imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple vs. Fbi

Bíróság: a gyanúsítottnak fel kell oldania az iPhone-ját


A floridai törvényszék olyan döntést hozott, amire idáig még nem volt példa. Ahelyett, hogy milliárdokat költene az iPhone feltörésére, egyszerűen csak kötelezi a vádlottat jelkódjának megadására. De nem sért ez törvényt?

A precedens alapú amerikai igazságszolgáltatásnak sok előnye mellett megvannak a maga nehézségei is. Történt ugyanis, hogy kukkolás miatt a rendőrség letartóztatott egy gyanúsítottat Amerikában. Aztán előjött a szokásos helyzet: az elkövető telefonja feltehetőleg tele van bizonyítékkal, viszont jelszó védi. Mit lehet ilyenkor tenni?

iPhone jelkód

Alapvetően a probléma, hogy kicsit ellentmond önmagának a jog. Egyrészt ott van a híres, filmekben is sokat szereplő Ötödik Alkotmánymódosítás (Fifth Amendment). Ennek értelmében senkit nem kényszeríthet arra a bíróság, hogy saját maga ellen tanúskodjon, vagy terhelő vallomást tegyen. Másrészt, egy Virginia állambeli másik esetben arra jutottak nemrég, hogy az ujjlenyomat megadására viszont kötelezhetőek a gyanúsítottak. Ez utóbbi precedense egy 1988 ügy volt, amiben úgy határozott a bíróság, hogy a gyanúsítottnak: “oda kell adnia a terhelő bizonyítékokat rejtő széf kulcsát, de nem kötelezhető annak kombinációnak megadására”. A szövetségi jogban idáig tehát az ujjlenyomatot értelmezték kulcsnak, míg a jelszót a kombinációnak. A gond viszont, hogy jelen esetben egy iPhone 5-ről van szó, aminek ugye nincs ujjlenyomat-leolvasója.

A kukkolás gyanújával előállított férfit arra kötelezheti a bíróság, hogy adja át a rendőrségnek az iPhone 5-jének négyjegyű jelszavát. A hatóság így átkutathatná a készüléket, bizonyító erejű fotók után kutatva. Aaron Stahlt azután tartóztatta le a rendőrség, hogy egy nő panaszt tett ellene, amiért egy boltban a férfi leguggolt, majd a szoknyája alá próbált férkőzni az iPhone 5-tel.

iPhone 5

Úgy látszik most új precedens született Floridában. Az eljáró bíró azzal érvelt, hogy a rendőrségnek már megalapozott gyanúja volt, így a vádlott vallomásától függetlenül szereztek már végrehajtói parancsot. Tehát a gyanúsított vallomása (jelkódjának megadása) nem lenne maga ellen terhelő, mivel már eleve több, tőle független forrás is bűnösnek titulálta.

Az ügy persze még közel sincs lezárva, Stahlnak megvan a lehetősége, hogy fellebbezzen, amivel feltehetőleg élni is fog. Főleg, hogy az eljárás egy korábbi szakaszában egy másik bíró nem adott helyt az állam jelkód kiadatási kérvényének.

Aaron Sthal
Aaron Stahl, a feltételezett elkövető.

Érdekes adalék még, hogy bár nem tudni, hogy az iCloud Backup be volt-e kapcsolva a készüléken, de ha igen, akkor azon keresztül még megszerezheti a rendőrség a szükséges bizonyítékokat. Hiszen annak ellenére, hogy a mentések titkosítva vannak, azok nem end-to-end megoldást használnak, tehát az Apple-nek megvan hozzá a jelszava. Amit megfelelő papírok esetében ki is szokott adni a hatóságoknak, mint ahogy az egy korábbi cikkünkben is olvasható. Viszont az FBI vs. Apple ökölharc óta világosan látszik, hogy a cég nem annyira szeretne részt venni az ilyen ügyekben, ami érthető is. Ennek fényében lehet alapja azoknak a pletykáknak, hogy már nagyban dolgoznak az end-to-end titkosításon Cupertinóban.

iPHone bíróság

A brit rendőrség ugyanerre a problémára (mármint, hogy nem lehet hozzáférni az iPhone-okhoz) egy kevésbé szofisztikált, de lényegesen hatékonyabb megoldást talált ki: telefonjuk használata közben csapnak le a gyanúsítottakra, majd egy erre dedikált ember addig nyomkodja a kijelzőt, hogy az véletlenül se zárjon le, amíg minden adatok ki nem nyertek belőle.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!