imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Beoplay E8 2.0 – újratöltve, vezeték nélkül


Az E8 egy jó fülhallgató volt, de néhány gyenge pontja kifejezetten zavart. Adott a kérdés: a 2.0-ás verzióban sikerült ezeket javítani?

A valóban vezetéknélküli fülhallgatók esetében elég elfogult vagyok: az AirPods a legeslegkedvesebb tech kütyüm, amit a legtöbbet használok és a legjobban szeretek. Ennek ellenére ki akartam próbálni még tavaly a Beoplay E8-as fülesét. Kibontottam, kipróbáltam, 5 perc alatt féltucatszor felhúzott. Rá is toltam egyből Hordonra a feladatot.

Most azonban a 2.0 verzió jött ki és ez már jobban érdekel, úgyhogy magamhoz vettem. Nehéz volt elvonatkoztatnom, hogy a gyakorlatilag mindenki számára szuper “igásló” helyett egy szűkebb rétegnek szóló prémium fülest használok, de a végére kifejezetten megszerettem. Nézzük sorban a pontokat, miért.

Végre prémium tok és igényes színek

Ami leginkább felhúzott az első kiadásban, az nem is maga a füles volt, hanem a körítés: szerintem a tok és a csomagolás egyáltalán nem ütötte meg a prémium szintet, pedig a Bang and Olufsen márkától ezt elvárom. Hála égnek ezen sikerült teljes mértékben változtatniuk.

Az E8 2.0-ás frissítése elméletben pusztán a tok változtatását jelentette, de ez legalább tényleg látszik. Az első verzióhoz képest designban a legnagyobb változás, hogy bekerült egy szálcsiszolt fém lap, ami csukott állapotban is szépen csillog az oldalán.

Igen, a bőr is sokkal jobb tapintású, és lekerült az érthetetlen csuklópánt is, a prémium érzetet nekem mégis a fém megjelenése hozza a képbe. A füleseket is mágnes tartja benn és a tok is mágnessel záródik, leginkább egy jobb szemüvegtok érzését kelti kicsiben. Az előző olcsó műanyag kinézete után ezt már méltónak tartom kitenni a polcra.

Az eddigi három színből ráadásul a legolcsóbb hatású szürkét és a világost is elengedték. Az E8 2.0 négy színben kapható. A feketét teszteltem és tudom hogy élőben is jól nézni ki, a többit inkább képről és videókból: a kék igazán elegáns és nagyon bejön, a homokkő tesztek szerint egy kissé rózsaszín beütésű, és a női vonalon nagyon szép, míg a naturalt nekem emésztenem kéne, mert elsőre nem fogott meg. A tok maga egyébként látványosan nagyobb lett elődjénél, ennek pedig természetesen jó oka van.

Valóban valódi vezetéknélküliség

Ez pedig a vezetéknélküliség, és a hosszú élettartam. Utóbbira az ígéret 16 óra az alábbiak szerint: 1 töltéssel 4 óra, majd még 3 teljes töltés a tokban. Teszteltük egy egész napon keresztül, és valójában töltésenként még jobb számokat is hozott ki, ezért ebben kifejezetten jól teljesít az új E8.

Nagyjából 2 óra alatt tudjuk nulláról teljesen feltölteni USB-C kábelen keresztül (ami B&O logós és színben passzol természetesen). Emellett pedig ott a fő attrakció, a vezetéknélküli töltés, amire tulajdonképpen kihegyezte a vállalat a frissítés a többi valójában apró ráncfelvarrások mellett.

A Beoplay E8 már vezeték nélkül is tölthető bármilyen töltővel, ami a telefonodat is képes tölteni. A B&O maga is készít hozzá színben illeszkedő töltőpadokat, ez azonban majd csak később jön ki és külön kell megvásárolni. Rajongóknak kötelező darab lesz.

Maradt a kialakítás, javult a hangzás

Magáről a fülesek kialakításáról semmi újat nem tudunk mondani, mert a design maradt ugyanaz. Négy különböző méretű gumiharang, illetve egy memórihab közül választhatunk, melyik tartja benn jobban a fülünkben. Ami negatív pont, hogy ezeket egy egyszerű átlátszó zacsiba dobták bele. Ennél a 100 euró alatti füleseknél is szinte csak igényesebb megoldásokat láttam…

Az agybadugós kialakítást nem mindenki szereti, én sem. Ennek ellenére végül az egyik gumiharanggal sikerült megoldanom, hogy hosszabb távon sem esik ki, ha az irodában használom. Séta közben bizonytalan azért, és kell néha igazgatni, de ez nem feltétlen az eszköz hiábája, a fülem nem szereti.

Azt fontos tudnunk, hogy nem két teljesértékű fülesről beszélünk, mint az AirPods esetében. A jobboldali a master, amit akár önmagában is hallgathatunk, és ez azért sokszor kényelmes (nekem otthon egyezményesen így engedik). A baloldali csak akkor kapcsol be, ha érzékeli, hogy közel van a másikhoz.

