imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bill Campbell Steve Jobsról mesél


Bill Campbell 17 év munka után vonul vissza az Apple igazgatótanácsából. Helyét a BlackRock társalapítója, Sue Wagner veszi át. Campbell ebből az alkalomból interjút adott a Forbes magazinnak, amiben néhány érdekes részletet is elmesélt arról, milyen volt, amikor még Steve Jobs és ő együtt dolgoztak.

Steve Jobs 1997-ben tért vissza az Apple-höz, amikor is a NeXT-tel egy együtt őt is „megvásárolták”. Ebben az időszakban Steve és Bill Campbell szomszédok voltak Palo Altóban, ahol Steve gyakran indult el sétálni hétvégente, és nem egyszer kopogott be szomszédjához egy kisit beszélgetni. Néha pedig egyszerűen csak besétált a hátsó kertbe és leült a medence melletti padra. Így emlékszik vissza az egyik alkalomra Campbell:

Egyik nap amikor átjött és a medence mellett üldögéltünk a padon, azt mondta: »Szeretném, ha része lennél az Apple igazgatótanácsának.« Csak egyszer voltam ugyanolyan izgatott korábban, amikor felkértek a Columbia Egyetem bizottságába. Azonnal igent mondtam.

Bill Campbell 17 éve volt az igazgatótanács tagja, de már közel három évtizede az Apple-nek dolgozott: még – a később Steve-et kitúró – John Sculley vette fel 1983-ban a marketingrészleg vezetőjének. Ennek ellenére mindig is úgy tartották, hogy Campbell „Jobs embere” az igazgatótanácsban. Gyakorlatilag a kezdetektől ismerték egymást, és az évek során közeli barátokká váltak.

Folyamatában követtem ahogy vezérigazgató lett belőle. Figyeltem, amikor a Mac-részleg vezetője lett, majd amikor elküldték és elindította a NeXT-et. Végignéztem, ahogy Steve kreatív vállalkozóból azzá az emberré válik, akinek egy egész céget kell vezetnie.

Az Apple igazgatótanácsának egyébként évekig nem volt elnöke, egy ideig Bill Campbell és a Genentech CEO-ja, Art Levinson együtt osztoztak a feladaton. Steve Jobs röviddel halála előtt lett igazgatótanácsi elnök, azután, hogy romló egészségi állapota miatt lemondott a vezérigazgatói tisztségről. Bill a Forbesnak azt mesélte, hogy Steve visszatérte után, a ’90-es évek végén a bizottsági munka és az ülések sokkal kevésbé voltak formálisak mint manapság.

Szintén ezekben az időkben kezdett Bill Campbell cégvezetőket coach-olni. A találkozók általában a Palo Altóban található Old Pro sportkocsmában folytak (ez a hely Bill tulajdonában volt) néhány sör és csirkeszárny mellett. Olyan nevekkel dolgozott, mint Jeff Bezos az Amazontól, Evan Williams a Twittertől és Eric Schmidt a Google-től. Utóbbi természetesen később konfliktusokhoz vezetett közte és Steve Jobs között:

Steve ordított velem: »Ha segítesz neki, azzal engem bántasz!« Én meg azt mondtam, hagyjuk már, én nem értek a HTML-hez. Csak abban tudok segíteni neki, hogy jobban vezesse a cégét.

Campbell ettől függetlenül évekig folytatta a munkát mindkét pozícióban. Többen úgy gondolták, hogy Steve halála után Bill Campbell nem fog jól kijönni Tim Cookkal, aki lassan három éve vezeti az Apple-t. Ennek ellenére mindketten kölcsönösen dicsérték egymást, Tim ezt mondta:

Bill Apple-nél végzett munkájának értéke felbecsülhetetlen, hatalmas hálával tartozunk neki. Az igazgatótanács és az egész cég nevében szeretném megköszönni, hogy vezetőnk, mentorunk és barátunk volt.

Campbell is jó véleménnyel van Timről. Szerinte az Apple jelenlegi vezetője minden lépése előtt gondosan tanulmányozza a lehetőségeket és a helyzetet, és rendkívül megfontoltan és óvatosan dönt.

Az Apple mára intézménnyé vált. Tim lenyűgöző munkát végzett a szervezet megerősítésével. Egy egész csapatnyi új, okos ember veszi át a feladatokat. Most azt láthatjuk, ahogy felnőtté válik a cég.

Campbell elmondta, hogy Tim felhívta visszavonulásának reggelén. Megkérdezte, hogyan hálálhatná meg az eddigi munkáját egy felajánlás formájában. Érezte, hogy Campbell a szülővárosának szeretne valamit. Szerinte ez a hozzáállás egyébként nagyon jellemző Tim Cookra. A részletek egyébként nem derültek ki, vagyis hogy pontosan mit adományoz Tim Cook Bill Campbell szülővárosának.

Forrás: Forbes. Borítókép: InternetNews.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!