imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Betűkészletek rendszerszintű telepítése macOS-en


Egy jó betűkészlet elengedhetetlen, ha egy ütős videót, plakátot vagy bannert szeretnénk készíteni. Az internet pedig tele van ezekkel, amiket bárki könnyedén feltelepíthet Macre is. Lássuk, mi a legjobb módja ennek.

Ha letöltünk egy betűkészletet, például a DaFontról vagy a 1001 Free Fonts nevű oldalról, akkor mindössze annyi a dolgunk, hogy kicsomagoljuk a zip fájlt (dupla klikk) és ismét kétszer rákattintunk, majd telepítjük. Ezt mindenki ismeri, a legfrissebb Windows verzión ez ugyanígy működik. Így viszont a telepített fájl nem a rendszerszintű betűtípusok mappájába kerül, hanem a user szintjére.

A kettő közti különbség, hogy rendszerszinten vannak az alapértelmezett betűtípusok, amihez minden felhasználó hozzáférhet és amit minden gyári program használ. Ilyen például a Helvetica, ami az egyik kedvencem és Pagesben alapértelmezett készlet. Ha a projektünkhöz egyedi betűtípust töltünk le, akkor az a user szintre kerül úgy, mint például az Íróasztal vagy a Dokumentum tartalma. Azaz, a többi felhasználó nem fér hozzá.

Így ha ugyanazon a gépen egy másik fiókban valaki betölt egy közös projektet vagy megnyit egy olyan Pages fájlt, amiben egyedi betűtípus van, akkor az számára használhatatlan lesz. De hogyan telepíthetünk rendszerszinten betűtípusokat és betűkészleteket macOS-en?

  1. Nyissuk meg a Findert és a felső menüsoron kattintsunk az Ugrás opcióra
  2. Nyomjunk az Ugrás mappához… opcióra
  3. A keresőben írjuk be a /Könyvtár/Fonts elérést és nyomjunk Entert
  4. Ebbe a mappába húzzuk bele a telepíteni kívánt fájlokat

Innentől kezdve bármelyik felhasználóból nyitjuk meg például a Photoshopot, bárki használhatja ezt a fontot.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!