imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Biztonsági rést találtak a MacOS High Sierrán


Egy szoftvermérnök találta meg tegnap a hibát, mellyel macOS High Sierra alatt könnyen bárki beléphet a Rendszerbállításokba. Mutatjuk a megoldást.

Lemi Orhan Ergin Twitterén közzé is tette az Apple Supportnak címezve a hibát, mely szerint, macOS High Sierra használata esetén könnyedén elérhetők a rendszerbeállítások, amennyiben valaki a “root” felhasználónévvel és üres jelszó mezővel néhányszor próbálkozik. Az pedig csak további problémát jelent, hogy ezt akár a bejelentkezési képernyőn is megteheti.

Az Apple persze azonnal válaszolt is a hibára egy sajtóközleményben:

Már dolgozunk a szoftver update-en, ami kifejezetten ezt a hibát javítja. Addig is a Root jelszó beállítása megakadályozhatja, hogy bárki illetéktelen a Macedhez férjen. A Root felhasználó és jelszó beállításához kövesd az Apple Support oldalán található leírást. Amennyiben a Root felhasználód már be van állítva, úgy mindenképpen győződj meg róla, hogy valódi jelszó is tartozik hozzá, nem csak üres mező.

A rossz hír, hogy még ha nincs is bekapcsolva a Root felhasználód, a hiba akkor is aktiválni fogja azt, így önmagában annak hiányával nem védhető ki a probléma.

Az alábbi lépéseket követve azonban elejébe mehetsz a gondnak, akár van létrehozott Root felhasználód, akár nem.

  • Válaszd ki az Apple menü () > Rendszerbeállítások menüpontot, kattints a Felhasználók és csoportok ikonra (vagy a Fiókok lehetőségre).
  • Kattints a lakat ikonra a bal alsó sarokban, majd add meg rendszergazda nevét és jelszavát.
  • A bal oldali panelen kattints a Beállítások menüpontra, majd a Hálózati fiók szervernél a Csatlakozás/Szerkesztés gombra.
  • A felugró ablakon válaszd a Címtársegédprogram megnyitása… gombot.
  • Majd újra kattints a bal alsó sarokban a lakat ikonra és add meg a rendszergazda nevét és jelszavát.

Innen ketté válik a trükk azoknak, akiknek van már aktív a Root felhasználója és akiknek nem.

Nem aktív Root felhasználó esetén:

  • Kattints a Szerkesztés > A root felhasználó engedélyezése elemre és a felugró ablakban adj meg egy biztonságos jelszót, majd erősítsd is meg.

Aktív Root felhasználó esetén, ha nem magad állítottál már be korábban jelszót, akkor most adj meg egyet:

  • Kattints a Szerkesztés > Root jelszó módosítása elemre és adj meg egy biztonságos jelszót, majd erősítsd is meg.

A Szerkesztés menüben le is tilthatod a Root felhasználót, de mivel a hibának köszönhetően néhány próbálkozás azt újra aktiválni fogja, így ennek jelenesetben nincs túl sok értelme.

Ha nem szeretnél a menüpontokkal bajlódni, akkor a Terminálon keresztül is megváltoztathatod a Root felhasználó jelszavát. Ehhez:

  • Nyiss egy terminál ablakot, majd gépeld be a passwd root parancsot. Ez akár adtál már meg korábban jelszót, akár nem, lehetőséget biztosít számodra a jelszó felülírásához.

Ha nem adtál még meg eddig Root jelszót, akkor a parancs beírása után:

  • Az Old Password mezőnél csak nyomj egy Entert.
  • A következő New Password mezőnél pedig adj meg egy biztonságos jelszót, melyet utána a Retype New Password mezőben erősíts is meg.

Ha pedig már rendelkezel saját jelszóval védett Root felhasználóval, akkor csak annyiban különbözik a metódus, hogy az Old Password mezőnél az eredeti jelszót kell megadnod Enter helyett. A jelszavak beírása során a karakterek nem látszanak, így mindenképpen figyelj oda a jelszavak megadásánál.

Ha nem működne a sima felülírás, akkor próbálkozhatsz még a sudo passwd -u root paranccsal is, vagy követheted az Apple által ajánlott beállítási lépéseket.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!