imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Beoplay P6 – táskarádió újratöltve!


Megérkezett hozzánk a B&O PLAY legújabb vezeték nélküli Bluetooth kihangosítója. A retró feeling ne tévesszen meg senkit, a hangminőség és a technológia abszolút megállja a helyét, sőt! Teszt következik!

Ismét eljött az az örömteli pillanat, hogy egy B&O PLAY termék érkezett hozzánk tesztelésre. Nem titok, nagy kedvelői vagyunk a márkának, a termékeik még sosem okoztak csalódást, bár a legutóbbi E8 teszt után kicsit felemás érzéseim maradtak. Ezúttal viszont megint egy vezeték nélküli Bluetooth hangszóró járt nálunk, ami meg a P2-ről kialakult nagyon pozitív emlékeimet idézte fel. Nézzük idén is le tudtak-e venni a lábunkról a B&O dizájnerei és mérnökei!

Külső, anyagminőség

A doboz nem fog sok meglepetést okozni azoknak, akik akár csak egyet is láttak már a vállalattól. Szép képek, letisztult fehér dizájn, minden a szokásos. A doboz letisztultságával összhangban a tartozékokat is minimalistára vették, a leíráson és a terméken kívül csak egyetlen töltőkábel kapott helyett. Ezen a ponton jelenthetem be ünnepélyesen, hogy az USB-A zsineg másik végén egy USB-C csati kapott helyet! Bizony, még a végén még tényleg eljön majd a várva várt USB-C felvirágzás, és nem lesz hiányérzetünk az új MacBookok oldalaira pillantva.

Nade nyilván nem ez a lényeg, hanem maga a termék. Kivéve a cuccot a dobozból az első benyomásom az volt, hogy „hú, ez furcsa!“. Persze abszolút pozitív értelembe véve, de kicsit meghökkentő viszontlátni a ’70-es ’80-as évek formanyelvét egy mai terméken. Olyan mintha egy kazettás magnó és egy táskarádió szerelemgyereke köszönt volna vissza, meghintve egy leheletnyi modernitással. Utóbbinak köszönhetően egy pillanatra se merül fel az a kellemetlen érzés, ami a szándékosan retró termékeket látva rendszerint el szokta fogni az embert.

A formavilág egy nagyobb, lekerekített sarkú téglatestet idéz, ami némileg szembe megy a Beo többi kisméretű, hordozható hangszórójának kerekded vonásaival. Az oldalakat a P2-ből is ismerős fém lyukacsos rács borítja, ebből pedig a rutinosabbaknak egyértelműen kiderül, hogy a termékdizájn Cecilie Manz munkáját dicséri. A rácsok által közrefogott középső ív matt fényű, jóminőségű műanyagból készült. Ez azért némileg fogja az ujjlenyomatot, de egyáltalán nem vészes mértékben. A termék tetején sorakozik fel az összesen öt darab vezérlőgomb, amelyek szintén a régi magnók billentyűit idézik.

A megfelelő tapadásról egy gumihatású aljzat gondoskodik. Erről érdemes tudni, hogy erősen hajlamos a kopásra, nálunk mindössze két nap használat után megjelentek az első fényesebb foltok a sarkakon. Szerencsére ez egyedül akkor látszódik, ha valamilyen érthetetlen okból fejjel lefelé akarnánk fordítania terméket, szóval sok vizet nem fog zavarni.

Az USB-C-s töltőcsatlakozó az hangszóró oldalán, alul kapott helyet, mellette egy töltést jelző mini zöld LED található. LED-ből jutott még egy felülre is, ez az állapotjelző funkcióját tölti be. Érdemes még megemlékezni a bőr fogantyúról is, ami méreteiből ítélve sokkal inkább arra lett megtervezve, hogy ennek segítségével akasszuk fel a terméket valahova, semmint hogy belebújtassuk a csuklónk (az enyém legalábbis túl nagy volt hozzá).

Ami a fizikai paramétereket illeti, a P6 meglepően nehéznek hat méretéhez képest. Ez ebben az esetben mindenképpen pozitívum, hiszen annyira azért nem nehéz, hogy a hordozhatóságon rontson, ennyi súly meg kell ahhoz, hogy ne rezonáljon be túlságosan az asztalra helyezve. A méret körülbelül pont egy férfitenyér szélességét és magasságát teszi ki, durván 5 centiméteres vastagsággal.

