imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

BMW i3 alapokra épül majd az Apple autója?


Az utóbbi hónapokban olyan sokszor merült fel egy Apple-autó bemutatásának a lehetősége, hogy mi sem mehetünk el szó nélkül az erre utaló hírek mellett. Most egy újabb információ látott napvilágot, ami egy BMW–Apple együttműködés lehetőségét vetíti előre.

Természetesen az Apple-autó fejlesztését továbbra is erős fenntartásokkal kell kezelni, de egyre több olyan hír érkezik, melyeket tényként kezelhetünk, és talán alátámasztják az Apple-autó projekt létezését. Ilyen tény például, hogy az Apple felvette Doug Bettset, a Chrysler egyik korábbi alelnökét, erről a napokban írtunk is egy hosszabb cikket, amiből kiderül, hogy miért is lehet fontos nekünk ez az úriember.

Arról is hallani lehetett már, hogy igazi toborzási háború dúl az Apple és a Tesla között: a két cég megpróbálja elszipkázni egymás legjobb alkalmazottait. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója röviden reagált az Apple autófejlesztésével kapcsolatos hírekre, és beszélt a munkaerő fluktuációjáról is a két cég között:

Nagyon remélem, hogy az Apple beszáll az autóiparba. Ez nagyszerű lenne. Viszont nem látjuk azt, hogy bármilyen okból jelentős mértékben mennének át tőlünk az Apple-höz mérnökök. Legyen szó autókról vagy bármiről. Ezt bárki láthatja, elég csak megnézni a LinkedInt. Ha megnézzük az elmúlt 12 hónapot, a Tesla ötször annyi embert vett át az Apple-től, mint az Apple a Teslától.

Most a német Manager Magazin szellőztetett meg pár információt, miszerint Tim Cook és még pár Apple fejes ellátogatott a BMW Lipcsében található Németországi gyárába, hogy megnézzék a BMW i3 gyártását. A hírek szerint az Apple arról tárgyalt a BMW-vel, hogy egy saját autót építsenek a BMW i3 alapjaira. Nem ez az első hír, hogy az Apple és a BMW tárgyalnak egymással, 2014 nyarán már felröppentek hírek egy esetleges együttműködésről, de a BMW ezeket az értesüléseket hamar cáfolta.

A magazin szerint az Apple az i3 karbonkarosszériáját szeretné felhasználni a saját autójához, ezért tárgyal a BMW-vel. Fontos tudni, hogy a BMW az első autógyár akik képesek voltak nagy szériában szénszálas karosszériát gyártani, melyeket az i3 és az i8 modellekhez használnak. A tárgyalások azonban tavaly ősszel állítólag félbeszakadtak, bár a két cég a hírek szerint megállapodott abban, hogy a jövőben is rendszeresen tartanak egyeztetéseket.

Az i3 szuperkönnyű utascellája
Az i3 szuperkönnyű utascellája

Biztosat természetesen továbbra sem tudhatunk, de a tények mind arra utalnak, hogy az Apple tényleg dolgozik egy autós projekten. Az sem ördögtől való lehetőség, hogy az Apple a BMW-vel együttműködve készítené el a saját autóját. Persze az jó kérdés, hogy miért lenne jó a BMW-nek ha az Apple-nek odaadná a technológiáját, hiszen ha az Apple belép az autópiacra, azonnal a BMW konkurense is lennének. Természetesen az is lehet, hogy egy kölcsönös együttműködésről tárgyalnak. A BMW szállíthatná a karbon karosszériát, az Apple pedig tervezhetné a BMW-k szoftveres rendszereit, amire valljuk be nagy szükség lenne, hiszen a Tesla kivételével az autógyártók elképesztően lemaradtak az autók multimédiás rendszereinek fejlesztésében.

2013-tesla-model-s-infotainment-display-photo-462082-s-1280x782

Ami biztos, hogy ha tényleg a szénszálas karosszériák gyártását nézegeti az Apple, akkor egyértelmű, hogy egy elektromos autón dolgoznak, hiszen a könnyű szénszálas utascellákkal lehet súlyt spórolni az akkumulátorok részére. Akár még évek is eltelhetnek míg kiderül, hogy az Apple tényleg bemutat-e egy saját autót, de az biztos, hogy egyre több jel mutat afelé, hogy tényleg beszállnak az autós bizniszbe.

Ha tényleg a BMW i3-hoz hasonló autót tervez az Apple, akkor biztosan lesznek olyanok akik utálni fogják, és lesznek olyanok akik nagyon imádják majd az Apple autóját. Mi már teszteltük a BMW i3-as városi kisautót, és a kezdeti fenntartások után a többnapos teszt végére abszolút a szívünkbe zártuk. Ha esetleg nem láttad, akkor most megnézheted az BMW i3-ról és az ugyancsak karbonból készült BMW i8-asról készült videóinkat. Nem kérdés, hogy ilyenek lesznek a jövő autói. Az egyetlen kérdés, hogy tényleg lesz-e olyan aminek az elején egy Apple logó csillan majd meg a napfényben.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!