imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

BeoPlay H8 teszt


A BeoPlay H8 három szempontból is elsőnek számít a B&O PLAY kínálatában: ez a cég első vezeték nélküli, Bluetooth-technológiát használó fejhallgatója, az első aktív zajszűréssel rendelkező és az első, innovatív érintésérzékeny kezelőfelületet alkalmazó modellje. Nem akartam ilyen korán lelőni a poént, de jó illik a gondolatmenetbe: hangzás szempontjából is a dobogó legfelső fokán áll.

Ha valaki nem ismerné – mert nem olvas minket rendszeresen! –, a B&O PLAY a nagy múltú dán cég, a Bang & Olufsen egyik almárkája, melynek célja, hogy szélesebb körbe is eljuttassa az általuk képviselt kiemelkedő minőséget és formavilágot. Eddig két fejhallgató létezett a BeoPlay termékvonalon belül (ha az idekerülő klasszikus, korábban Bang & Olufsen logót viselő Form 2-t nem számítjuk): a legelső a BeoPlay H6 volt, ami egy fület körülölelő prémium vezetékes fejhallgató. Tavaly érkezett meg az általunk is tesztelt BeoPlay H2, mely egy kompaktabb, fülre illeszkedő (ún. on-ear) megoldás, kicsit visszafogottabb anyaghasználattal, ugyanakkor továbbra is kiemelkedő építési és hangminőséggel.

BeoPlay H8

Kialakítás szempontjából gyakorlatilag ezt a két modellt ötvözi magában az új BeoPlay H8: méretben nagyjából akkora mint a H2 (ez meg is lepett először, azt hittem ugyanúgy over-ear fejhallgatóról van szó, mint a H6 esetében), a felhasznált anyagok között ezúttal azonban eloxált alumíniumot, szövetet, marha- és puha báránybőrt találunk. A prémium anyagok azonnal feltűnnek, amikor kivesszük a dobozból a fejhallgatót. Apropó doboz: személy szerint imádom a B&O PLAY csomagolásait, ugyanolyan igényes megoldások, mint amit az Apple-től megszokhattunk. A BeoPlay H8 csomagolása is illeszkedik ebbe a sorba, a fejhallgató egy puha, formára vágott fekete „habban” található, amit apró szövetfülekkel emelhetünk ki a doboz alsó feléből. Ezalatt vannak kisebb papírdobozokban a kiegészítők: jack-jack kábel, töltőkábel, repülőgépes adapter, puha hordtok, leírás.

BeoPlay H8

A formavilág nagyban idézi a H6-nál megismert kialakítást, gyakorlatilag ugyanúgy néz ki a két fejhallgató az apróbb – és természetesen méretbeli – eltérést nem számítva. Az egyik ilyen apró eltérés a H8 jobb oldalán található kapacitív érintésérzékeny alumíniumkorong, ezen keresztül vezérelhetjük a fejhallgató gyakorlatilag összes funkcióját: az iPodoknál megismert – és egyébként először a Bang & Olufsen által alkalmazott – click wheel-szerű kezeléssel növelhetjük vagy csökkenthetjük a hangerőt. Egy koppintás megállítja vagy elindítja a zenelejátszást, illetve, ha hívásunk érkezik, fogadhatjuk azt. Hosszú nyomással elutasíthatjuk vagy letehetjük a telefonhívásokat, dupla koppintással pedig újratárcsázhatjuk a legutóbbi számot. Előre-hátra söpréssel válthatunk számot a zenelejátszóban, illetve átirányíthatjuk a beérkező hívást. Le- vagy felfelé történő söpréssel pedig az aktív zajszűrő funkciót kapcsolhatjuk ki és be. Az érintőfelület alatt található a bekapcsológomb, ami egy háromállású kapcsoló, a harmadikba húzva tudjuk párosító módba kapcsolni a H8-at. Az érintésvezérlés a hangerőszabályzás kivételével egyébként sajnos csak Bluetooth-módban üzemel.

BeoPlay H8

A BeoPlay H8 egyébként a felhasznált anyagok ellenére meglepően könnyű, mindössze 255 grammot nyom, amivel mindenképp a hasonló tudású fejhallgatók legkönnyebbjei közé tartozik. Pont ezért hosszú távon sem kényelmetlen a viselete, bár először kicsit féltem a fülre fekvő kialakítástól – nekem egy BeoPlay H6-om van, és az egyik amit imádok benne, pont az, hogy jó nagy –, a fülpárnákban található memóriahabnak és a pihe-puha bőrborításnak köszönhetően többórás használt után sem válik zavaróvá. Ami nagy szó, tekintve, hogy még egy akkumulátort is bele kellett passzírozni. Ez a bal oldalra került, és ami jó hír, hogy cserélhető: egy apró ajtó alatt bújik meg, így egyrészt, ha esetleg idővel tönkremenne, akkor sem kell kukáznunk az egész fejhallgatót, másrészt, ha éjjel-nappal zenét hallgatnánk, akkor vihetünk magunkkal tartalékakkumulátorokat.

