imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bemutatták a macOS High Sierrát, a watchOS 4-et és a tvOS 11-et


Eljött a nagy nap, vagyis az Apple nyitó Keynote-jával elindult az idei WWDC fejlesztői konferencia. Rengeteg újdonság mellett, elsők közt beszéltek a prezentáción a macOS 10.13, a watchOS 4 és a tvOS 11 újdonságairól.

macOS 10.13

A szokásos Tim Cook felkonf után Craig Federighi következett a színpadon, az új macOS a High Sierra nevet kapta, nem vicc. Az Apple nagyon “magasra” merészkedett a leghasznosabb és legjobb technológiák reményében. A High Sierrával való vicceskedés után a Safari fejlesztések demózásával folytatták a sort.

Safari: Federighi megkockáztatta, hogy a macOS High Sierra alatt lesz a leggyorsabb böngésző a világon. Az Apple böngészője AutoPlay blockolást kapott, így nem fognak elindulni maguktól a végtelenül idegesítő videós tartalmak (bocsi, Facebook). A gépi tanulás elérte a Safarit is, az Intelligent Tracking Prevention segítségével biztonságosabb böngészést biztosít mostantól az Apple. Még egy indok a Safari mellett, amúgy is 80%-kal gyorsabb Macen a Chrome-nál, erre nagyon kíváncsiak leszünk a hétköznapi használat mellett.

Mail: Egybe hegesztették az alkalmazás keresőjét a Spotlighttal, illetve Full Screen-ben végre támogatja a Split View-t (osztott képernyős módot). Ezek mellett 35%-kal kevesebb helyet foglalnak el majd az üzenetek. Tulajdonképpen ez mindenre elmondható az APFS fejlesztéseinek köszönhetően.

Fotók: Új nézetek, okosabb szűrők, javított arcfelismerés, és automatikusan szinkronizált címkézés is jár hozzá. A szerkesztési lehetőségek is bővültek jelentősen, és egyből át lehet passzolni a szerkesztést más programokba, például Photoshopba.

HFS helyét átveszi az Apple File System az asztali gépeken is. Az előnyökről korábban már értekeztünk. A másolás vagy a duplikálás például őrületesen gyors lesz, ha az őrületesen gyors SSD-k által ez eddig nem lett volna így.

H.264 sztenderd kódolás helyét átvette a H.265, ezt főleg a 4K-s felbontású videókkal indokolták, amit a macOS High Sierra is támogatni fog, az APFS új algoritmusának köszönhetően összteljesítményben is jobbak lesznek a Macek, nem csak az adatok mozgatása/olvasása közben.

GPU: Metal helyét átvette a Metal 2, még sokkal gyorsabb, az animációk sebesebbek, aksi-kímélőbbek lettek. Támogatja majd a külső videókártyákat is éééés a VR sisakokat is. A macOS High Sierra Unityvel és az Unreal Engine-nel erősít! Érkezik a Steam VR támogatás, illetve a játékosok számára nem annyira ismeretlen Unreal Engine és Unity támogatás. Kicsit szkeptikusak vagyunk a nagy Mac-gaming forradalommal kapcsolatban, de ne legyen igazunk.

watchOS 4

Nagy növekedésen mentek keresztül az okosóra eladások (az Apple szerint), ez a legjobban fogyó ilyen jellegű termék jelenleg a piacon.

Watch Faces: Az újra dizájnolt Siri itt is középpontba kerül, az új Siri Watch Face, ugyanazzal a gépi tanulásos módszerrel választja ki a legfontosabb információkat, amiket megjelenítésre érdemesnek tart, mint ami az iOS-ben már bemutatkozott korábban. Gyakorlatilag egy feedet mutatott be az Apple, ami összefoglalja az összes fontos infót Siri segítségével. Aki használja az Apple News-t az mostantól az órán is böngészhet híreket, köszönjük szépen.

Ezek után jöttek a szokásos Apple-ös cukiságok, mint a Kaleidoszkóp Watch Face: Random LSD-trip a csuklódon, már ha van rá igényed. Semmi extra, a nevében minden benne van. Illetve a gyökerekhez is visszanyúltak, hamarosan Toy Story figurák is érkeznek az Apple Watch-okra. Ez tekinthető egy fajta tisztelgésnek is Steve Jobs és a Pixar korszak előtt.

Activity: Még jobban személyre szabott lesz a Watch talán egyik legfontosabb felülete, kapsz értesítéseket, ha közel jársz már a napi célhoz, havi kihívások, mindezt gépi tanulással, a felhasználó mozgáskultúrájához igazítva. Könnyebb lett több féle mozgástípust is mérni, egy edzésen belül. Elég egy gombnyomás és futásról úszásra válthatsz, például öttusázók kedvence lesz. Az NFC-n keresztül az edzőtermi fitnesz gépek is okosodhatnak a jövőben, a kompatibilis gépek képesek lesznek adatokat szolgáltatni az óra számára.

Music: Új Music app, automatikusan választja ki a zenéket, könnyebb lett a navigáció és az albumborítók is szebben jelennek meg. A cél, hogy a Music és az AirPods tökéletes páros legyen. Nem ezért veszünk Apple Watch-ot, de jó funkció lett.

A Developer Preview mától elérhető, a szélesebb közönség szeptemberben kapja meg az ingyenes frissítést.

tvOS 11

50 partner a TV appba és még sokan mások csatlakoznak, az előzetes hírek beigazolódtak, érkezik az Amazon Prime Apple TV-re. Tulajdonképpen ennyit hallotunk a tvOS 11-ről.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!