imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Bethany és Imran – Házaspár az eredeti iPad-csapatból


Bethany Bongiorno és Imran Chaudhri egy olyan házaspár, akiknek tényleg érdekes a megismerkedős sztorijuk, hiszen az első iPad fejlesztése során kerültek kapcsolatba egymással. Az Input egy hosszadalmas interjúban faggatta őket az emlékeikről.

A 10. születésnapját nemrég ünneplő iPad kapcsán ellepték a sajtót a táblagépes sztorik, s az egyik legjobb fogás kétségtelenül az Input magaziné volt azzal, hogy megszólaltatták a kezelőfelület dizájnjáért felelős Imran Chaudhrit és az egykori szoftverfejlesztési igazgatót, Bethany Bongiornót. A házastársak az Apple-nél töltött évek alatt számos terméken dolgoztak a Mactől a HomePod-ig, de a számukra legkedvesebb mindenképp az iPad volt, hiszen ennek révén ismerkedtek meg.

Ez a kép fogadta az Apple weboldalára látogatókat 2010 áprilisában. Szerintetek is csodásan öregszik a szkeumorf szoftverdizájn?

A táblagép kifejlesztése óta eltelt 10 év, s ők már saját cégük, a Humane útját egyengetik, ám máig szívesen emlékeznek vissza az eredeti iPadre. Chaudhri az Inputnak felidézte, hogy a táblagép története valójában a multitouch-csal kísérletező Q79 fedőnevű projekttel indult, melynek tapasztalatait első körben egy érintőképernyős MacBookhoz akarták felhasználni, ám az túl drága lett volna. A technológia ehelyett végül az iPhone-ban és az iPod Touchban debütált, s csak ezt követően feküdt rá egy kisebb csapat az iPad fejlesztésére.

A kicsi alatt pedig tényleg csak néhány embert kell érteni. A projekthez 2008-ban csatlakozó Bongiorno visszaemlékezései alapján ugyanis startupként működtek az iPhone-csoporton belül, s egy folyosó volt a bázisuk. A készülő termék hardverét K48 fedőnéven csiszolgatták, míg a szoftverre Wildcatként hivatkoztak. A riporter kérdésére válaszolva a házaspár mindkét tagja egyetértett abban, hogy a kezdetektől pontos elképzelésük volt a termék céljáról, ám rengeteg próbálkozásba és sok-sok eldobott ötletbe került, mire megtalálták a végső formát.

A felhasználók viszont még így is képesek voltak meglepni a csapatot. Chaudhri szerint például a fejlesztés során fontosnak tartották, hogy dokkolt állapotban az iPad digitális fotókeretként üzemelhessen, rálicitálva ezzel a laptopokra, melyek használaton kívül csak porosodni tudnak. A funkciót meg is valósították,  de a vásárlók végül alig használták, mert a tablet olyan személyes eszközzé vált, ami többnyire mindig a közelükben hevert valahol (ágyon, fotelban, éjjeliszekrényen).

Bongiorno pedig azt idézte fel, hogy mennyire rácsodálkoztak az iPaddel fotózó emberek tömegére. Elmondása szerint egy egész vicces megbeszélés kerekedett abból, amikor először észlelték a jelenséget, mivel korábban nem gondolták, hogy a felhasználók ki is viszik majd a házból az eszközt. Chaudhri  ehhez hozzáfűzte, hogy a 2012-es londoni olimpia lelátóin már annyi iPad bukkant fel, hogy kénytelenek voltak újra átgondolni a kamerás felületet. Ez tehát az olyan esetek klasszikus példája volt, amikor a valós felhasználói szokások átírták a „laborban” kikísérletezett élményt.

Az Input újságírója arra is rákérdezett, hogy az eredeti iPad fejlesztése során számoltak-e a digitális tollakkal. Chaudri válasza erre egy határozott „nem” volt, ami egybecseng azzal, hogy Steve Jobs is kifejezetten ellenezte a stylusokat. A dizájner viszont később részt vett az Apple Pencil megalkotásában, amit szerinte az tett lehetővé, hogy évekkel később már másként tekintettek az eszközre, mint korábban. Az Apple-tollat ugyanis afféle kontrollerként álmodták meg, ami hatékonyabbá teszi az appok kezelését, s nem az alapműveletekben akarja kiváltani az intuitívabb érintésvezérlést.

Az interjúban szóba került még, hogy vajon mitől lehetett az iPad sokkal sikeresebb, mint az androidos alternatívák. Bongiorno szerint ez azért alakult így, mert a táblagép egy nagyon személyes eszköz, és az ilyenekkel szemben az emberek magasabb elvárásokat támasztanak. A termék lelke pedig a szoftver, s ha abban nem látják a megfelelő mélységet, akkor kevésbé tudnak kötődni hozzá, s így nem is lesznek olyan elégedettek vele.

A házaspár mindkét tagja dolgozott Steve Jobs és Tim Cook vezetése alatt is. A riporter nem hagyta ki a ziccert, és kifaggatta őket a két vezető közti különbségekről. Bongiorno Cook sikereire rámutatva elmondta, hogy őt tartja a legkiválóbbnak a cég működtetésében, ugyanakkor megjegyezte, hogy kreatív szakemberként Steve Jobs-szal jobban egy húron pendültek, hiszen a legendás CEO vastagon kivette a részét a termékek megalkotásából. Chaudri azt emelte ki, hogy Tim Cook alatt az Apple nagy hangsúlyt fektet a jótékonykodásra, ami Jobs idejében nem volt jellemző.

Az emberek viszonylag hamar elkezdtek saját dokkokkal kísérletezni, ezt a próbálkozás 2010 nyarán követték el.

Az interjú alanyainak arról is vallaniuk kellett, hogy mit gondolnak az iPad jövőjéről. A kérdésre Chaudri adta a legérdekesebb választ, aki úgy látja, hogy az emberek még ma sem tudják igazán, hogy hordozható számítógépként milyen szerepet szánjanak a tabletnek. A platform egykori dizájnerének reményei szerint az iPad egy nap leválthatja a MacBookot a tömegek körében, míg a laptop egy kifejezetten profiknak szóló megoldásként újulhat meg.

Arra a kérdésre, hogy a mire a legbüszkébbek az eredeti iPad fejlesztése kapcsán, Bongiorno elmondta, hogy a táblagép volt az utolsó projekt, amibe Steve Jobs mélyen belefolyt, s jó érzéssel tölti el, hogy a kis csapatukkal is sikerült az alapító elképzeléseinek megfelelő eszközt alkotniuk.

Forrás: Input

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!