imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Beoplay M3 teszt – a puzzle hiányzó darabja


Újabb otthoni okoshangszóró érkezett hozzánk a B&O PLAY-től. Az M3 amellett, hogy minden jó tulajdonságát megörökölte a nagyobb testvéreknek, kifejezetten kedvező áron hódítja majd meg a felhasználók szívét.

A dán Bang & Olufsen, és almárkája, a B&O Play nem véletlenül tartozik kedvenc gyártóink közé. Ők képviselik azt az audioeszközök piacán, amit az Apple az okostelefonok, tabletek és számítógépek terén. Gyönyörű dizájn, kiváló anyagminőség és előremutató funkciók. Nem csoda hát, hogy minden alkalommal nagy lelkesedéssel kezdünk bele a jellegzetes Beo-doboz bontogatásába.

Nem volt ez másként most sem, személy szerint ráadásul különösen kíváncsi voltam az M3-ra, hiszen a fej- és fülhallgatók kategóriájából járt már nálam a H9, a hordozható Bluetooth-os mezőnyből a P2, és most végre egy otthoni hangszórónál is megnézhetem, mit tud a Beoplay.

Külső, kialakítás

Gondolom senkit nem fog meglepetésként érni, hogy az M3 is igencsak eye candy lett. Nálunk a fekete polimer-alumínium példány tette tiszteletét, amelyről talán egy fokkal kevésbé ordít a skandináv minimalista elegancia, mint a gyapjú-szövettel borított társáról, de ez már csak részlet kérdés. Egy biztos, minden klasszikusnak mondható Beoplay jegyet magán visel a hangszóró. Az rács apró lyukacskái, a minőségi anyagok, a kellemes ívek, a letisztult dizájn és az átgondolt koncepció ezúttal sem maradtak el.

Viszont az első meglepetésig sem kellett sokáig várnunk. Az M3 bizony jó nehéz. A körülbelül tenyérnyi eszköz jó másfél kilót nyom. Persze mivel jó eséllyel fix helye lesz a lakásban, ennek nem a hordozhatóság szempontjából lesz jelentősége. A nagyobb súlynak köszönhetően ugyanis a termék jobban megül az asztalon, nem fog elrezegni a keményebb basszusoktól és a hangzáson is segít. Ezt a gyártó még annyival megtámogatta, hogy az M3 aljára a kemény polimer helyett egy érezhetően puhább változatot alkalmazott, ami tovább fokozza a tapadást.

Ha már az aljánál tartunk, itt, egy rejtett ajtócskán keresztül férhetünk hozzá az M3 testéről dizájnszempontok miatt száműzött csatlakozókhoz. Akad 3,5 milliméteres jack port, micro-USB, konfigurálógombok, és egy hálózati bemenet is. Ebbe egyébként állandósítanunk is kell a mellékelt kábelt, hiszen az M3 egyáltalán nem tud akkumulátorról üzemelni.

Az M3 testén mindössze három gombbal futhatunk össze, hangerő fel/le, na meg egy multifunkcionális fő gomb, amivel a lejátszás indításán/megállításán felül a párosítási folyamatot is vezényelhetjük. Oldalt szépen elrejtve belefuthatunk még két apró, többszínű LED-be is. Ezek az üzemállapotról, a vezeték nélküli kapcsolat erősségéről, a szoftverfrissítésekről és még sok másról informálják a tulajdonosokat.

Külön pluszpont még, hogy a membránok védő rács egy mozdulattal könnyen eltávolítható, és igény szerint cserélhető is. Így ha hajlamosak vagyunk hangulatunktól, évszaktól, csillagállástól függően átrendezni az életterünket, akkor be lehet hozzá szerezni a gyártótól különböző előlapokat. Na meg ahogy a Beo szokta, az M3-ból is érkeznek majd szezonális színkollekciók

Hangzás, használat

Mielőtt nekiugrottam volna az M3 tesztjének, gyorsan elkocogtam az iSTYLE-ba, hogy meghallgassam és szemügyre vegyem az M3 nagyobb testvéreit, hogy könnyebb legyen a termék térben és időben való elhelyezése. Kifele jövet már meg is fogalmazódott bennem, hogy mit várok az M3-tól: töltse be az űrt a jelenlegi okoshangszóró felhozatalban.

Az A9, a csúcsmodell (és szívem leghőbb vágya) méretéből fakadóan sportcsarnoknyi terekbe való. Az A6 méretben már egy fokkal visszafogottabb, de még így is, úgy bezengte az egész üzlethelységet, hogy a forrástól 10 méterre állva sem értettük egymás szavát a mellettem állóval, 75%-os hangerő mellett. Az M5 ezekhez képest már tényleg egészen diszkrét, viszont a 360 fokos hangzás (na meg a veszettül szép dizájn) inkább a nappali közepére kívánkozik.

A kisebb helységekbe tehát nem igazán volt idáig olyan megoldás, ami ne az ágyúval verébre klasszikus esete lenne, na meg pénzügyileg sem éppen gazdaságos döntés A9-cet pakolni a konyhába. Szerencsére az M3 tökéletesen betölti a szerepét, pont elég mindenhova. Félreértés ne essék, a 2×40 wattos hangszórónak bőven van ereje, egyszerűen csak nem overkill kisebb terekbe sem.

A hangzás egyébként teljes korrekt a mérethez képest, én egy kicsit talán túlságosan mélykiemeltnek éreztem a hangképet a gyári beállításokkal, de ezt könnyen orvosolhattam a hivatalos alkalmazással, mellyel minden Beo termékünket intuitívan, egyszerűen kezelhetünk, szóval melegen ajánlom másoknak is. Nagyobb hangerő mellett sem lesz bántó a torzítás, minden tartomány szépen kihallatszik, de természetesen ne várjunk olyan részletező hangot, mint egy monitorsugárzótól. Ha hasonlítanom kéne valamihez, olyan mintha az A1-et szerelték volna bele egy dobozba.

Ezután persze rögtön felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért ne azt válasszátok az M3 helyett, hiszen az A1 hordozható, ez meg nem. Ez így is van, viszont az M3 teljesen másik célt szolgál, és épp ez az egyik legnagyobb előnye. Mivel az otthoni okoshangszóró kategóriában indul ezért funkcionalitásában azokhoz is hasonlít. A B&O Play nem spórolt kis semmilyen csatlakozási lehetőséget, pontosan ugyanannyi opció közül választhatunk, mint a nagyok esetében.

Beépített Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth, AirPlay, sőt még az AirPlay 2-re sem kell majd sokat várnunk a gyártó ígérete szerint. Ha több másik Beoplay is muzsikál a lakásban, akkor pedig pillanatok alatt hozzáköthetjük a multi-room rendszerünkbe az M3-at. A nappaliban szól az A6, a hálószobában az M5, a konyhában pedig az M3, te pedig egyszerre irányíthatod az összeset, ugyanazon az intuitív felületen.

Persze mindez szép és jó, de mi van az árral. Az a helyzet, hogy a Beoplay M3 nem csak a széria legkisebb, de a legolcsóbb darabja is egyben. Egész konkrétan fele annyiba kerül, mint a következő lépcsőfok, az M5. Persze ez még mindig nem kevés pénz, de azt gondolom a dizájn, a funkcionalitás és a méretéhez képest elképesztő hangzás bőven elég indok lehet a vásárlásra.

Ha gondolod, nézz be valamelyik iSTYLE-ba és győződj meg magad az M3 képességeiről, nem fogsz csalódni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!