imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

B&O PLAY Beolit 15 teszt


Ahogyan azt már a BeoPlay H8 tesztünkben megszellőztettük, a fejhallgatóval majdnem egy időben egy másik B&O PLAY újdonság is járt nálunk: ez pedig nem más, mint a Beolit 12 utódja, a Beolit 15 kompakt, hordozható, akkumulátoros vezeték nélküli hangrendszer.

A Beolit 12 volt az egyik első B&O PLAY logót viselő termék, és talán ez is bírta a legtovább mint aktív modell: 2012 elejétől egészen tavaly év végéig. Noha közel három év a Bang & Olufsen-termékeknél nagyon rövid életciklusnak számít, a B&O PLAY-nél emlékeim szerint nem volt olyan típus, ami ennyi idő alatt kisebb-nagyobb frissítéseken ne esett volna keresztül. Sőt, ha a dizájnt nézzük, tulajdonképpen a Beolit 15 is majdnem azonos az elődjével.

Beolit 15

A formatervért ugyanúgy a sikeres, többszörös díjnyertes dán tervező, Cecilie Manz felelős, mint az előd Beolit 12, vagy akár a szintén újdonságnak számító BeoPlay A2 esetében – ez utóbbinál le sem tagadhatná, hogy ugyanazt a formavilágot követte, mint az első Beolitnél. A Beolit 15 gyakorlatilag majdnem teljes egészében megegyezik a 2011-ben bemutatkozó modellel, kívülről annyi különbséget vehetünk észre, hogy ezúttal az alumíniumborítás minden apró lyukát teljesen átfúrták – egyébként érdekes módon nekem valahogy nem tűnik olyan kiegyensúlyozottnak így a dizájn.

A lyukakat leszámítva ugyanazt a kellemes tapintású, gumival borított műanyag felületet találhatjuk a Beolit 15-ön mint az elődjén (nem csúszik le a tetejéről az iPhone!), és szintén régi ismerősként üdvözölhetjük a valódi marhabőr fogantyút – aminek az elhelyezése egyébként nem pusztán dizájnszempontokból olyan, amilyen, hanem így hordozás közben sem lifeg ide-oda a hangrendszer. Lényeges különbség tapasztalható még a színválasztékban: az új modell három egészen finom pasztellszínben érhető el, pezsgő-aranyban, halványkékben, és halványrózsaszínben. A BeoPlay H8-nál tapasztalt szerencsénk ezúttal nem volt velünk, a Beolit 15-ből a rózsaszínt kaptuk tesztelésre. :)

Beolit 15

A készülék hátulján ugyanúgy megtalálható az a praktikus kis ajtó, mint az elődnek, ide rejthetjük útközben a tápkábelt, amivel az akkumulátort tölthetjük. Itt találjuk továbbá a 3,5 mm jack-csatlakozót, amivel gyakorlatilag bármilyen eszközt ráköthetünk a hangrendszerre, valamint egy USB-portot, amivel tölthetjük a mobilkészülékeinket. Ezeken kívül van egy eldugott Micro–USB szervizport is. A Beolit 15 tetején négy gomb van: két hangerőszabályzó, egy bekapcsológomb illetve egy gomb ami a Bluetooth-t kapcsolja – ez utóbbi kettő diszkréten világít. Azoknak, akik ismerik az elődöt, a Bluetooth-gomb már előrevetíti a „motorháztető” alatti változásokat: a Beolit 15 ugyanis noha külsőre nem sokat változott, a belseje teljesen kicserélődött.

Beolit 15

Először is, az AirPlay helyett mostantól a Bluetooth 4.0 technológia biztosítja a vezeték nélküli zenestreamelés lehetőségét – ettől kicsit megijedtem eleinte, de szerencsére a BeoPlay H8-hoz hasonlóan semmilyen hátrányát nem fedeztem fel a Bluetooth-kapcsolatnak, a B&O PLAY állítása szerint ez az aptX kodeknek köszönhető. Ezzel egycsapásra megoldották az előd azon kellemetlenségét is, hogy mindenképp szükség volt egy otthoni Wi-Fi hálózatra a vezeték nélküli használathoz (vagy az iPhone tetheringjével kerültük meg ezt a hiányosságot), a Beolit 15 így ízig-vérig egy mobil vezeték nélküli hangrendszer. Ráadásul képes 8 eszközt megjegyezni, valamint egyszerre ketten is rácsatlakozhatunk, és felváltva játszhatunk DJ-t. Másodszor pedig, a hangsugárzókat is teljesen újratervezték. Amikor először röffentettük be a Beolit 15-öt igencsak meglepődtünk, de ez igazából nem is olyan meglepő, ha megnézzük belülről. Mutatom:

