imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Betekintést nyerhetünk Steve Jobs és lánya kapcsolatába


Steve Jobs kezdetben tagadott lánya, Lisa Brennan-Jobs, akiről az egykori vezér még egy számítógépet is elnevezett, Small Fry címmel emlékiratot készít édesapjáról. A megjelenés idén szeptemberre várható az Egyesült Államokban.

Steve Jobs, az Apple társalapítója, majd később a NeXT alapítója és a Pixar többégi tulajdonosaként örökre letette névjegyét a számítástechnikában. Sokan szerették, mások utálták, de az biztos, hogy egy igen karizmatikus és megosztó személyiség volt, aki mert nagyot álmodni és amit eltervezett azt meg is valósította. Az elmúlt években többen is megénekelték életét és munkásságát, kezdve a 2011-ben megjelent Walter Isaacson által írt önéletrajzi könyvvel, majd jöttek a film feldolgozások.

Őszintén szólva, nekem eddig egyik sem tetszett igazán, némelyik túlzó az életével kapcsolatban mind pozitív, mind negatív oldalról, más feldolgozások viszont elfelejtik, hogy mekkora hatást gyakorolt például az animációs filmiparra, vagy milyen mértékben formálta át mindennapjainkat munkássága. Szerintem nincs is annál hitelesebb forrás, mint amikor az illető gyereke meséli el, milyen is volt az édesapja valójában. Lisa Brennan-Jobs éppen ezt teszi, nemrég jelentette be, hogy szeptember 4-én jelenteti meg apjáról szóló memoárját.

Lisa Brennan-Jobs egyébként a Harvardon végzett, majd újságíróként kezdett dolgozni, szóval izgalmas és hiteles olvasmánynak ígérkeznek apja emlékei az ő tollából. Akit érdekel a téma az valószínűleg már olvasta azokat a könyveket és látta azokat a filmeket, amelyek Steve Jobs életét dolgozzák fel. Gyakorlatilag mindegyikben központi elem Lisa, akit Jobs eleinte letagadott, majd az apasági tesztet követően többször megkérdőjelezte annak hitelességét.

Lisa a Macintosh-t nyomkodja a 2015-ös Steve Jobs c. filmben, ahol a főszerepet Michael Fassbender játszotta

Egy interjújában odáig ment, hogy a teszt pontossága alapján az amerikai férfiak 28%-a lehetne Lisa apja. Nem sokkal később Steve az Apple egyik korai számítógépét róla nevezte el. Az Apple Lisát 1983 januárjában mutatták be. Az Apple hivatalos álláspontja szerint a LISA megnevezés a “Locally Integrated Software Architecture” kifejezés rövidítése volt. Ez a számítógép az elsők között volt, amely grafikus kezelőfelülettel, sőt már egérrel is rendelkezett.

Ez paradigmaváltó volt a számítástechnikában, igaz nem az Apple készített először ilyen számítógépet. Érthető tehát, hogy miután Steve Jobs lánya az ipar történelmének része lett, később is mindig reflektorfénybe került édesapja kapcsán. Miután Jobs évekig tagadta, hogy Lisa az ő lánya, hét éves korában felvette vele a kapcsolatot és mára Chrisann Brennantől származó lánya végül a Lisa Brennan-Jobs nevet használja.

Apple Lisa

Lisa hátterét ismerve azt hiszem, nagyon ígéretes olvasmány lesz az általa írt emlékirat, ami picit oszlatni tudja a ködöt az apja emléke körül keringő legendákat illetően.

Forrás: MacRumors

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!