BeoPlay H8

Hogy meddig bírja az aksi, az nagyon jó kérdés. Nálunk hagyjából egy hetet töltött el egy sötétbarna BeoPlay H8 (ezúton is köszönet, hogy nem az aranyszínűt kaptuk :)), négyen használtuk felváltva, és egyszer sem töltöttük. Persze nem volt egész nap a fejünkön. A gyári adatok alapján Bluetooth kapcsolattal és aktív zajszűréssel 14 órát bír a H8, csak Bluetooth-szal 16 óra lejátszás után adja fel, míg ha kábelen csatlakoztatjuk a lejátszónkhoz és csak az aktív zajszűrést használjuk, akár egy Budapest – New York repülőutat is kibír átszállással, oda-vissza: így 35 órán át üzemel.

BeoPlay H8

Márpedig ha zenehallgatással töltenénk egy ilyen hosszabb utat, akkor a BeoPlay H8 az egyik legjobb választás erre az elfoglaltságra. A zenénk minél tökéletesebb megszólaltatásáért egy 40 mm-es membrán felelős, ami hasonló méretet jelent, mint a BeoPlay H6 vagy a BeoPlay H2 esetében. A H8 hangképe egyébként inkább ez utóbbira hasonlít: a mélyek és a középtartomány tiszta, telt, a magasak kicsit talán elnagyoltak, de igazából én a saját H6-om hangzásához szoktam hozzá, ezért akaratlanul is ezzel hasonlítom össze. Az biztos, hogy a H8 sokkal dinamikusabban szól, sokkal ütősebb hangja van (erre a hangzásvilágra én egy nyomdafestéket nem tűrő szót szoktam használni, amitől most eltekintek :) ). Vannak zenei stílusok, amik esetében ez hátrányt jelent, és vannak, amiknél kifejezetten előnyös. Az biztos, hogy akinek odaadtam mindkét fejhallgatót – a saját H6-omat és a H8-at – azt mondta, hogy szerinte a H8 jobban szól.

BeoPlay H8

Ezt a hangminőséget egyébként az aptX kodeket használó Bluetooth 4.0-kapcsolaton keresztül is megkapjuk, sőt, hogy őszinte legyek, bármennyire is szerettem volna, nem sok különbséget fedeztem fel a vezetékes és vezeték nélküli használat során a hangminőségben. Veszteségmentesen tömörített Apple Lossless fájlokkal talán picit szebben szól kábelen, de lehet, hogy ez csak a placebóhatásnak köszönhető, illetve a megrögzött vezetékmániám mondatja velem. Az aktív zajszűrés érezhetően jól teszi a dolgát, sajnos az igazán ide való környezetben – repülőn – nem tudtam kipróbálni, de az átlagos környezeti zajokat is szépen szűri, az irodában még kevésbé fogjuk észrevenni, ha valaki fölösleges dolgokkal próbál zaklatni.

BeoPlay H8

Egyetlen „negatívumot” tudnék meg felhozni a BeoPlay H8 ellen: az árát. 159 900 Ft nem kevés egy fejhallgatóért, még akkor sem, ha egyébként tényleg egészen kiváló hangzása van, és teletömték minden földi jóval, amit egy fejhallgatótól várnánk. Ettől függetlenül az biztos, hogy az eddigi legjobban sikerült B&O PLAY fejhallgatót üdvözölhetjük a H8 „személyében”, viszont a család többi tagja is erős versenyző a mezőnyben. Ha megtetszett a H8 hangzásvilága, de az ára kevésbé, és nincs szükséged a nyalánkságokra – Bluetooth, zajszűrés, érintésérzékeny vezérlés –, akkor érdemes egy esélyt adni a BeoPlay H2-nek is: sokkal kedvezőbb áron szintén kiváló hangminőséget kapunk tőle.

A BeoPlay H8 egyébként kipróbálható lesz most pénteken 18:30-tól az újonnan nyíló iSTYLE Corvin Plaza üzletben (ahol a nyitási akciók keretében ajándék Form 2i-t adunk BeoPlay A8 és A9 vásárlása esetén!), egy másik új B&O PLAY termékkel egyetemben, ami jelenleg is itt szól mellettem az asztalon tesztelés céljából – tovább rontva a népszerűségi indexünket a környező irodák dolgozói körében. :)

A teszt BeoPlay H8-at ezúton is köszönjük a BeoStore Hungary-nek!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!