imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A BlackBerry CEO-ja iMessage-et akar


John Chen, a BlackBerry CEO-ja – aki egyébként Tim Cook mögött második lett a CNN 2014-es év vezérigazgatója listáján – egy blogbejegyzésben írta meg a véleményét az internet semlegességéről, melyben többek között nemtetszését fejezi ki az Apple hozzáállásával kapcsolatban.

Chen egyik fő problémája az, hogy az Apple iMessage szolgáltatása csak iOS és OS X alatt érhető el, más platformokon, például Androidon vagy BlackBerry-n – nyilván ez utóbbi zavarja jobban – nem. Sőt, tovább megy, szerinte ez nem csak hogy rossz gyakorlat, de törvényi szabályozással kéne kötelezni az Apple-t arra, hogy kiadja az iMessage-et BlackBerry-re is. Azt írja:

Sajnos nem minden tartalomszolgáltató és alkalmazásfejlesztő áll a nyitottság és semlegesség pártján. A BlackBerry lehetővé teszi az iPhone-felhasználók számára hogy használják a BBM szolgáltatást, az Apple azonban nem engedi a BlackBerry- vagy Android-felhasználóknak hogy letöltsék az iMessage üzenetküldő alkalmazást. A Netflix – mely erőteljesen támogatta a szolgáltatói semlegességet – diszkriminálja a BlackBerry-felhasználókat, mivel nem teszi elérhetővé számukra a streaming-szolgáltatását. Ehhez hasonlóan számos más fejlesztő csak iPhone- és Android-felhasználóknak készít alkalmazásokat. Ez a gyakorlat egy kétszereplős ökoszisztémát hozott létre, amiben az iPhone- és Android-tulajdonosok sokkal több tartalomhoz juthatnak mint az egyéb operációs rendszereket használók. Ezek pontosan azok a formái a diszkriminációnak, ami ellen a semlegesség hívei tiltakoztak a szolgáltatóknál.

A BlackBerry BBM üzenetküldő alkalmazása iOS-re.
A BlackBerry BBM üzenetküldő alkalmazása iOS-re.

Szóval Chen szerint néhány cég direkt diszkriminálja a BlackBerry felhasználóit, és törvényben kéne kötelezni őket ezen gyakorlatuk befejezésére. Ha más nézőpontból közelítjük meg a dolgot, a BlackBerry vezérigazgatójának lehet, hogy azon kéne elgondolkoznia, hogy például a Netflix nem kiszúrásból nem ad ki alkalmazást BlackBerry-re, hanem egyszerűen valószínűleg nem éri meg a folyamatosan zuhanó, az IDC adatai alapján jelenleg körülbelül 0,5%-os részesedéssel rendelkező platformra fejleszteni. És gyanítom ugyanígy gondolja ezt számos más cég is.

Valószínűleg a BlackBerry sem a nyitottság elve miatt tette elérhetővé más platformokon a BBM üzenetküldő szolgáltatást (bár a képeket elnézve iOS-en egyébként sincs benne sok köszönet), hanem próbálják megtartani, vagy esetleg növelni a megmaradt minimális felhasználói bázisukat azzal, hogy nem szigetelik el őket a maradék 99,5% okostelefon-felhasználótól.

Forrás: Inside BlackBerry via 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!