imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

BeoPlay A6 teszt


Rendszeres olvasóinknak valószínűleg már feltűnt, hogy a szerkesztőség több tagja is kedveli a B&O PLAY termékeket, illetve többen is használunk ilyeneket otthon. Éppen ezért nagyon izgatottan vártuk a márka egyik újdonságát, mely a márka új otthoni, egy darabból álló hangrendszere, a BeoPlay A6. Végre megkaparinthattuk!

A B&O PLAY márka idén négy éves, és abból a célból hozta létre a jóval öregebb, nemrég 90. születésnapját ünneplő dán Bang & Olufsen, hogy a cég által képviselt értékeket (nagyszerű dizájn és minőség) elérhetőbb áron is megkaphassuk. A B&O PLAY kínálatában leginkább otthoni kompakt hangrendszereket, fül- és fejhallgatókat találhatunk. A márka egyik első terméke a BeoPlay A8 sztereó hangrendszer volt, ami kinézetben gyakorlatilag megegyezett az „apuka” BeoSound 8-cal. 2012-ben jelent meg, így Bang & Olufsen léptékkel egészen frissnek mondható, a B&O PLAY-vonal termékei azonban gyakrabban frissülnek, így nemrég elérkezett a BeoPlay A8 életciklusának a vége. Őt váltjai mai tesztalanyunk, a BeoPlay A6.

BeoPlay A6

A BeoPlay A6 formatervét az a Jakob Wagner alkotta meg, aki korábban is bizonyított már a márka termékeinél: ő tervezte többek között a BeoPlay H6 fejhallgatót, illetve a Bang & Olufsen egyik mélynyomóját, a BeoLab 19-et. A dizájn nagyban eltér a BeoPlay A8-tól, Wagner saját bevallása szerint egy olyan műszaki cikket szeretett volna tervezni, ami bútordarabként is megállja a helyét egy lakásban, és jól mutat egy polcon, vagy akár a falon vagy a padlón is (ez utóbbi kettőhöz opcionális állványt vásárolhatunk). A vélemények nálunk megoszlanak, nekem kifejezetten tetszik, de ezt nem mindenki osztja.

BeoPlay A6

A BeoPlay A6-ot elölről nézve dominálja a Kvadrat-borítás. Hogy mi? A Kvadrat egy dán cég, ami különleges textileket gyárt, például bútorhuzatokhoz – ezzel borítják például az újfajta Bang & Olufsen Sensory Shopok egyes falait is. Nagyjából ezt a bútorhuzat-hatást kelti az A6 eleje is. A szürke huzat monotonitását csak az aprócska fém B&O-logó töri meg, illetve egy cikkcakkos varrás. Az előlap egyébként könnyedén cserélhető, gyárilag világosszürkével érkezik, később pedig vásárolható lesz hozzá sötétszürke, szürkés-rózsaszínes és kék színű is. A csere elég egyszerű, csak lepattintjuk az előzőt és felpattintjuk az újat, úgyhogy a BeoPlay A9 esetében tapasztalható bénázást szerencsére elfelejthetjük.

BeoPlay A6

A BeoPlay A6 igazából íves, vagyis leginkább bumeráng-alakú, ha felülről nézzük. A hátulját fehér műanyag borítja, erről hallottam azt a véleményt, hogy jobban néz ki, mint az eleje. A teteje egész vékony, viszont itt egy érintőfelületet találhatunk, valamint két LED-et, amik a vezeték nélküli kapcsolat állapotát, illetve a bekapcsolást mutatják. Az érintőfelület ismerős lehet az A9-ről: hangosíthatjuk és halkíthatjuk a zenét, azzal a plusszal megbolondítva, hogy számot is léptethetünk, valamint elindíthatjuk és megállíthatjuk a lejátszást. Összességében, térfogatra kisebbnek tűnik, mint a BeoPlay A8, de sokkal magasabb (nekem be sem fért ugyanarra a polcra) és sokkal hangsúlyosabb eleme a szobának. A tényleges mérete egyébként 536 x 298 x 144 mm, a tömege 4,2 kg.

BeoPlay A6

Persze a külső mellett a belső is jelentősen átalakult. Kezdjük a vezeték nélküli kapcsolattal: az előd AirPlay- és DLNA-kompatibilitása mellé most már kapunk Bluetooth 4.0-át, valamint támogatja a Spotify Connect, Deezer, TuneIn és QPlay szabványokat és a BeoLink Multiroom megoldást is. A hátoldalon, egy kis levehető ajtó alatt találjuk a tápkábel csatlakozóját, egy 100 Mbites Ethernet-portot, egy vonalszintű bemenetet, és egy szervizcélokra használható USB-t. Az ajtó alatt lapul még a helyzetkapcsoló, aminek három állása van: fal, sarok és szabad. Ez a BeoPlay A6 hangképét módosítja, értelemszerűen érdemes az elhelyezésnek megfelelő módba kapcsolni. Dokkoló nincs rajta, ezért elbúcsúzhatunk az A8 esetében megszokott 30-tűs vagy Lightning-csatlakozótól.

