imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bikinis fotózás iPhone 6s-sel


A nemrég kapható iPhone 6s egyik nagy újdonsága a 12 megapixeles kamera. De lehet-e egy iPhone 6s-sel profi fotókat készíteni? Lee Morris egy profi fotós erre kereste a választ.

Lee Moris – aki 12 éve profi fotós – nem ismeretlen számunkra, már öt évvel ezelőtt is készített egy videót, ami arról szólt, hogy hozzáértő kezekben akár egy iPhone 3 GS is képes profi fotókat készíteni. Akkoriban rengeteg kritikát kapott amiért stúdió körülmények közt, több tízezer dolláros világítástechnika, és egy profi modellel próbálta bizonyítani az igazát. Az öt éves videót most megnézheted ha lemaradtál róla:

Idén úgy döntött, hogy itt az ideje megismételni a fotózást, egy iPhone 6s-t használva. A videóban elmondja, hogy a sok kritika miatt most nem stúdióban készítette a képeket, és nem is egy profi modellt kért meg, hanem a szomszéd lányt. Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy mint a videóból kiderül, a szomszéd lány mit ad isten pont egy profi modell… :) Jöjjön először a videó, amit lehetőleg ne a munkahelyeden nézz meg, mert egy kicsit sok a fedetlen bőrfelület.

Lee, a blogján pontosan megírta, hogy milyen felszerelést használt:

1. iPhone 6s 128 GB
2. Fekete kartonlap
3. Fehér kartonlap
4. LED zseblámpa
5 Led panel

Sajnos Lee blogján csak 1024-es felbontású képeket találtunk, ezért nehéz megítélni a képminőséget, de ezek a fotók nem is a pixelekről hanem jó fotókról szólnak. Persze a jó fotó fogalma mindig szubjektív, hiszen ízlések és pofonok.

A beauty fotó
Az alábbi képhez egy fehér hátteret, és két fekete kartonlapot használt, a fényforrás pedig a kintről beszűrődő fény volt, és persze a 20 percnyi retusálás is hozzátartozik a végeredményhez.

portre

Fashion
Ehhez a képhez egy egyszerű lyukacsos műanyag hátteret használt, és egy egészen olcsó LED-es zseblámpát. Ja meg persze felkerült a bikini is és egy kis vízzel kevert glicerin is a lány bőrére, hogy garantáltan ütős kép készüljön. Mivel nem igazán fordítottak nagy figyelmet az árnyékokra, elég hosszas retusálás is szükséges volt a végleges képhez.

fashion

Földön fekvős
Lee szerint itt nem sokat teketóriáztak a segédjével. A lány lefeküdt a földre, és egész lapos szögben megvilágították egy erős zseblámpával, majd egészen kevés utómunka után el is készült a fotó.

padlo

Homokban ülős
A modellt szembe ültette a nappal, ami nem direktben, hanem a felhőkön keresztül sütött. Adtak egy kis plusz LED-es világítást oldalról, így Lee tökéletesen ki tudta exponálni a modell mögötti felhős égboltot. A retusálás itt sem maradt el, elég keményen meg lettek húzgálva a színbeállítással kapcsolatos csúszkák.

felho

Dűnéken fekvős
Itt nem használt Lee semmi különösebb trükköt. Lefektette a lányt a homokba, és a felhőkön átszűrődő természetes fényt használta segítségül.

dune

Vízben elnyúlós
Itt ugyanazt a technikát használta mint a negyedik képnél. Természetes, de nem direkt fény, plusz egy kis plusz világítás a LED panelből, majd egy kis Photoshop utómunka.

homok

Lee a blogjában leírja, hogy nem kell félreérteni a tesztjét, hiszen nyilvánvaló, hogy egy iPhone kamerája nem érhet fel egy profi DSLR géppel. Inkább azt akarta megmutatni, hogy ha a fotózáshoz ért valaki, akkor egy iPhone kamerájával is lehet igazán jó képeket készíteni. Persze ez nem jelenti azt, hogy holnaptól te is hasonlóan jó képeket fogsz tudni készíteni a barátnődről két kartonlap meg egy zseblámpa segítségével, és nem azért nem fog sikerülni, mert a barátnőd esetleg nem szupermodell. Akárcsak a DSLR kamerás fotózásnál, itt is tudni kell használni a fényeket, meg kell tanulni, hogy a kívánt hatás érdekében, hol legyenek, vagy hol ne legyenek árnyékok, milyen szögből és mennyi fény érkezzen a modellre, nem beszélve az utómunkáról, ami manapság alapnak számít.

Ahogy az iPhone 6s tesztemben is írtam:

Mindig az a legjobb kamera ami nálunk van.

Szerencse, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően, most már a mobilos képeink minőségét is főként a tudásunk határozza meg.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!