imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beszéljük át újra a jack csatlakozó kérdést!


Rengeteg savat kapott tavaly az Apple az iPhone 7 megjelenésekor a jack csatlakozó eltávolítása miatt. Nem csak a tech újságírók, hanem a felhasználók között is éles vita robbant ki a döntés körül. Azóta eltelt több mint egy év, nézzük, az idő kit igazolt!

Amikor kiderült, hogy az Apple tényleg teljesen komolyan gondolta a jól bevált jack csatlakozó eltávolítását, szinte felrobbant az internet. Sorra jöttek a gúnyolódó mémek, az aggodalmaskodó kritikák; voltak, akik egyenes temetni kezdték az Apple-t, és nálunk, az iMagazinon is, a valaha volt legtöbbet kommentelt cikk lett a témával foglalkozó írás. Azóta viszont eltelt egy év és mit látunk? Egyre több másik gyártó is csatlakozott a gyomláláshoz.

Úgy tűnik, Cupertinónak megint igaza volt.

Akkor is megírtuk és ez most is érvényes: az Apple-nek nagy rutinja van már az ehhez hasonló megosztó lépésekben. Az elsők közt hagyták el a floppy meghajtót, kinyírták a FireWire-t, ahogyan az optikai meghajtókat is, részben megszabadultak a klasszikus USB portoktól, és az is látszik, hogy a Touch ID sem lesz örök életű. Mégis, talán az összes hasonló döntés közül a 3,5 milliméteres jack csatlakozó elhagyása kavarta a legnagyobb port.

Az okok világosak voltak: az Apple-nek helyre volt szüksége a telefonok belsejében a modernebb technológiák számára. A vállalat új funkciókat akart hozzáadni az iPhone-okhoz, gondoljunk például a (korlátozott) vízállóságra, a sztereóhangszórókra vagy a Taptic Engine-re. A jack port egyszerűen útban volt és túl sok helyet foglalt, ők pedig nem voltak szégyenlősek, ezért kivágták az egészet. A helyzet enyhítésére mellékeltek egy adaptert a dobozba és kezét csókolom. A panaszáradat ettől függetlenül csak úgy záporozott.

Így múlik el a világ dicsősége

“Az Apple számtalan indokkal próbálta racionalizálni a döntését, de a nap végére bebizonyosodott, ez egy visszalépés volt egy, a jövőben gondolkodó techóriástól. Azáltal, hogy a felhasználók széles körét idegenítette el magától az Apple, bizonyára érezhető lesz némi kiesés az eladásokban.” – írta a Digital Trends.

“Micsoda izgalmas idők járnak manapság a telefonokra! Annyira kifogytunk már az ötletekből, hogy az egyetlen innováció, amire képesek vagyunk, hogy még sz*rabbá és felhasználó ellenessé tesszük őket.” – szólt oda a The Verge.

“A régi mantra, miszerint “it just works”, hivatalosan is meghalt a héten. Az Apple szépen visszatért a maga kis körbefalazott kertjébe és még magasabb falakat húzott fel.” – vélekedett a helyzetről a Mashable.

“Az Apple elhagyta a jack csatlakozót, és úgy hiszem, ez egy rossz döntés volt, aminek a felhasználók látják a kárát. Jelenleg az Apple azt hiszi, bármit megtehet, csak azért, mert piacvezető. Ugyanakkor kérdés, hogy meddig marad olyan erős és sikeres, mint amilyen most.” – filozofálgatott a Forbes.

“Tudom, hogy sokakat nem foglalkoztat, de szerintem igenis kéne, hiszen ez az Apple valaha volt legkíméletlenebb lépése a felhasználók ellen. Remélem, hamarosan elég ember mondja majd az Apple-nek, hogy ez elfogadhatatlan. – lázított a TouchArcade.

Phil Schiller megöli a jack csatlakozót

A jövő mást gondolt

A fentieken kívül is rengeteg rajongó és kritikus gyászolta az elveszett csatlakozót. Az emberek egy része azt mondta, hogy nagyon felhasználó ellenes volt a döntés, ugyanakkor úgy látták, hogy ennek ellenére is az Apple fog nyerni a végén. Másik része pedig abban reménykedett, hogy a vállalat kénytelen lesz visszahozni a jack portot a jövőben. Azok közül az újságírók közül, akik nem kaptak instant agyvérzést, volt, aki elég pontosan bejósolta, mi fog következni.

Általában visszakozom a jósolgatásoktól, de arra tippelek, hogy egy-két éven belül végül a legtöbb okostelefon az Apple nyomdokaiba fog lépni, és elhagyják majd a jack csatlakozót – írta anno a Business Insider.

A helyzet az, hogy még az egy-két évet sem kellet megvárni. Amint az Apple beleállt a viharba, a szélárnyékában szép csendben egyre többen elkezdték követni. A HTC, a Motorola, a LeEco, a Xiaomi és még az Essential is végül száműzte a jacket, bőven az iPhone 7 bemutatásától számított egy éven belül. Sőt, mára ott tartunk, hogy hamarosan a Huawei is beáll a sorba és a tavaly még a jack hiányán poénkodó Google “satisfyingly not new jack” Pixel is szépen csendben elsunnyogta az öreg portot a most bemutatott második generációra és helyette bevezettek egy AirPods ihlette vezeték nélküli fülhallgatót, illetve raktak egy adaptert a dobozba.

Végül, de nem utolsó sorban kiderült, hogy az eladások miatt is felesleges volt aggódni. Az iPhone 7 eladási mutatói bőven hozták az elvártat, semmilyen előre belengetett látványos zuhanás nem jelentkezett.

Záró gondolat

Mindezek ellenére a jack csatlakozó közel sem halott még. Rengeteg gyártó van jelenleg, és valószínűleg marad a jövőben is, mely továbbra is meg fogja hagyni a kis 3,5 milliméteres lyukat a telefon keretén és ez jól is van így. Senki nem állította, hogy az Apple lépése az egyetlen járható út, egy ultimate megoldás a világ problémáira. Sőt, személy szerint ha lehetne, én még mindig kérném vissza a jacket a saját iPhone-omra, mert továbbra is a vezetékes zenehallgatás híve vagyok.

Egyszerűen csak azt érdemes belátni, hogy az Apple-nek tényleg igaza volt abban: igenis lehet élni a 100 éves port nélkül is. És ha csak ez szabott gátat a technológiai fejlődésnek, akkor nagyon jól tették, hogy kihagyták a készülékekből. Az, hogy a többi nagy gyártó is beállt a sorba, nem majmolás vagy utánzás, egyszerűen csak ennek az igazolása.

Forrás: Cult of Mac

Azért az tény, hogy a jack csatlakozó nélküli telefonokat legkényelmesebben valamilyen vezeték nélküli fülhallgatóval lehet használni. Az Apple megoldása erre a helyzetre az AirPods, amit bár sokáig szinte lehetetlen volt beszerezni, a hetekben érkezett készletnek hála most újra itt a lehetőség.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!