Beolit 15

Igen, az a nagy valami ott egy 14 cm átmérőjű széles tartományú hangsugárzó. Őt segíti két 10 cm-es passzív mélysugárzó, valamint további három, okosan elhelyezett  37 mm-es magassugárzó. A meghajtásukról két 35W-os Class D erősítő gondoskodik, ezekkel a B&O PLAY állítása szerint összesen 2×120 W-os csúcsteljesítmény érhető el – én ezt el is hiszem nekik, de ne szaladjunk ennyire előre, hanem térjünk vissza egy kicsit a hangsugárzók elrendezésére. A 14 cm-es membrán a készülék egyik oldalán van, ez tiszta sor. A két passzív mélysugárzó egymással ellentétesen van elrendezve, a gyártó szerint ezzel sikerült kiküszöbölni a nem kívánatos rezonanciát. A magassugárzók pedig 15°-ban megdöntve 45°-os szögben a sarkokban, illetve a hátoldalon kaptak helyet, hogy így biztosítsák a B&O PLAY szabadalmaztatott True360 hangzásvilágát, mely a nevéből kitalálhatóan 360°-ban élvezhető zenehallgatást kínál. Ez majdnem tényleg tökéletesen meg is valósul, de azt azért hallani, ha nekünk háttal szól a Beolit 15 – vagyis ha a kis ajtó oldalán hallgatjuk.

Beolit 15

És hogy hogyan szól? Egy igazi kis energiabomba. A szomszédos irodákban valószínűleg átkoznak minden egyes napot, amikor valamilyen B&O PLAY hangrendszer jár nálunk tesztelésre, ugyanis tényleg a méretüket meghazudtoló erővel tudnak megszólalni ezek az apróságok – szerencséjükre a BeoPlay A9 nem járt itt. :) A Beolit 15 a közepes méretű szobákat is kellemesen beszólja, és a gyártónál valószínűleg rájöttek, hogy mivel lehet a leginkább eladni egy hangrendszert: az ütős, dinamikus hangzással, és a durva mélyekkel. Ezekből itt sincs hiány, ugyanakkor a magasak is szépen elkülöníthetően szólalnak meg, bár a hangzásvilág egyértelműen a közepek és mélyek irányába tolódik el.

Jellegéből adódóan a Beolit 15 kerti partik nagyszerű kiegészítője is lehet, ugyanis az akkumulátor akár 24 órányi folyamatos lejátszást bír egyetlen feltöltéssel – bár ez közepesnél alacsonyabb hangerőnél értendő, ha durván hajtjuk, akkor azért lényegesen gyorsabban merül. Mi pár napig próbálgattuk, viszont a fenti okokból kifolyólag nem egész nap, így nem sikerült lemerítenünk. Szabadtéren is kipróbáltuk, és itt sem vallott szégyent, szóval grillezéshez vagy bográcsozáshoz is kitűnő – csak legyenek viszonylag messze a csendet szerető szomszédok.

Beolit 15

Azzal, hogy ismét visszakerült ez a méret a B&O PLAY kínálatába, a cég gyakorlatilag az összes méretosztályban versenyez valamilyen megoldással a kompakt hangrendszerek terén: ott a kicsi, hordozható BeoPlay A2, itt az eggyel nagyobb, de szintén akkumulátoros Beolit 15, a BeoPlay A8 egy kiváló otthoni asztali rendszer, míg a BeoPlay A9 az igazi nagyágyú. Jut eszembe, az egyik legkellemesebb újdonságot majdnem el is felejtettem: a Beolit 15 ára jelentősen csökkent az elődhöz képest, 159 900 Ft-ért rendelhető elő, illetve lesz hamarosan megvásárolható. A Corvin Plazában múlt hétvégén megnyitott vadiúj iSTYLE-üzletben pedig már ki is próbálható! Ha arra jártok, szerintem érdemes meghallgatni.

A tesztelésre kapott Beolit 15-öt köszönjük a BeoStore Hungary-nek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!