imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beperelték az Apple-t az iOS 8 miatt


Amerikában lényegesen több fogyasztói perrel találkozni, mint Európában, ám ezek jelentős részénél erősen megkérdőjelezhető, hogy jogos-e a panasz. Az Apple most újabb értelmetlen perrel néz szembe.

Amerikában egész jó üzlet az ügyvédeknek mindenféle vélt vagy valós fogyasztói sérelmet perre vinni. A koncepció az, hogy ha egy népszerű termékkel kapcsolatban találunk valami kifogásolható részletet, biztos találunk elég embert, aki hajlandó csoportosulni, és megfizetni egy valamire való ügyvédet, hogy kártérítést követljenek a gyártótól. Az esetek egy részében van reális alapja az ehhez hasonló pereknek, de mostanában egyre többel találkozni, ami minden értelmet nélkülöz.

A mostani csoportos fogyasztói perben azt sérelmezik, hogy az iOS 8 túl sok helyet foglal, és erről nem kapnak a felhasználók megfelelő tájékoztatást telepítés vagy vásárlás előtt. A pert megindító fogyasztói csoport jogi képviselője szerint így a meghirdetett tárhelynek akár a 23.1%-át is elfoglalhatja az operációs rendszer, így azt a felhasználók nem tudják saját zenék, fotók vagy alkalmazások tárolására használni.

ios8_biggest

Egy bizonyos mértékig érthető az érvelés, viszont be kell látni, hogy ipari sztenderdként kezelhető, hogy a gyártók nem vonják le az operációs rendszer által elfoglalt területet a készülékek kapacitásából, és nehéz elképzelni, hogy ez a szokás érdemben megváltozzon.

Egy operációs rendszer mérete verziónként eltérő, és évekre előre lehetetlenség megjósolni, milyen mértékben fog növekedni vagy csökkenni. A számítógépek háttértárolójára telepített operációs rendszer is helyet foglal, ami szintén a névleges kapacitás rovására megy, mégsem láttunk sorozatos pereket a PC gyártók felé, amiért az adott kapacítású merevlemezzel értékesített laptopokon gigabájtokat emészt fel az előre telepített operációs rendszer.

Az Apple tehát ebből a szempontból egyértelműen a tech ipar minden piaci szereplője által követett úton jár, a jogi képviselő mégis megpróbálja bebizonyítani, hogy az Apple körmönfont manipulációjával állunk szemben.

Ezekkel a ravasz üzleti taktikákkal a vádlott kevesebb tároló kapacitást nyújt a meghirdetettnél, kizárólag azért, hogy a fennmaradó kapacitást felajánlja egy kétségbeesett pillanatban, például amikor a fogyasztó videófelvételt vagy fényképeket próbál készíteni egy gyermek vagy unoka fellépésén, kosárlabdameccsén vagy esküvőjén.

Ördögi, nem igaz? Az Apple még nem reagált a vádakra.

ios8header

Az ügyről először beszámoló siliconbeat ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy az Apple már egy hasonló kanadai pert megnyert, és a Sony és a Microsoft is találkozott már hasonló jogi kifogással.


 

handras

Nem akarom védeni az Apple-t, csak pár pro és kontra véleményt írnék a fentiekkel kapcsolatban.

Várom a napot, hogy végre kipusztuljanak a 16 GB-os iPhone modellek. Tény, hogy sok embernek, akik leginkább csak facebookozásra meg alap feladatok elvégzésére használják a készüléküket, elég 16 GB tárhely. Ennek ellenére tényleg itt lenne az ideje, hogy 32 GB legyen a minimum kapacitás. Manapság már annyira olcsó a memória, hogy igazán illene ezt minden gyártónak, így az Apple-nek is meglépnie. Persze megértem, hogy üzletileg sokkal jobban megéri a 64GB-os modellek felé terelni a vásárlót, ezt nagyon jó kitalálta az Apple, hiszen ha a 64 GB-os iPhone-t választja a vásárló, azon sokkal magasabb a margin. Sok millió iPhone eladásán, már sok millió dollárról beszélhetünk. De nem érné meg jobban, ha 16 helyett 32 GB-ról indulna a termékpaletta, ezzel pedig elégedettebb felhasználóik lehetnének? Szerintem igen.

De ha már még 2015-ben is 16 GB tárhellyel kell szenvedni, akár ki is írhatnák apró betűvel a termék specifikációk felsorolásánál, hogy mennyi a valósan elérhető tárhely. Ezzel a lépéssel simán megspórolhatna egy-egy ilyen pert az Apple. Nem mintha nem hívnák fel a figyelmet a tárhellyel kapcsolatos kérdésekre, de persze lehetne még szájbarágósabban is.

16gbfaq

Az SD kártyás bővítési lehetőséget továbbra sem tartom jó ötletnek. Egyrészt a fenti alapproblémát nem oldja meg, másrészt macerássá teszi a felhasználói élményt. Most biztosan sokan nem értenek velem egyet, de személy szerint, én nem akarok egy-egy alkalmazás telepítésénél azzal foglalkozni, hogy melyik tárhelyre telepítsem az appot.

Persze az is megérne egy misét, hogy a felhasználók ilyen hülyeség miatt képesek pert indítani. Mióta léteznek otthoni számítógépek, azóta tudjuk, hogy bizonyos mennyiségű helyet elfoglal az operációs rendszer és a telepített szoftverek. Sok évvel ezelőtt ugyan így szenvedtünk a 650 Mb-os winchesterekkel, akkoriban is fájt egy Windows 95 telepítése után elvesztett tárhely. Azóta persze hatalmasat nőttek a belső tárhelyek, ezért nem foglalkozunk vele, hogy 10-15 GB-ot felszippant az oprendszer. Mindenesetre furcsa, hogy egyesek képesek ilyesmibe belekötni, sőt, pert indítani.

answer

Az egyértelmű megoldás csak az lenne, ha törvény kötelezné az összes gyártót, hogy ha kizárólag a valós szabad tárhelyet tüntethetnék fel a termékeiknél. Talán vicces számokat láthatnánk egy ideig, de gyanítom, hogy előbb utóbb minden gyártó megoldaná kicsit nagyobbra méretezett tárhelyekkel, hogy kerek számokkal hirdethessék a termékeiket. Persze, ilyen világszintű törvényre semmi esély nincs, így marad a kivárás, hogy a telefonok és a táblagépek tárhelye is elérjen akkora méretet, ahol már nem foglalkozik az ember pár GB elvesztésével.

Ugyancsak jó megoldás lenne, ha maga az operációs rendszer, egy teljesen különálló, pár GB-os tárhelyet használna, de ez értelemszerűen megint csak a profit rovására menne, ezért nem valószínű, hogy az Apple vagy más gyártók ezt az utat válasszák a jövőben.

Végül csak annyit jegyeznék meg, hogy az Apple pont az a gyártó, akinek az oprendszere a lehető legkevesebbet foglalja el a beépített tárhelyből. Nem akarok márkákat említeni, de több gyártó is van, akinek a rendszere akár a felét is lefoglalja a beépített tárhelynek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!