imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Itt az újabb bendgate – most Samsung-módra


Ki ne emlékezne a nagyjából fél éve, közvetlenül az új iPhone 6 és iPhone 6 Plus megjelenése után kirobbant „botrányra”, mely az online médiában bendgate néven híresült el. Arról volt szó ugye, hogy az iPhone 6 (főleg a Plus) túl vékony, és simán el lehet hajlítani, ha valaki megpróbálkozik vele, illetve egy szűk nadrág farzsebébe teszi.

Menetrend szerint fél évvel az utolsó iPhone után megérkezett a Samsung új zászlóshajója is, a Galaxy S6 Edge, ami hasonlóan vékony készülék, mint a jelenlegi iPhone-ok, valamint meglehetősen egyedi megoldásként lekerekített széleket kapott a kijelzője. Ugyan a modern okostelefonok elmúlt nagyjából 8-10 éves történetében eddig  nem szenteltek különösebb figyelmet a készülékek „hajlíthatóságának”, az eredeti bendgate után várható volt, hogy a Galaxy S6 Edge is a próbapadra kerül. Az eredmény pedig egyáltalán nem meglepő:

Vagyis, ha egy telefon vékony, az megfelelő erőhatásra meghajlik. A Samsung Galaxy S6 Edge egy szép formavilágú, kecsesen vékony androidos telefon, ami bizony erős nyomásra ugyanúgy meghajlik, mint az iPhone 6 Plus. A lekerekített üvegű kijelzőnek pedig megvan sajnos az a hátránya, hogy engedelmeskedik a fizika törvényeinek, és az éleinél korábban pattan el, mint a sima egyenes üveglap. Vagyis ugyanakkora nyomástól mindkét telefon elhajlik, az S6 Edge-nek pedig a kijelzője is betörik. Az új Samsung ráadásul 67,6 kg-os nyomásnál vált teljesen használhatatlanná, míg az iPhone 6 Plus 81,2 kg-nál adja be a kulcsot. A Cult of Android így fogalmazza meg a dolgot:

A jó hír? A telefon ugyanolyan könnyen (vagy nehezen) hajlik meg, mint az iPhone 6 Plus. A rossz hír? A kijelző üvege sokkal hajlamosabb a repedésre nyomás alatt.

Mi a tanulság? Az, hogy a fizika törvényei minden telefongyártóra érvényesek, vagyis ha valaki csinál egy vékony telefont, azt el lehet hajlítani. Legyen az Apple, vagy Samsung, ugyanakkora nyomás alatt ugyanúgy viselkednek a modern, vékony készülékek. A mi álláspontunk már az eredeti bendgate alatt is az volt, hogy ez egy, a média által „túltolt” jelenség, hiszen ha hatalmas szalagcímeken hozzák le a hírportálok, hogy „gyártási hibás az Apple új telefonja”, vagy „hatalmas égés az iPhone 6”, az kattintást fog generálni. Egy sikeres márka – aminek legalább annyi utálója van mint kedvelője – „kudarca”, megtolja az olvasottságot, és persze a reklámbevételeket is.

Samsung Galaxy S6 Edge Bendgate

De vajon a Samsung név hasonlóan vonzza a kattintásokat? Egyelőre nem úgy tűnik, bár a téma azért pörög valamennyire. A SquareTrade YouTube-videóján jelenleg 1,6 millió megtekintés van, ami persze semmi az eredeti bendgate videó jelenlegi 65,1 milliós nézettségéhez képest. Nyilván ez utóbbi fél év alatt jött össze, de az első napon is 2,5 milliónál tartott, amihez képest az S6 Edge hajlítgatása által majdnem egy hét alatt elért 1,6 millió apróságnak tűnik. Az eredeti bendgate hír egyébként nálunk is minden idők második legolvasottabb cikke lett, csak az iPhone 6 hazai rajtjáról szóló és a hivatalos árakat tartalmazó hír tudta letaszítani a trónról. Az Apple válasza a bendgate-re csak a 13., míg a független szakértők által az ügyet lezáró tesztről szóló hír csak a 65., ami jól mutatja, hogy melyik az embereket jobban érdeklő téma: a „botrány”, vagy az értelmes magyarázat.

Természetesen a Samsung is válaszolt az S6 Edge „problémáira”, a saját videójukban mutatják be, hogy mennyire (nem) hajlik el a telefon normál használat esetén, kisebb terheléssel – pont annyira, mint ahogy az iPhone sem. Persze abból a szempontból kellemetlen a dolog, hogy pont a Samsung volt az egyik gyártó, aki reklámokban próbált viccelődni az iPhone-bendgate-en. Persze lehet, hogy akkor még nem gondolták végig egész pontosan ezt a dolgot.

Samsung Galaxy Note

Mindenesetre talán jó jel lehet a Samsung számára, hogy a bendgate ellenére az iPhone 6-eladások minden korábbi rekordot megdöntöttek, egyes piacokon azt Apple-t téve a legnagyobb okostelefon-gyártóvá. Lehet, hogy a „hajlékonyság” a Galaxy S6-széria eladásai szempontjából is előnyös lesz. Ritka az ilyen, de mi most egyértelműen a Samsung oldalán állunk a kérdésben.

Források: Cult of Android 1, 2; MacRumors. Képek: SquareTrade.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!