imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Betiltotta a Touch Bar használatát több amerikai egyetem


A first world problem jelenség iskolapéldájába futott bele pár jogi egyetem az államokban, akik végül a Touch Bar letiltására kényszerültek kötelezni hallgatóikat a vizsgák tisztaságának érdekében.

Itthon lassan a vizsgaidőszak végére érünk, minden egyetemista fellélegezhet, és kipróbálhatja, milyen érzés este aludni. Az amerikai diákok viszont nem ilyen szerencsések, a végzős joghallgatókat például februárban várja az igazi nagy megmérettetés: a bar exam. Ez a kifejezés keveseknek lehet ismerős, Magyarországon nincs ilyen vizsga. Az angolszász országokban viszont szükséges a bar exam (néha szokták bárvizsgának is fordítani) teljesítése ahhoz, hogy egy ügyvéd a bíróságon is képviselhesse a klienseket, tehát pusztán a jogi diploma nem elég.

Ezen a vizsgán pedig tilos lesz a Touch Bar legtöbb funkciójának használata. Legalábbis Észak-Karolinában biztosan, de elvileg más államokban is hasonló szabályozásokat vezettek be az egyetemek. Sőt, egyes esetekben, például Kalifornia államban még szigorúbbat is: teljesen kitiltották az OLED segédkijelzős MacBookokat a vizsgáról. Merthogy az Államokban mindenki vizsgázhat a saját gépén, csak egy speciális tesztszoftver (ExamSoft) telepítése szükséges hozzá, ami blokkol minden funkciót, amivel csalni lehet. Úgy tűnik, a Touch Barra még nem készítették fel a szoftvert.

look-at-them-apples
Elég elterjed az Apple-laptopok használata a diákság körében.

Ez egy tájékoztatás azoknak, akik 2017 februárjában Észak-Karolinában a saját laptopjukat akarják használni a bárvizsgán. A legújabb Touch Barral szerelt MacBook Prók vizsgán történő használatához ki kell kapcsolniuk a Touch Bar bizonyos funkcióit ahhoz, hogy beléphessenek a bárvizsga oldalára.

Ehhez a Dockról nyissák meg a Rendszerbeállításokat, kattintsanak duplán a Billentyűzet elemre, majd a Touch Bar Shows nevű legördülő menüből válasszák az Expanded Control Strip opciót.

A vizsgabiztos a felmérés elején felszólítja majd az érintett számítógépek használóit, hogy emeljék fel a kezüket, majd a vizsgafelügyelő, vagy az ExamSoft egy technikusa személyesen ellenőrzi, hogy a Touch Bar valóban ki van-e kapcsolva.

Bár a közlemény nem indokolja a döntést, nyilvánvalóan arról van szó, hogy tartanak a visszaélésektől. Ezt egy névtelen forrás is megerősítette a Macrumorsnak: az ExamSoft, a cég, amelyik felelős a vizsgák tiszta lefolyásáért, azért száműzte a Touch Bart, mert tartanak tőle, hogy az olyan funkciók, mint például a prediktív szövegbevitel jogtalan előnyökhöz juttathatná a vizsgázókat. Arról nem is beszélve, hogy egy kódoláshoz valamennyire értő tanuló simán létrehozhat magának egy olyan szoftvert, ami gyakorlatilag végtelen puskázási lehetőségekhez juttathatja.

Kínában úgy tűnik, egyelőre nem lesznek hasonló problémák.
Kínában úgy tűnik, egyelőre nem lesznek hasonló problémák.

Bezzeg az én időmben még nem voltak ilyen gondok. Palatábla, palavessző, úgy hullt ránk az ötös eső…

UPDATE: Kommentekben többen is jeleztétek, hogy itthon is van “bárvizsga”, csak szakvizsga néven fut. Ennek értelmében Magyarországon is ugyanúgy érvényes a szabály: csak akkor lehet valaki gyakorló ügyvéd, ha teljesítette a szakvizsgát. Köszönjük az információkat a kommentelőknek!

Forrás: Macrumors

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!