imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Biztonságos előállítani. Biztonságos használni.


Ma van a Környezetvédelmi világnap, aminek apropóján egy cikk keretein belül emlékezünk meg róla, milyen intézkedéseket vezetett be az Apple a környezet és a felhasználók védelmében.

Ahhoz, hogy a cég maximálisan védeni tudja a környezetet és minimalizálni ökológiai lábnyomát nem elegendő áttérni megújuló energiaforrásokra, és iPhone szétszedő robotokat építeni. Az is legalább ilyen fontos, hogy a felhasznált anyagok kinyerése, használata és a készülék életciklusa utáni selejtezése se járjon környezeti károkkal.

Ennek érdekében az Apple a törvényi előírásokat bőven meghaladva, fokozottan ügyel arra, hogy milyen anyagok kerülnek a készülékeikbe. Ez a szempont már a tervezés során előtérbe kerül: igyekeznek kizárni minden toxikus anyagot. Ha nem elérhető helyettesítő összetevő, akkor addig dolgoznak a beszállítókkal, amik nem találnak megoldást, amivel elkerülhetik a használatot.

Ezen felül legalább ugyanolyan fontos, hogy a felhasználók egészsége se szenvedjen csorbát a termékek hordásakor. Ehhez az Apple külön Environmental Testing Lab nevezetű részleget tart fent, ahol folyamatosan ellenőrzik minden egyes termékben használt anyag hatását különböző helyzetekben. Még műizzadságot is előállítottak annak érdekében, hogy tesztelhesség például az Apple Watch szíjakból kioldódó anyagok egészségügyi hatását. Jól mutatja a törekvések fontosságát, hogy 2006 óta ennek a laboratóriumnak a mérete megharmincszorozódott.

Végül, de nem utolsósorban a harmadik fontos szempont, hogy az előállításon dolgozó alkalmazottak is biztonságban legyenek a gyártás minden pillanatában. Auditek, a törvényi előírásoknál jóval szigorúbb szabályozások, bizonyos vegyületek kategórikus tiltása gondoskodik róla, hogy minden egyes gyár, minden egyes dolgozója folyamatos védelemben részesüljön.

A tiltott anyagok közt szerepel a berillium, a higany, az ólom, az arzén, a PVC és ftalátok, valamint a brómozott égésgátló anyagok. Mára ezek mindegyike vagy teljesen eltűnt, vagy jelenléte minimális mennyiségűre csökkent az Apple termékeiben, ezzel biztosítva, hogy bolygónk a jövőben se szenvedje kárát a technológia fejlődésének. Ha részletesebben érdekel a téma, bővebb tájékoztatást kaphatsz az Apple weboldalán.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!