések, miszerint vékonyabbak és kisebbek lesznek a mostani gépek. Egész pontosan 17%-kal vékonyabb, 23%-kal kisebbek lettek a 13”-es modellek, amik így alig nyomnak többet egy kilónál (1,36 kg). A 15”-es is mindössze csak 4 fontot (vagyis 1,81 kilogrammot) nyom.

Kétszer nagyobb lett Trackpad. Debütált a második generációs Butterfly mechanizmusú billentyűzet is, elvileg minden szebb és jobb lesz, mint eddig. Reméljük.

Hamar az OLED sávra terelődött a szó, megúsztuk a Magic elnevezést, Touch Bar lesz a hivatalos megnevezés. Multitouch, retina és tartalom függően változik. Magyarul minden belekerült, amire csak vágyhattunk. Öröm, hogy még az ESC gomb is maradt, a legfontosabb funkció billentyűkkel egyetemben, persze csak virtuálisan. Ezek az érintősáv szélein helyezkednek majd el. A középső rész az, ami a futtatott alkalmazásoktól függően fog változni.

Természetesen a legfontosabb, hogy az emojikat könnyen lehet kiválasztani és bedobni a beszélgetésekbe (nem). Ami viszont tényleg király, hogy például a Fotók alkalmazásban egy legyintéssel pörgethetjük a teljesképernyős vetítést, tekerhetünk a videókba stb. A szerkesztés is lényegesen egyszerűsödött, a csúszkákat, filtereket egy mozdulattal állíthatjuk úgy, hogy közben a szerkesztő ablak alig vesz el helyet az értékes képernyőből.

Nem mellékes, hogy személyreszabható az egész Touch Bar dolog. Kiválaszthatjuk milyen billentyűket akarunk, milyen pozícióban viszont látni.

Ahogy azt már a kiszivárgott képekből tudni lehetett, a bekapcsoló gombba beépült a Touch ID is. Apple Pay fizetés (bár ez minket sajnos egyelőre nem érint), és bejelentkezés is mehet vele, ami szuper. Végre nem kell jelszavakat pötyögni. Köszönjük!

A másik királyság, hogy több felhasználóhoz is rendelhetünk biometrikus azonosítást. Így az user váltás annyiból áll csak, hogy a másik felhasználó ráhelyezi az ujját a szenzorra, legyint egyet és máris a saját fájljait láthatja.

A kijelző 67%-kal világosabb, 67%-kal nagyobb kontrasztot tud, és 25%-kal több szín megjelenítésre lett képes.

A legmagasabb specifikációval i7-es Intel  2,9GHZ processzort, 14nm-es 4 gigás VRAM-mal felszerelt GPU-t tartalmaz, ezzel 2,3-szor gyorsabb lesz a grafikus teljesítmény, mint eddig. Ezzel akár egyszerre 2 5K-s kijelzőt is képes meghajtani a csúcsmodell.

Tárhelyet illetően 3,1 GB/s-os 50%-kal gyorsabb SSD-ket kaptunk, amik akár 2 TB-ig felmehetnek. Az egészhez elvileg szuperkirály hőelvezetés társul, amire valószínűleg szükség is lesz ilyen brutál vassal.

Portokból négy darab Thunderbolt 3 port érkezik, bármelyik funkcionálhat töltőként is, ami azért nagyon szuper, bár a MagSafe-et nem fogja pótolni. A jack szerencsére maradt. A világító Apple-logó viszont nem.

Final Cut Pro:

Nyilván az egyik leggyakrabban használt poweruser felhasználási terület a videóvágás. Erre is kiválóan alkalmas lesz a Touch Bar.

Teljesen interaktív lett az egész felület az új Touch Bar segítségével, jelentősen hozzájárul majd, hogy ez a felület a workflownak megfelelően változik. Ha például belekattintunk egy audiosávba, akkor ez a felület egyből átváltozik, és a Waveformokat tudjuk kezelni. Ha visszalépünk, akkor újra scrollozni tudunk a timeline-on. Tehát az Apple egyből az alapokig beintegrálta a videóvágó szoftverébe.

Photoshop:

Hasonlóan a videovágáshoz, a Pro tulajok közül sokan szerkesztenek rendszeresen képeket, elsősorban Photoshoppal. Ehhez a programhoz is rengeteg optimalizációt dolgoztak ki a mérnökök.

Gyakorlatilag ugyan azt demózták, mint a FinalCut esetében. Aki kicsit jártasabb a Photoshopban, az nem biztos, hogy egyből át fog álni az új felületre, de a hétköznapi felhasználást jelentősen megkönnyítheti, hogy például az ecseteket vagy a fade-k mértékét egy csúszkával tudjuk itt állítani. Ezzel ki tudjuk maxolni a programot teljes mértékben egér nélkül. Egyik kéz az érintőpadon, a másik pedig kezelni tudja a másodlagos felületet a Touch Bar segítségével. Arra is megoldást jelenthet, hogy sok esetben teljes méretben tudjuk szerkeszteni a fotókat és a Touch Barral tudunk navigálni.

Tuc-tuc

A 7 milliárd DJ világában, nem maradhatott ki a zenei demó sem.
Főleg, hogy szinte minden DJ MacBookkal zenél. Én nem értek ehhez, de kívülről elég menőnek tűnt az egész. Pörögtek a virtuális korongok, szólt az effekt, a sampler és a robothang. Persze mindez a Touch Bar irányításával. Forradalminak nevezték, biztosan az is. Még egyszerűbb lesz megnyomni a lejátszás gombot.
Talán idővel a keverőpultok is eltűnnek majd a diszkókból?

cover_macbookpro

Érdekes, hogy az Apple a konkurens Microsoft programjait is bedobta, mint az irodai felhasználás megváltóját. Kedves tőlük.

Jött új szín is: Space Gray, végre.

Összeségében egy látványos bemutatót kaptunk, nagyjából sejthettük mire számíthatunk, de nálunk így is Instant Get, ahogy Handrás mondaná.

A kérdés, hogy mennyi az annyi. A 13″-es modell 549 990 forintos indulóárról rajtol, míg a nagyobb 15″-es verzió 879 990 jó magyar forinttól lehet a tiéd.

Az új MacBook Prók hamarosan előrendelhetők az iSTYLE webshopjából.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!