Összegezve azt tudom mondani, hogy a dizájnt és az anyagminőséget ezúttal sem érheti egy rossz szó sem. Nem mondom, hogy az én ízlésem szerint ez a valaha volt legszebb Beo termék, amit a kezembe foghattam, az viszont biztos, hogy a retró, de mégis modern dizájn meglehetősen egyedi, kissé extravagáns kinézetet kölcsönöz a terméknek.

A P6 két színben, feketében és ezüstben kapható.

Hangminőség, használat

Térjünk is rá a használatra. A párosítás a szokott módon, Bluetoothon keresztül történik. A W1 chip után bár kicsit kőkorszakinak hathat, egyszer azért bőven ki lehet bírni. Innentől kezdve viszont rögtön szólhat is a muzsika, összesen 16 óráig (mérsékelt hangerővel), ami elég acélos üzemidő a viszonylag kis méretet figyelembe véve.

A vezérlőgombok: a bekapcsoló, a párosító, a hangerő fel és le, illetve az úgynevezett One Touch ötöséből tevődik össze. Ez utóbbi akármilyen jól is hangzik, semmi extrát nem jelent, lényegében pont ugyanolyan, mint bármelyik másik zenélő termék főgombja: stop/play, számléptetés előre hátra, digitális asszisztens előcsalogatása, hívás felvétel, stb. Merthogy a beépített mikrofonnak köszönhetően ezekre is lehetőség nyílik.

A hangzást illetően nem is tudom mi újat mondhatnék: egyszerűen csak Beoplay. Ez nagyjából egyet jelent a kiegyensúlyozott hangképpel, a mérethez képest brutális hangerővel (kizárt, hogy beltéren valaha is szükséged lesz a maximumra), egyszóval a minőséggel. Nyilván a basszusok sosem lesznek olyan borongósak, mint a nagyobb hangszóróknál, de ennek fizikai akadályai vannak, a Beo odáig vitte a dolgot, ameddig csak mérnökileg lehetséges.

Ennél a pontnál kell elmeséljem a – számomra – meglepő felfedezésemet: érdemes használni a bőr fogantyút, ha már van. Nem minden felületre helyezve szól ugyanis egyformán szépen a termék (íróasztalon például kifejezetten rosszul), és a legjobb hangzás majdhogynem akkor csalogatható elő a leginkább, amikor fel van lógatva a P6 és 360 fokban sugározhat. De ez csak egy apró lifehack a leendő tulajdonosoknak, hagyományosan használva sem fogja sérteni a fülünk a hangzás.

Természetesen ezúttal is rendelkezésünkre áll a Beo nagyon szuper kis alkalmazása, ha equalizerre lenne szükségünk. Ha esetleg több termékkel is rendelkezünk, akkor itt lehet lebonyolítani a szinkronizálást is, aminek köszönhetően ugyanazt a zenét játszhatjuk le több eszközön. Továbbá korlátozottan, de a One Touch gombot is testreszabhatjuk.

Végezetül emlékezzünk meg arról is, hogy a P6 csepp és porálló kialakítást kapott, tehát kültérre is egész nyugodtan magunkkal vihetjük, valamint elnézve a ház masszív kialakítását, megelőlegezném, hogy az ütéseket is elég jól bírja.

Verdikt

Összeségében véve azt tudom mondani, hogy teljesen meg voltam elégedve a P6-tal. Egy korrekt termék, amivel szemben nem igazán tudok negatívumokat mondani, ugyanakkor az is igaz, hogy kiemelkedő pozitívumot, vagy izgalmat sem találtam. Legalábbis a cég többi termékéhez mérten.

Ennek ellenére, ha most kéne Bluetoothos hangszórót választanom, valószínűleg a P6-ra esne a választásom, mivel pont az arany középutat képviseli a hangzás és a hordozhatóság tengelyén. Körülbelül pont ez az a maximális méret, amit még jó szívvel dobhatsz be a hátizsákodba, akár minden nap. Mellé pedig nagyon komoly hang, strapabíró kialakítás, király dizájn és izmos üzemidő társul. Egyszóval sikerült tökéletesen a céltábla közepére lőni a termékkel.

Ahogy az lenni szokott, egyedül az ár lehet kicsit elrettentő. 129 900 forint elég vaskos összeg egy alapvetően utazásra, mászkálásra tervezett hangszóróért cserébe. Bár simán képes betölteni a lakást hanggal, azért nem otthoni hangrendszernek lett kitalálva. Utóbbiért azért könnyeben kifizet az ember ennyi pénzt, előbbi már kicsit fogszívós. Ha ezen számodra belefér, akkor jó szívvel tudom ajánlani a P6-ot, egész biztosan nem fog csalódást okozni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!