A hangzáson azért kicsit javítottak: részletgazdagabbak lettek a közepes és mély hangok. Persze továbbra se várjon senki egy prémium fejhallgatóhoz fogható hangzást, de a fizikai korlátok ellenére a piac kétségtelenül egyik legjobban szóló fülhallgatóját sikerült megalkotniuk. Max hangerőn még az utcán is kicsit túl hangos.

A mikrofont is felerősítették kicsit, felhasználói visszajelzések alapján, így a hívások esetén tisztán hallani minket. Nem volt rá panasz, ebben jól vizsgázott. A mikrofon a zajcsillapítás miatt is fontos: mivel a kialakítás miatt nagyon kevés hangot enged be, ezért “hear trough” (tán átvezető) funkcióval oldották meg: a mikrofon veszi a környezeti hangokat, és azt játsza a füledbe. Ne lepődj meg tehát, ha magad furcsán hallod. Mindenesetre fontos funkció az utcán és az irodában is.

Az igazán ínyencek szeretik maguknak beállítani a legjobb hangzásokat, akár zenei stílusonként eltérően is. Nekik erre lehetőségük van a Bang & Olufsen hivatalos appjában erre. Elvileg. Gyakorlatban ez a rendszer nem igazán megbízható. Nekem nagyon nem ment, kollégáknak sem, ezért kicsit utánajártam: a neten található legtöbb elemzés kiemeli, hogy nem szokott működni, bugos. Ha el tudod engedni, ne használd. Az iPhone és az Android eszközökön elég az egyszerű Blutetooth párosítás, az sokkal megbízhatóbb, és hangolás nélkül is nagyszerűen működik.

Bluetooth és vezérlés

Elérkeztünk a kedvenc részemhez. A Beoplay E8 2.0, hasonlóan az új H9 fejhallgatóhoz, többeszközös Bluetooth csatlakozásra képes, ezzel pedig az egyetlen olyan feature-t belepakolták, ami az AirPods-ból hiányzik. Némi kompenzáció a W1, illletve újabban a H1 chip hiányáért.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyszerre kapcsolódik a MacBookomra és az iPhone-omra. Amíg megy valami zene/videó a MacBookban, addig onnan szól, ha ott elhalkul, de a telefonon menne épp valami, azonnal átvált rá. Nálam ez azt jelenti, hogy míg otthon a MacBookról megy minden, ha az asszony leküld a boltba, elég  vinnem a telefont, és indul is a zene. Nincs menübe be, átkapcsolódás, visszaérve ugyanez… Tényleg szuper használni.

Elvileg telefonálásnál is jól működik, ám itt az elején volt vele gondom. Bár ezt szinte minden részére el tudom mondani: nem éreztem soha azt, hogy a prémium termék olyan intiutív felhasználást kínál, mint az Apple natív eszközei. Meg kellett minden tanulnom, de amikor már ment, onnan szerettem is. Valószínűleg legtöbb esetben ez a standard, csak túlságosan Apple burokban élek már…

Az irányítás is ilyen! Az elején belezavarodtam, nem ment. Mostanra már biztonságosan megy: a jobboldali bekapcsolás, baloldal pause, hangerőszabályozások, léptetések, és már nem is olyan bonyolult.

Verdikt

Hogy vennék-e magamnak Beoplay E8-at? Túlságosan AirPods hívő vagyok, és egy másodlagos fülesért ennyi pénzt kiadni feleslegesnek érezném. Pedig tényleg sokszor jött jól, hogy volt nálam egy extra pár füles, amivel elbújhattam a világ zajai elől. Jó volt rajta néha hangosan zenét hallgatni, és elfelejteni mindent. Kicsit hiányozni fog.

A tegnapi AirPods teszt kommentjeiben írták sokan, hogy nekik elsődleges a hangzás, és minden más csak ezek után jön. Na, nekik bátran merem ajánlani az új E8-ast. Azoknak is például, akik gyakran repülnek, szeretnének közben valamit hallgatni, de még egy kisebb fejlhallgató is sok lenne a csomaghoz. Nekik az árral sem lesz problémájuk.

Mert ez nem egy tömegtermék, és ez mindenben meglátszik. Ha divatosat akarsz, ki akarsz emelkedni a tömegből, szereted az agybadugós kialakítást, a legfontosabb a hangzás és a zsebedbe is hajlandó vagy belenyúlni, akkor ez a te fülhallgatód, és akkor nem fog számítani az sem, hogy 95 ezer forintba kerül. BeoPlay rajongóknak pedig több mint ajánlott, szinte kötelező darab!

Sikerült meghoznom a kedved a BeoPlay E8 2.0-hoz? Akkor irány az iSTYLE webshop, rendeld is meg egyből!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!