imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Billentyűzet nélküli notebookban gondolkodik az Apple?


Vagy úgyis mondhatnánk, hogy újradefiniálná a vállalat azt, ahogy ma egy közönséges beviteli eszközről, azaz a billentyűzetről gondolkodunk.

Amióta az ember számítógépet használ a billentyűzet az elsődleges beviteli eszköz. Sőt, kezdetben ez volt az egyetlen, hiszen csak szöveg alapú operációs rendszerek voltak, amik a bepötyögött parancsok után elvégezték az utasításokat. Lényegében ma sincs ez sokkal másképp, leszámítva, hogy már nem kell pötyörésznünk köszönhetően a grafikus felhasználói felületnek.

Ezek után furcsa lenne, ha épp ezt a tulajdonságukat veszítenék el a számítógépek, igaz? Fogalmazzunk inkább úgy, hogy kezdetben nehéz lenne megszokni. Annak ellenére egyébként, hogy iPhone-on és iPaden évek óta gépelünk, ezeknek az eszközöknek pedig pont az a legnagyobb előnyük, hogy állandóan változik a felület, nincsenek fix pontok.

Így aztán lehet rajta játszani, üzenetet küldeni, képet szerkeszteni és rajzolni, anélkül hogy külön beviteli eszközökre lenne szükségünk az Apple Pencilt leszámítva. Ha visszagondolunk, hogy az elmúlt években milyen újítások jelentettek előrelépést ahhoz, hogy valaha is egy ilyen notebookot bemutassanak, akkor egyből eszünkbe jut jónéhány.

Kezdve a 3D Touch-csal, ami a kijelző nyomásérzékenységét tette elehetővé, majd jöttek a haptikus visszajelzések és az iPhone fizikai home gombját a Taptic rezgőmotor váltotta le, ami szinte tökéletesen imitálja a gomb benyomásának útját. Nem sokkal később megjelent a Touch Bar, a MacBook Prók OLED csíkja, ami már egy ilyen eszköz előszobája lehet.

Annak ellenére hogy előremutatónak gondoltuk, végül nem aratott elsöprő sikert. Egyrészt a Touch Bar nem ad semmiféle fizikai visszajelzést. Valószínűleg egyébként ez a legnagyobb hiányossága, és ez az ami billentyűzetek eltűnésénél, illetve az okoseszközök szövegbevitelénél a legnagyobb gondot szokta okozni: a felhasználó nem érzékeli, hogy mikor nyomta meg a virtuális gombot.

Phil Schiller az új MacBook Prót prezentálja

Másrészt kicsi ez a felület ahhoz, hogy érdemi információ vagy kapcsolószerv kerülhessen ide, igaz teljesen személyre szabható ami már jó irányt mutat egy teljesen újragondolt notebook felé.

Vegyük egy grafikus, dizájner vagy concept artist esetét, aki a munkája nagy részében szabadkézi rajzokat készít. Hiába érintésérzékeny a notebookja, ha függőlegesen helyezkedik el, szüksége van rajztáblára, vagy ott van lehetőségként az iPad Pro is ami lehetővé teszi, hogy szögben álljon a kijelző ahogy neki kényelmes. Valószínűleg nekik borzasztó hatékony lenne egy olyan gép, amelynek az alsó felét nem fizikai billentyűk foglalnák el, hanem egy óriási érintésérzékeny felület, ami rajztáblaként is tud funkcionálni.

Hordon néhány hónapja írt egy cikket a “sosem-lesz” MacBookról, ami elől akár el is tűnhetne a sosem tag, ha az Apple kitalálná, hogyan lehetne még tökéletesebben imitálni a billentyűk lenyomását. Ezt követően már csak néhány olyan apró lépés, mint az OLED technológia olcsósítása választaná el őket attól, hogy megvalósuljanak az alábbi szabadalomba foglalt elképzelések, illetve a 3D Touch technológia implementálása nagyobb kijelzőkbe (az iPadek nem rendelkeznek még ezzel a funkcióval).

A szabadalom egész pontosan így szól:

Olyan beviteli eszköz egy elektromos eszközhöz, mely tartalmaz egy toldalékot és egy felső réteget, mely egy adott beviteli felületet definiál és különböző beviteli régiókra van osztva. A beviteli eszköz továbbá tartalmaz egy első nyomás érzékeny rendszert, mely része a felső réteg első részének és a megkülönböztetett beviteli régiók első csoportjának is tagja. A második nyomás érzékeny rendszer a második réteggel van kapcsolatban és a megkülönböztetett beviteli régiók második csoportjának is tagja. A beviteli eszköz továbbá tartalmaz egy érintésérzékeny konfigurált felületet, mely meghatározza, hogy az első csoportból melyik megkülönböztetett beviteli régió működik együtt az első számú nyomással, és a második csoportól melyik működik együtt a második számú nyomással.

Igen, tudjuk ettől a definíciótól nem vagyunk beljebb, ugyanakkor az eszköz lényege annyi lenne, hogy az gombok nélküli billentyűzet másképp reagál, amikor gépelni szeretnénk rajta és másképp amikor mondjuk rajzolni. Ennek függvényében csakúgy, mint a mobileszközöknél, a felhasználás módja formálná az interface-t.

Nem mernék rá fogadni, hogy mostanában lesz ilyen eszköz, de óriási előrelépést jelentene a számítástechnikában és megoldást jelentene a “mikor olvad egybe az iOS és a macOS?” kérdésre.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!