imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

BeoPlay A6 teszt


Rendszeres olvasóinknak valószínűleg már feltűnt, hogy a szerkesztőség több tagja is kedveli a B&O PLAY termékeket, illetve többen is használunk ilyeneket otthon. Éppen ezért nagyon izgatottan vártuk a márka egyik újdonságát, mely a márka új otthoni, egy darabból álló hangrendszere, a BeoPlay A6. Végre megkaparinthattuk!

A B&O PLAY márka idén négy éves, és abból a célból hozta létre a jóval öregebb, nemrég 90. születésnapját ünneplő dán Bang & Olufsen, hogy a cég által képviselt értékeket (nagyszerű dizájn és minőség) elérhetőbb áron is megkaphassuk. A B&O PLAY kínálatában leginkább otthoni kompakt hangrendszereket, fül- és fejhallgatókat találhatunk. A márka egyik első terméke a BeoPlay A8 sztereó hangrendszer volt, ami kinézetben gyakorlatilag megegyezett az „apuka” BeoSound 8-cal. 2012-ben jelent meg, így Bang & Olufsen léptékkel egészen frissnek mondható, a B&O PLAY-vonal termékei azonban gyakrabban frissülnek, így nemrég elérkezett a BeoPlay A8 életciklusának a vége. Őt váltjai mai tesztalanyunk, a BeoPlay A6.

BeoPlay A6

A BeoPlay A6 formatervét az a Jakob Wagner alkotta meg, aki korábban is bizonyított már a márka termékeinél: ő tervezte többek között a BeoPlay H6 fejhallgatót, illetve a Bang & Olufsen egyik mélynyomóját, a BeoLab 19-et. A dizájn nagyban eltér a BeoPlay A8-tól, Wagner saját bevallása szerint egy olyan műszaki cikket szeretett volna tervezni, ami bútordarabként is megállja a helyét egy lakásban, és jól mutat egy polcon, vagy akár a falon vagy a padlón is (ez utóbbi kettőhöz opcionális állványt vásárolhatunk). A vélemények nálunk megoszlanak, nekem kifejezetten tetszik, de ezt nem mindenki osztja.

BeoPlay A6

A BeoPlay A6-ot elölről nézve dominálja a Kvadrat-borítás. Hogy mi? A Kvadrat egy dán cég, ami különleges textileket gyárt, például bútorhuzatokhoz – ezzel borítják például az újfajta Bang & Olufsen Sensory Shopok egyes falait is. Nagyjából ezt a bútorhuzat-hatást kelti az A6 eleje is. A szürke huzat monotonitását csak az aprócska fém B&O-logó töri meg, illetve egy cikkcakkos varrás. Az előlap egyébként könnyedén cserélhető, gyárilag világosszürkével érkezik, később pedig vásárolható lesz hozzá sötétszürke, szürkés-rózsaszínes és kék színű is. A csere elég egyszerű, csak lepattintjuk az előzőt és felpattintjuk az újat, úgyhogy a BeoPlay A9 esetében tapasztalható bénázást szerencsére elfelejthetjük.

BeoPlay A6

A BeoPlay A6 igazából íves, vagyis leginkább bumeráng-alakú, ha felülről nézzük. A hátulját fehér műanyag borítja, erről hallottam azt a véleményt, hogy jobban néz ki, mint az eleje. A teteje egész vékony, viszont itt egy érintőfelületet találhatunk, valamint két LED-et, amik a vezeték nélküli kapcsolat állapotát, illetve a bekapcsolást mutatják. Az érintőfelület ismerős lehet az A9-ről: hangosíthatjuk és halkíthatjuk a zenét, azzal a plusszal megbolondítva, hogy számot is léptethetünk, valamint elindíthatjuk és megállíthatjuk a lejátszást. Összességében, térfogatra kisebbnek tűnik, mint a BeoPlay A8, de sokkal magasabb (nekem be sem fért ugyanarra a polcra) és sokkal hangsúlyosabb eleme a szobának. A tényleges mérete egyébként 536 x 298 x 144 mm, a tömege 4,2 kg.

BeoPlay A6

Persze a külső mellett a belső is jelentősen átalakult. Kezdjük a vezeték nélküli kapcsolattal: az előd AirPlay- és DLNA-kompatibilitása mellé most már kapunk Bluetooth 4.0-át, valamint támogatja a Spotify Connect, Deezer, TuneIn és QPlay szabványokat és a BeoLink Multiroom megoldást is. A hátoldalon, egy kis levehető ajtó alatt találjuk a tápkábel csatlakozóját, egy 100 Mbites Ethernet-portot, egy vonalszintű bemenetet, és egy szervizcélokra használható USB-t. Az ajtó alatt lapul még a helyzetkapcsoló, aminek három állása van: fal, sarok és szabad. Ez a BeoPlay A6 hangképét módosítja, értelemszerűen érdemes az elhelyezésnek megfelelő módba kapcsolni. Dokkoló nincs rajta, ezért elbúcsúzhatunk az A8 esetében megszokott 30-tűs vagy Lightning-csatlakozótól.

