imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beszéljünk őszintén a beauty-gate-ről!


Szándékosan csinosítja ki a fotókat az új iPhone-ok előlapi kamerája vagy normális jelenségről van szó?

Ismét elröppent a szeptember, ami idén sem volt eseménytelen az Apple szemszögéből. A hónap elején 3 új iPhone-t mutattak be Cupertinóban, a végére viszont megint mindenki egy újabb gate-ről beszélt. Azaz, kettőről ugyanis a beauty-gate mellett a felhasználók egy része töltési gondokról számolt be, amit a hét elején egy szoftverfrissítéssel orvosolt az Apple.

Persze, ilyenkor hamar megjelennek a kárörvendők, ránkzúdulnak a “vége az Apple-nek” hozzászólások még mielőtt bárki egy percig is elmélázott volna azon, vajon mitől készít másmilyen képeket az iPhone XS mint korábbi társai. De ez nem az olvasók, nem az Android fanok, de nem is a userek hibája: a külföldi influencer közösség és tech sajtó is megint beleszaladt a pofonba.

De mi a helyzet a kéretlen beauty effekttel? Azt is javítja majd az Apple? Jogosan merülhet fel a kérdés a friss tulajdonosokban, miután ismét a csúcsmodellre váltottak. Ahhoz, hogy megértsük miről is van szó pontosan, saját magunkon teszteltük egy iPhone X, egy iPhone XS Max (megegyezik az iPhone XS kamerájával) és egy iPhone 7 előlapi kameráját. Első ránézésre valóban egy ráncsimító eljárásról van szó, viszont másodikra…

Kipróbáltuk mindenféle körülmények között az említett három modell szelfikameráját és meglepő eredményeket kaptunk. Amit rögtön fontos megemlíteni, és a képeken is látszik, hogy az iPhone XS leárnyékolt szobában, gyenge fények mellett is a lehető legjobb expozíciós értéket lőtte be, ezzel kiemelkedve a többi közül. A másik amit megfigyeltünk, hogy nem jelenthető ki egyértelműen, hogy gyenge vagy erős megvilágítás mellett látható jobban a simítás.

Balról jobbra: iPhone 7, iPhone X, iPhone XS

Bizonyos esetekben tényleg úgy tűnik, mintha az iPhone XS ügyeskedne valamit a háttérben és elveszít néhány részletet. Amiben van is igazság, de ez eddig sem volt titok senki számára, sőt az Apple már a Keynote során lerántotta a leplet a “beauty-gate-ről”, amit Smart HDR-nak hívnak. Igen, ugyanis amikor készítünk egy képet, akkor az iPhone XS több alul- és felülexponált (a HDR lényegéről és működési elvéről már írtunk korábban) képet készít egyszerre, amiket egybeolvaszt.

Ez teszi lehetővé mind az előlapi, mind a hátlapi kamerák számára, hogy sokkal nagyobb dinamikatartományú képeket készítsenek. Ez által az elő- és hátterret a telefon szoftveresen expozícióban is közelebb tudja húzni, nem látunk csúnya, kiégett pacákat a képeken. Természetesen ezt is szoftveresen éri el az iPhone XS és iPhone XS Max, a belső ráerősítés (ISO vagy ASA) mindig képzajjal jár. Ezek eltüntetése valamelyest lágyit a teljes képen, ami normális keretek között részletek elvesztéséhez vezet.

Ezt egyébként Jonathan Morrison vlogger is megerősítette, aki csavart még egyet a történeten és kitett egy szelfit az Instagramjára azzal a szövegezéssel, hogy Pixel 2-vel készítette a képet. Egyből jöttek is a szorgalmas kommentelők, akik a Pixel 2 kameráját éltették, illetve az Apple-t ekézték a “beauty-gate” miatt. A probléma csak az, hogy a kép iPhone XS-sel készült, ez is jól mutatja mennyire értelmetlenek a “melyik a jobb kamera” kezdetű viták.

Szó sincs tehát gate-ről, egyszerűen csak máshogy működik az iPhone XS kamerája, mint a korábbi iPhone-oké. Ízlésről nem szokás vitatkozni, mindenki döntse el maga, hogy neki melyik tetszik jobban. Mi lassan két hete nyúzzuk az új telefonokat és még mindig meglepődünk az új kamera képességein.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!