imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Betiltanák a titkosított csevegőappokat Magyarországon


Az Apple és FBI harca csupán egy epizódja volt a világszerte megfigyelhető tendenciának, melyben a kormányok megpróbálják a különböző gyártókat és alkalmazásfejlesztőket arra kötelezni, hogy segítsenek hozzáférni a felhasználók titkosított adataihoz.

Ugyan az Egyesült Államokban úgy tűnik, véget ért az első fejezete a kormány és az Apple harcának, ez nem azt jelenti, hogy a jövőben ne folytatódna a titkosítás elleni harc. Franciaországban egy törvénytervezet szerint bírsággal, sőt akár börtönnel is büntetnék azt, ha egy cég nem töri fel az általa készített titkosítást a hatóságok számára.

Itthon a tegnapi nap folyamán kettes fokozatúra mérsékelték a brüsszeli terrortámadások utáni terrorkészültséget, valamint a Belügyminisztérium egy egyeztetésre hívta össze a frakcióvezetőket. Itt elhangzott, hogy tiltanák az olyan kommunikációs eszközöket, melyek esetében a hatóságok nem élhetnek az engedélyezett adatmegismerés jogával – vagyis bírósági végzés után sem tudják megnézni a különböző adatokat, például azért, mert azok titkosítva vannak.

Később Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Indexnek elmondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy korlátozzák az okostelefonok használatát (vagy még abszurdabb módon betiltják azokat), hanem csak az ingyenesen letölthető, titkosított kommunikációt biztosító appokat tennék illegálissá. Ilyen alkalmazások például az iOS-re is elérhető CryptTalk és Silent Phone, de még tavalyelőtt az Electronic Frontiers Foundation is összeállította a legjobb titkosított csevegőalkalmazások listáját, ahol hat alkalmazást emeltek ki: TextSecure, Silent Text, Silent Phone, Signal / RedPhone, CryptoCat, ChatSecure / Orbot.

A népszerűbb csevegőprogramok összehasonlítása. Adatok: EFF.
A népszerűbb csevegőprogramok összehasonlítása. Adatok: EFF.

A fenti listából is látszik, hogy az Apple két fő kommunikációs alkalmazása illetve platformja, a FaceTime és az iMessage is olyan titkosítást használ, melynek köszönhetően nem lehet útközben lehallgatni az üzeneteket – sem a szolgáltató, sem a hatóságok részéről. Sőt, még az Apple sem fér hozzá ezekhez, csak abban az esetben, ha az üzeneteinkről biztonsági mentést készítünk az iCloudba (bár egyes hírek szerint már dolgoznak azon, hogy ebben az esetben se lehessen visszafejteni a kódot). Ha azonban időnként mindkét félnél töröljük az elküldött és fogadott üzeneteket például az iMessage-ben, akkor gyakorlatilag lehallgathatatlanok vagyunk.

Ebből a szempontból a tervezett magyarországi szabályozás roppant érdekes kérdést vet fel, hiszen az intézkedéssel gyakorlatilag betiltanák az iMessage-et. Bár a megfogalmazás a letölthető appok tiltásáról szól, tehát ha szó szerint vesszük, az iOS szerves részeként létező iMessage-re így nem vonatkozik, ebbe valószínűleg a politikusok sem gondoltak bele teljesen.

Forrás: Index.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!