imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

BeoPlay A2 teszt


Pár hete jelentette be a Bang & Olufsen almárkája, a B&O PLAY legújabb hangrendszerét: a BeoPlay A2-t. Az A2 egy prémium hordozható, kompakt méretű akkumulátoros Bluetooth hangszóró. Sikerült hozzájutnunk egyhez, úgyhogy gyorsan le is teszteltük! Két véleményt is olvashattok.

Laci

Egy korábbi hírben már vallottam arról, hogy mekkora B&O-fan vagyok, szóval nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy gyakorlatilag Magyarországon az elsők között tehetjük rá a kezünket az új BeoPlay A2-re. Ebből következik az is, hogy ugyan próbálok elfogulatlanul nyilatkozni róla, de mivel nagyon közel áll a szívemhez a márka, ez valószínűleg nehezen fog menni.

Az A2 a B&O PLAY első igazán hordozható hangrendszere. Ott van persze a Beolit 12, ami szintén egy akkumulátoros megoldás, először furcsálltam is, hogy saját magának állít konkurenciát a cég, de hamar rájöttem, hogy a két termék teljesen különböző felhasználási területekre jó. A Beolit 12 a BeoPlay A2-höz képest sokkal nagyobb, jól jön neki egy Wi-Fi hálózat is, így leginkább házon belüli mozgatásra, esetleg a kertbe lett kitalálva.

BeoPlay A2

 

Ezzel szemben az A2 egy igazán kompakt kivitelű megoldás. Ezt a legjobban azzal tudnám szemléltetni, hogy amikor tegnap este hazavittem az irodából, akkor a töltőjével együtt simán be tudtam csúsztatni az amúgy nem túl nagy táskámba úgy, hogy mellette volt a 15″-es Retina kijelzős MacBook Próm, és egy ernyő, amit elfelejtettem kivenni reggel. A tömege 1,1 kg, ami talán soknak tűnik elsőre, de a valóságban egyáltalán nem vészes.

A formavilág és a kialakítás hozza a B&O PLAY-től megszokott kiemelkedő minőséget. Az A2 házának közepét egy tömb alumíniumból faragják ki, ugyanúgy, mint az Apple unibody technológiával készülő eszközeinél. Ezt borítja elöl és hátul egy-egy lukacsos műanyag lap, melynek mintázata emlékeztet a Beolit 12-ből megismert megoldásra. Szintén onnan lehet ismerős a bőrpánt is, aminél fogva könnyedén megragadhatjuk és magunkkal vihetjük az A2-t. Ez nem véletlen, mindkét formatervet Cecilie Manz készítette, aki így nyilatkozott a legújabb BeoPlay-ről:

„Ennek a hangszórónak jól kell kinéznie – majdnem olyan mint egy divatos kiegészítő, akár a válladra is akaszthatod mint egy táskát. Úgy lett kitalálva, hogy mindenhová magaddal vihesd, így a megjelenés különösen fontos – azután is, hogy parkokban, padokon és teraszokon jártál vele. Arra találtuk ki, hogy használd – hogy karcokat és ilyesmiket gyűjtsön be. És még így is nagyon jól fog kinézni.”

BeoPlay A2

Három színből választhatunk egyébként, fekete, zöld és szürke. A szürke esetében van annyi csavar a dologban, hogy a középső alumínium rész réz-bronz-arany-szerű, vagyis ez egy kicsit extravagánsabb kombináció, bár annak ellenére, hogy általában taszítanak az aranyszínű dolgok, ez egészen megtetszett (arany színű tesztdarab járt nálunk).

De kapcsoljuk is be a BeoPlay A2-t. Ezt az egyik oldalán található bekapcsológombbal tehetjük meg. Itt van még a további három gomb is: két hangerőszabályzó és egy Bluetooth-gomb, amit hosszan nyomva tartva „párosító állapotba” rakjuk a készüléket. Ekkor ugyanúgy csatlakozhatunk rá egy Bluetooth-kompatibilis eszközről, mint bármi másra. Egyszerre 8 iPhone/Mac/okostelefon/stb. kapcsolódhat az A2-re, ami azt jelenti, hogy bármikor átvehetjük az irányítást egy másik iPhone-ról. Szóval azokban a bulikban, ahol az A2 szolgáltatja a zenét még jobban elharapózhat a „15 másodpercre rakunk be egy számot mielőtt elváltjuk”-jelenség.