BeoPlay A6

Hangszóróból összesen öt darabot találunk a bumerángban. Van két 14 cm-es mélysugárzó, ezek a készülék elején alul kaptak helyett, felettük két 2 cm-es magassugárzóval találkozhatunk. Érdekesség, hogy a hátoldalon is van egy hangsugárzó: itt található a lyukak alatt az a 4 cm-es széles tartományú hangszóró, melynek köszönhetően a B&O szerint sokkal jobban betölti a teret a BeoPlay A6 hangja. Efölött egyébként egy fogantyút találunk, amivel könnyedén áthelyezhetjük máshova a hangrendszert, bár ne feledjük, nem akkumulátoros, így azért nem lehet teljes szabadságról beszélni. A hangszórókat összesen öt erősítő támogatja, a teljes csúcsteljesítmény 240 watt.

BeoPlay A6

Ha kivettük a tetszetős, ugyanakkor meglehetősen minimalista barna kartondobozból a terméket, ideje beállítani. Szerencsére ez roppant egyszerű: amint bekapcsoljuk, 1-2 percen belül megjelenik az iPhone-unkon a Wi-Fi-beállításoknál, hogy új AirPlay-képes eszköz van a közelünkben. Itt felléptethetjük a saját hálózatunkra, utána pedig a BeoSetup appot letöltve finomhangolhatjuk az A6-ot (források letiltása, jelszó, stb.). Szóval ez a rész szuperegyszerű, aminek mindig nagyon örülünk. Bluetooth estében egyébként nincs is szükség ilyesmire, egy egyszerű párosítás után már szólhat is a zene. A zenéket a megszokott alkalmazásokból vezérelhetjük, ha pedig rendelkezünk más BeoLink-kompatibilis eszközzel is, akkor érdemes beüzemelni a BeoMusic appot is.

BeoPlay A6

No de hogy szól az a bizonyos zene? Jöjjön a teszt leginkább szubjektív része, a hangzás. Mindenekelőtt leszögezném, hogy egy BeoPlay A8 boldog tulajdonosa vagyok immáron több mint három éve (egy Bowers & Wilkins Zeppelint cseréltem le rá), szóval leginkább ezzel tudom összehasonlítani, ráadásul a B&O mindig is közel állt a szívemhez. Amikor először kibontottuk és beröffentettük az irodában, be kell vallanom, nem nyűgözött le. Na nem arról van szó, hogy rossz lett volna a hangzása, jól szólt, de nem volt az a hűha-élmény, ami mondjuk az A8 vagy még inkább a BeoPlay A9-nél első alkalommal. Mivel az iroda akusztikai szempontból elég rossz terep (L-alakú, legalább három különböző anyagú fallal és nem a legjobb álmennyezettel), mindenképp haza akartam vinni, hogy a jól megszokott környezetben próbálhassam ki.

BeoPlay A6

Otthon már egészen más volt a helyzet, és igen, jött a hűha-élmény is. Imádom a BeoPlay A8-at, egészen eddig a legjobbnak tartottam ebben a kategóriában, a BeoPlay A6 azonban lemossa a színről, ami egészen meglepő. Először is, a hangereje sokkal-sokkal nagyobb – ez már az irodában is kiderült, ezúton is elnézést kérünk a szomszédoktól –, de a lényeg nem ez. Hanem az, hogy a hangja valahogyan sokkal tisztább mint a korábbi modellnek, jobban elkülönülnek a mély és magas hangok, egyszerűen szebben szól. Amikor kapcsolgattam a két eszköz között, néha olyan érzésem volt, mintha az A8 egy vödörből szólna, pedig ezzel aztán tényleg nem gyanúsíthatjuk meg.

BeoPlay A6

(Itt zárójelben jegyzem meg, hogy az AirPlay-technológiának a mai napig van egy meglehetősen idegesítő tulajdonsága: ha két eszköz között váltogatunk, kell jónéhány másodperc, mire az egyikről átáll a másikra. Normál esetben ez nem zavaró, de az ilyen teszteknél a sírba visz, ezért két majdnem egyforma Macről szoktam ugyanazokat a számokat lejátszani a két különböző hangrendszeren.)

A zenei stílusok közül a legtöbb esetében nagyszerűen teljesít a BeoPlay A6, de igazán a klasszikus zenénél és a jazznél jönnek elő a finomságok. A magasak sokkal jobbak, mint az A8-nál, viszont a mély nekem egy kicsit sok volt. Persze mostanában az a trend, hogy egyre inkább kiemelik a mélyhangokat, tehát ebbe a vonalba tökéletesen illeszkedik az új Beo is – ráadásul a korábban már említett kapcsolót „sarok” állásba kattintva helyreáll a rend. Még egy apróság, hogy talán kicsit „hidegebb” a hangja annál, amihez hozzászoktam, illetve amit kedvelek, de ezt az érzést nehezen tudnám szavakba önteni. Mindent összevetve szuper hangja van a BeoPlay A6-nak, ha valamire lecserélném ebben a kategóriámat az A8-amat, akkor az ez volna. Sajnos az ára nem túl baráti, de ebben a méretben ennél jobb hangrendszerrel én még nem találkoztam.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!