imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

BlackBerry helyett ezentúl iPhone vagy Android lesz a Szenátusban


A kanadai BlackBerry (korábban Research In Motion Limited – RIM) elég szépen rajtolt el a kilencvenes évek második felében, és az észak-amerikai kontinensen sokáig népszerűek is voltak a billentyűzettel felszerelt, saját operációs rendszert futtató okostelefonjaik. Aztán jött az iPhone és az androidos okostelefonok, és a BlackBerry viszonylag olyan hamar lett marginális és halálra ítélt szereplő a piacon, mint a Windows Phone. Most egy régi és hűséges ügyfél is ütött egy szöget az egykor szebb napokat látott mobil koporsójába: az Egyesült Államok Szenátusa.

Persze nem ők kezdték. Ha nem lett volna elég, hogy maguk a felhasználók is elfordultak a márka mellől, úgy ezt a folyamatot mások is gyorsították, így például a Facebook és a WhatsApp is bejelentette, hogy alkalmazásaik csak 2016 végéig támogatják a BlackBerry 10 operációs rendszert, utána nem. Idén a kanadai cég már odáig jutott, hogy középkategóriás androidos BlackBerry-ket dob piacra. A legfontosabb ok azonban az, hogy maga a BlackBerry is megszünteti és kifuttatja a BB10-es operációs rendszerrel szerelt készülékeit (Q10, Z10, Z30, Passport és Classic). Helyette a Szenátus dolgozói választhatnak, hogy Samsung Galaxy S6-ra vagy iPhone SE-re váltanak. Úgyhogy valójában a BlackBerry verte a szöget a saját koporsójába, bár a cég CEO-ja, John Chen igyekszik mindig hangsúlyozni, hogy már jóval több mindennel foglalkoznak, mint ezzel az egy telefonnal. A váltás egyébként kb. 600 dolgozót érint, de az egésznek amúgy is a szimbolikus jelentése a fontosabb, miszerint „még egy bástya leomlott.”

blackberry-iphone

Ahogy az is szimbolikus volt, hogy Barack Obama leköszönő amerikai elnök is nyilvánosan hangsúlyozta, hogy mennyire szereti a BlackBerry telefonját. Nemrég azonban a Jimmy Fallon által vezetett Tonight Show-ból megtudhattuk, hogy már ő is váltott, méghozzá biztonsági okokból. Obama nem nevesítette a telefont, de mondta, hogy nem túl boldog vele, mert gyakorlatilag egy darab tégla az egész. Nem tud vele telefonálni, zenét lejátszani, fényképezni vagy üzeneteket küldeni. Androidos híroldalak szerint a különböző biztonsági kritériumoknak jelenleg csak egy ilyen készülék felel meg: egy speciálisan módosított Samsung Galaxy S4! Szerintük ez az, ami most megfelel az Amerikai Védelmi Minisztérium DMCC-S protokolljának.

A videóból azt is megtudhatjuk, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök még egy liftet sem hívhat magának, mert arra is van külön ember. Amikor Obama jövő januárban elhagyja a Fehér Házat, biztos sok izgalomban lesz része, így végre megismerkedhet az aktuális okostelefonok képességeivel, mint például a zenelejátszás, fényképezés, vagy üzenetküldés.

Források: Endgadget, Recode

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!