BeoPlay A2

Mert a teljesítménye alapján bizony kisebb bulikat is képes lehet kiszolgálni. Papíron 2 db 30 W-os erősítő van benne, de mint tudjuk ez nem jelent semmit, úgyis a valóságban derül ki, hogy hogyan is szól. Kicsit tartottam tőle, hogy ekkora méretben (a ház mindössze 4,4 cm vékony!) nem lehet csodát tenni, de úgy tűnik, a Bang & Olufsennek ismét sikerült. Nyilván nem fog úgy szólni, mint az otthoni BeoPlay A8, de egy hordozható hangszóróhoz képest megdöbbentően jó.

Összesen 4 aktív és 2 passzív hangsugárzót passzíroztak az akár 24 órás folyamatos lejátszást biztosító akkumulátor mellé a kompakt fémházba, és ez alapján úgy tűnik, néha a mennyiség is fontos a minőség mellett. Nem kell dübörgő mélyekre számítani, de sokkal több basszust lehet hallani ahhoz képest mint amit vártam. Nagyobb hangerőn persze elkezd kissé torzítani, de ebben az esetben olyan hangerőről beszélünk, hogy már az is megdöbbentő, hogy képes ilyenre az aprócska A2. Sokkal nagyobb tereket képes beszólni mint amire a mérete alapján számítanánk, és szabad téren sincs semmi szégyenkeznivalója. Majdnem elfelejtettem: a ház mindkét oldalán vannak hangszórók, illetve a Bang & Olufsen True360 technológiájának köszönhetően gyakorlatilag 360°-ban szól az A2, úgyhogy teljesen mindegy, hogy milyen pozícióban van hozzánk képest.

BeoPlay A2

És hogy vennék-e? Igazából nincs semmi szükségem egy hordozható hangszóróra. Viszont, a BeoPlay A2 annyira szép és annyira tetszik, hogy teljesen elcsábultam. INSTANT GET lenne, ha lenne, ugyanis van egy apróbb bökkenő: akkora rá a kereslet, Bang & Olufsen nem tud eleget gyártani, így Magyarországra csak legkorábban jövő év elején érkeznek meg az első eladható darabok. Végül is, legalább van időm kitalálni addig, hogy melyik színt válasszam, mert az biztos, hogy egyszer a magamévá teszek egyet.

Handras

A BeoPlay A2 szerintem tipikusan rétegtermék. Egyrészt nem olcsó, másrészt, annyira egyedi a dizájnja, hogy az átlagember biztosan nem lesz oda érte. Ez a termék azoknak készült akik nem félnek kicsit elszakadni az átlagostól. Akik fehér vajszínű bőrbelsővel rendelik az autójukat. Azoknak készült, akik szeretik mindenből a legjobbat megvásárolni. Akik sokat utaznak, és a repülőjegyük többször annyiba kerül mint a BeoPlay A2. Hogy milyen a hangzása? Ez majdnem nem is számít, mert nyilván nem egy hi-end hangfalról beszélünk, de egyébként meglepően jó. Már amennyire jó lehet egy ilyen kis méretű hordozható kihangosító. Sőt, egészen meglepő mélyeket produkál, pedig épp a szabadban voltunk amikor igazán feltoltuk a hangerőt, hogy ne idegesítsük a kollégákat a szomszédos irodákban. Persze mondanom sem kell, hogy nem a trendi techno vagy disco zenére lett kitalálva, sokkal inkább mondjuk egy kellemes jazz vagy blues zene az, ami a háttérben kell szóljon a legfelső emeleten lévő londoni hotelszobánk dolgozóasztalán, a Retina kijelzős MacBook Pro és az iPhone 6 mellett.

BeoPlay A2

Megvásárolnám? Persze. Ha lenne 109 900 forintom aminek nem lenne jobb helye, simán megvenném. Meg ha sokat utaznék. Amint kézbe fogtam, elképzeltem, hogy mennyire szépen elférne a bőröndben a ruhák tetején, és az is eszembe jutott, hogy jópárszor milyen jól jött volna külföldön egy ilyen kis hordozható hangszóró. Ha az a kérdés, hogy ár-teljesítmény viszonyban jobban megéri-e mint mondjuk egy Beats Pill, akkor a válasz: nem. Legalábbis azoknak nem éri meg akik csak azt szeretnék, hogy szóljon valami az asztalon. Én mégis az A2-őt választanám. Egyszerűen azért mert jobban tetszik, mint bármi más hasonló áru és kategóriás kiegészítő.

BeoPlay A2

 

A tesztkészüléket köszönjük a BeoStore Hungary-nek!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!