BeoPlay A6

Hangszóróból összesen öt darabot találunk a bumerángban. Van két 14 cm-es mélysugárzó, ezek a készülék elején alul kaptak helyett, felettük két 2 cm-es magassugárzóval találkozhatunk. Érdekesség, hogy a hátoldalon is van egy hangsugárzó: itt található a lyukak alatt az a 4 cm-es széles tartományú hangszóró, melynek köszönhetően a B&O szerint sokkal jobban betölti a teret a BeoPlay A6 hangja. Efölött egyébként egy fogantyút találunk, amivel könnyedén áthelyezhetjük máshova a hangrendszert, bár ne feledjük, nem akkumulátoros, így azért nem lehet teljes szabadságról beszélni. A hangszórókat összesen öt erősítő támogatja, a teljes csúcsteljesítmény 240 watt.

BeoPlay A6

Ha kivettük a tetszetős, ugyanakkor meglehetősen minimalista barna kartondobozból a terméket, ideje beállítani. Szerencsére ez roppant egyszerű: amint bekapcsoljuk, 1-2 percen belül megjelenik az iPhone-unkon a Wi-Fi-beállításoknál, hogy új AirPlay-képes eszköz van a közelünkben. Itt felléptethetjük a saját hálózatunkra, utána pedig a BeoSetup appot letöltve finomhangolhatjuk az A6-ot (források letiltása, jelszó, stb.). Szóval ez a rész szuperegyszerű, aminek mindig nagyon örülünk. Bluetooth estében egyébként nincs is szükség ilyesmire, egy egyszerű párosítás után már szólhat is a zene. A zenéket a megszokott alkalmazásokból vezérelhetjük, ha pedig rendelkezünk más BeoLink-kompatibilis eszközzel is, akkor érdemes beüzemelni a BeoMusic appot is.

BeoPlay A6

No de hogy szól az a bizonyos zene? Jöjjön a teszt leginkább szubjektív része, a hangzás. Mindenekelőtt leszögezném, hogy egy BeoPlay A8 boldog tulajdonosa vagyok immáron több mint három éve (egy Bowers & Wilkins Zeppelint cseréltem le rá), szóval leginkább ezzel tudom összehasonlítani, ráadásul a B&O mindig is közel állt a szívemhez. Amikor először kibontottuk és beröffentettük az irodában, be kell vallanom, nem nyűgözött le. Na nem arról van szó, hogy rossz lett volna a hangzása, jól szólt, de nem volt az a hűha-élmény, ami mondjuk az A8 vagy még inkább a BeoPlay A9-nél első alkalommal. Mivel az iroda akusztikai szempontból elég rossz terep (L-alakú, legalább három különböző anyagú fallal és nem a legjobb álmennyezettel), mindenképp haza akartam vinni, hogy a jól megszokott környezetben próbálhassam ki.

BeoPlay A6

Otthon már egészen más volt a helyzet, és igen, jött a hűha-élmény is. Imádom a BeoPlay A8-at, egészen eddig a legjobbnak tartottam ebben a kategóriában, a BeoPlay A6 azonban lemossa a színről, ami egészen meglepő. Először is, a hangereje sokkal-sokkal nagyobb – ez már az irodában is kiderült, ezúton is elnézést kérünk a szomszédoktól –, de a lényeg nem ez. Hanem az, hogy a hangja valahogyan sokkal tisztább mint a korábbi modellnek, jobban elkülönülnek a mély és magas hangok, egyszerűen szebben szól. Amikor kapcsolgattam a két eszköz között, néha olyan érzésem volt, mintha az A8 egy vödörből szólna, pedig ezzel aztán tényleg nem gyanúsíthatjuk meg.

BeoPlay A6

(Itt zárójelben jegyzem meg, hogy az AirPlay-technológiának a mai napig van egy meglehetősen idegesítő tulajdonsága: ha két eszköz között váltogatunk, kell jónéhány másodperc, mire az egyikről átáll a másikra. Normál esetben ez nem zavaró, de az ilyen teszteknél a sírba visz, ezért két majdnem egyforma Macről szoktam ugyanazokat a számokat lejátszani a két különböző hangrendszeren.)

A zenei stílusok közül a legtöbb esetében nagyszerűen teljesít a BeoPlay A6, de igazán a klasszikus zenénél és a jazznél jönnek elő a finomságok. A magasak sokkal jobbak, mint az A8-nál, viszont a mély nekem egy kicsit sok volt. Persze mostanában az a trend, hogy egyre inkább kiemelik a mélyhangokat, tehát ebbe a vonalba tökéletesen illeszkedik az új Beo is – ráadásul a korábban már említett kapcsolót „sarok” állásba kattintva helyreáll a rend. Még egy apróság, hogy talán kicsit „hidegebb” a hangja annál, amihez hozzászoktam, illetve amit kedvelek, de ezt az érzést nehezen tudnám szavakba önteni. Mindent összevetve szuper hangja van a BeoPlay A6-nak, ha valamire lecserélném ebben a kategóriámat az A8-amat, akkor az ez volna. Sajnos az ára nem túl baráti, de ebben a méretben ennél jobb hangrendszerrel én még nem találkoztam.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!