imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bemutatták az USB 3.2 szabványt


Ismét szintet lép az USB szabvány, mivel az USB 3.0 Promoter Group (amelynek az Apple is tagja) bejelentette, hogy szeptemberben érkezik az USB 3.2, ami akár 2 gigabájtnyi adat átvitelére is képes lehet másodpercenként, bár még mindig lassabb lesz a Thunderbolt 3-nál. Épp időben az iPhone 8 megjelenése előtt?

Ahogy szép lassan cserélődnek le a régi USB csatlakozók újfajta USB-C csatlakozókra (az Apple is ezt alkalmazza a notebookjain), úgy fejlődik maga az USB szabvány is, az USB 3.2 pedig megduplázza majd az eddigi adatsebességet. Először is, itt különbséget kell tennünk a csatolófelület és az adatátviteli szabványok között. Mert míg a 12”-os MacBook egyetlen USB-C felülettel és első generációs USB 3.1 szabvánnyal rendelkezik, ami 5Gb/s adatátviteli sebességre képes, addig az új MacBook Prók már négy USB-C porttal rendelkeznek.

Egészen pontosan két darab második generációs USB 3.1-gyel van dolgunk, ami a dupláját tudja, tehát 10 Gb/s gyorsaságra képes, míg a másik két port Thunderbolt 3-as szabványt kapott, ami egyenként 40 Gb/s-re képes. Ez olyan, mint a benzinkúton a töltőpisztoly, mindenhova ugyanolyat dugsz, mégis más jön ki belőlük. Azért ha egy mód van rá benzinmotorba ne töltsetek dízelt, nem igazán szereti. Az USB-C port esetében viszont oda-vissza kompatibilis minden mindennel, viszont a csatolófelülettől és a kábeltől függően más-más teljesítményre képes.

Az USB 3.2 úgy biztosítja a 2 GB/s adatsebességet, hogy két sávon egyenként 10 Gb/s sebesség érhető el. Ehhez persze a kiszolgálónak és csatlakoztatott eszköznek is ezt a szabványt kell használnia, a kódolás tekintetében semmi változtatás nem történt. A felröppent hírek szerint az Apple idén az új iPhone modellek esetében a régi 5 wattos helyett egy 10 wattos töltőt csomagol majd a készülékek mellé; emellett a Lightning kábel USB-A végződését USB-C-re cserélnék a gyorstöltés érdekében, így akár maga töltőfej már meg is kaphatná az új USB 3.2-es szabványt.

Feltéve persze, ha addig egyáltalán megjelenik. Az USB 3.0 Promoter Group szeptemberben fog további részleteket elárulni az új szabvánnyal kapcsolatban.

Forrás: MacRumors

Arról, hogy milyen előnyökkel jár a Thunderbolt 3 korábban részletes összefoglalót írtunk. Ha maradnál inkább a hagyományos USB csatlakozóknál, akkor a MacBook Air egy jó választás lehet, az akció keretében pedig most Apple TV jár mellé ajándékba. 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!