imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bill Gates az Apple Pay ellenpólusán dolgozik


A Microsoft alapítója korábban már kifejtette, mekkora lehetőséget lát az Apple Pay-ben, de azt is elmondta, más társadalmi csoportoknak tervezett hasonló szolgáltatásokra is szükség van.

Bill Gates, mióta nem hozzátartoznak a Microsoft napi teendői, azzal tölti ideje jelentős részét, hogy a világ legszegényebb rétegének társadalmi problémáira keres megoldást. Feleségével megalapította a Bill & Melinda Gates Foundationt, aminek fő céljaiként többek közt a betegellátás javítását és a mélyszegénység enyhítését jelölték meg. Az alapítvány minden évben terjedelmes levélben számol be tevékenységéről és célkitűzéseiről.

Az idei alapítványi levélből kiderül, Bill Gates szerint a szegénység felszámolásának egyik fontos eleme, hogy az Apple Pay-hez hasonló szolgáltatásokat a harmadik világ igényeire szabva széles körben elérhetővé tegyék. Ugyanis ami a fejlett országok polgárainak kényelmes vásárlást jelent, az a szegényebb rétegeknek létfontosságú lenne, és nagyban hozzájárulna a hátrányos helyzetűek gazdasági felzárkózásához.

Ahhoz, hogy a tervek megvalósulhassanak, arra is szükség van, hogy egyáltalán megérje a bankoknak a legszegényebb ügyfeleket is kiszolgálniuk. Bill szerint ennek eljött az ideje, mert az egyszerű mobiltelefonok is elég biztonságosak a kisösszegű tranzakciók lebonyolításához, és a készpénz-kezelés költségeit elhagyva olyan mértékben csökkenthetőek a banki műveletek terhei, hogy már gazdaságilag ésszerű a legszegényebb rétegekre is kiterjeszteni a pénzügyi lehetőségeket.

Mobile_payment_kenya

Bill és munkatársai ezért olyan banki szolgáltatásokon dolgoznak, amelyek egy egyszerű mobiltelefonról is igénybe vehetőek, tehát még okostelefonra sem lesz szükség használatukhoz, és amelyek nem csak a készpénz használatát teszik szükségtelenné, a felhasználóknak anyagi biztonságot is nyújtanak.

Az egyszerű átutalás lehetősége kiváltaná a számos helyen még ma is használatos készpénzfutárokat, akik időigényesen és kevéssé megbízhatóan kezelik pénzünket. A pénzügyi szolgáltatók kedvezőbb megtakarítási lehetőségeket ajánlhatnának ügyfeleiknek, akik jelenleg többnyire csak készpénzt tartanak otthon, vagy olyan tárgyakba fektetnek, melyek gyorsan veszítenek értékükből. Sőt, a digitális tranzakciókból kinyert információ birtokában a pénzintézek hamarosan tovább optimalizált szolgáltatásokat tudnak fejleszteni, ami így hosszú távon jelentős könnyebbséget okozna a szegény és tehetősebb rétegek számára egyaránt.

Bill Gates a Verge-nek adott interjújában is hosszasan mesél a mobilfizetőeszközök nyújtotta lehetőségekről:

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!