imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

B&O PLAY Beoplay E4 – a csend ereje


Egészen meglepődtem amikor az asztalomon landolt egy fehér dobozka. Első blikkre látszott, hogy egy B&O PLAY termékről van szó (az új dizájnt követi csomagolás), de érdekes módon eddig nem is hallottam, hogy új fülhallgatóval jelentkeznek, noha azért elég hardcore Beo-fan vagyok. Az újdonság a Beoplay E4 nevet kapta, és egy vezetékes aktív hibrid zajszűrős fülhallgatóról van szó.

A második meglepetés akkor ért, amikor a dobozt jobban megnézve a jobb alsó sarokban a jó öreg jack-csatlakozó ikonját véltem felfedezni. Ami azért is furcsa, mert nem is emlékszem mikor járt nálunk utoljára vezetékes B&O PLAY termék (megnéztem: 3 éve!). Úgyhogy elő kellett keresnem az iPhone 7 jack-adapterét, amit egyébként még nem is használtam. Persze az iPhone 7 (illetve néhány újabb androidos) készülék nem az egész piacot jelenti, úgyhogy racionalitás azért van a dán cég döntése mögött.

Külsőségek

Mint már említettem, a Beoplay E4 egy pofás dobozkában érkezik. A csomagban megtaláljuk a fülhallgatót, összesen 4 pár szilikon (XS, S, M és L), és 1 pár Comply™ (M méret) füldugót (vagy mi ennek a rendes magyar neve), egy USB-A–Micro-USB kábelt a töltéshez, egy repülős adaptert és egy puha hordtokot, meg persze leírásokat. Maga a füles nagyon hasonlít a jó öreg H3-ra (az E4 közvetlen elődjének a H3 ANC tekinthető), vagyis a ház egy darab alumíniumból van kimarva, a B&O logó körül apró lyukakkal, illetve további három lyukat is találunk a „szárán”, ezek a zajszűréshez használt mikrofonokat rejtik.

A kábel jack-csatlakozós végéhez közel, nagyjából 8 cm-re található az aktív zajszűrős fülhallgatók esetében jól megszokott dobozka. Ez szerintem egy kicsit nagyra sikerült – bár kisebb, mint a H3 ANC kör alakú doboza –, viszont kellemes tapintású műanyagborítást kapott. Itt van az USB-csatlakozó a töltéshez, valamint a zajszűrőt aktiváló kapcsoló egy LED társaságában. Ez valószínűleg úgy van kitalálva, hogy kifelé fityegjen a zsebünkből, ami furán hatott először, de végül is annyira nem vészes (és persze így könnyebben kezelhető), de be is gyűrhetjük a telefon mellé.

A gumiborítású kábel jó masszív lett, meglehetősen vastag és bizalomgerjesztő, vagyis remélhetőleg nem fog szétfoszlani hosszabb használat után sem. A kábelen van a háromgombos távirányító, ami szintén alumínium borítást kapott. Végre teljesen jól érezhető vakon is mind a három gomb, elég messze vannak egymástól, a nyomáspontjuk lehetne talán egy kicsit határozottabb, de lehet, hogy csak én vagyok túl finnyás.

Csend

Ha aktív zajszűrés, akkor mindenkinek a Bose jut eszébe először, gyakorlatilag ők ültették be a köztudatba ezt a technológiát, noha az elméleti alapjait már az 1930-as években lefektették. Viszont az amerikai cég kezdte el először széles körben alkalmazni, így persze nekik van a legnagyobb tapasztalatuk ezen a téren. Nekem egyébként személy szerint sosem esett le az állam ezektől a zajszűrős fül- és fejhallgatóktól, persze tényleg jelentős mértékben csökkentik a külvilág zaját, de elsősorban meghatározott környezetben működnek igazán jól – például repülőn.

Nos, a Beoplay E4 az első olyan füles, ami igencsak meglepett. Igaz ugyan, hogy nem vártam sokat, de a várakozásaimat többszörösen felülmúlta. Amint átkattintjuk a kapcsolót, tényleg megszűnik a külvilág zajainak nagy része. Persze itt is igaz az, hogy a folytonos monoton hangokat tudja kb. 99%-osan szűrni (klíma duruzsolása, Handras fidget spinnerének a surrogása), de azokon kívül is nagyon jó munkát végez. Hogy pontosan mit takar a hibrid aktív zajszűrés arra sajnos nem sikerült rájönnöm, de a B&O PLAY szerint a H3 ANC-hez képest akár 15 dB-lel erősebb hangot képes elnyomni.

Van még egy érdekes funkció, ami a „Transparency Mode” nevet kapta, magyarra mondjuk fordíthatnánk „áthalló módnak”. Ezt úgy érjük el, ha a zajszűrést kapcsoló kapcsolót (meh) tovább húzzuk a bekapcsolás irányába, és ott tartjuk 1 másodpercre. A dobozkán található fehér LED kékre vált, a zene lenémul, a mikrofonok pedig a külvilág hangjait veszik és továbbítják a fülünkbe. Ez például arra lehet jó, ha repülőn utazunk, és éppen bemondja a kapitány, hogy érdemes felkészülni a kényszerleszállásra – nem maradunk le a fontos információkról. De akár arról sem, ha megszólít valaki a buszon miközben zenét hallgatunk. (A Comply™ füldugók alapból nagyon jól szűrik a zajt, szóval itt az sem feltétlenül segít, ha csak kikapcsoljuk a zajszűrést.) Ötletes megoldás.

Ami az akkumulátoridőt illeti, a B&O PLAY szerint 20 óra aktív zajszűrést lehet kipréselni a beépített 330 mAh-s aksiból, amit aztán 2,5 óra alatt tölthetünk fel ismét 100%-osra. Én ezt készséggel elhiszem nekik, nem mértem pontosan az időt, talán kicsit kevesebb ideig ment, de reális a szám. Ha 10% alá csökken a töltöttség, a LED pirosan világít. Használat közben is tölthetjük egyébként, ami mondjuk egy repülőn teljesen reális igény lehet. Hiányosság viszont, hogy nem kapcsol ki automatikusan, szóval ha ezt elfelejtjük, akkor bizony szépen csendben merül magában.

Hang

Az E4 az aktív zajszűrés ellenére rendelkezik a Bang & Olufsen Signature Sound hangképpel, vagyis a B&O kiegyensúlyozott hangzásvilágával. Hogy miért írom azt, hogy „az aktív zajszűrés ellenére”? Nos, biztos mindenki észrevette az ilyen típusú fülhallgatóknál, hogy kicsit megváltozik a hangzásvilág amikor bekapcsoljuk a zajszűrű funkciót. Ez ebben az esetben sincs másképp egyébként, minimális különbséget ugyanúgy hallani, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy rosszul szólna a Beoplay E4 aktív zajszűrővel.

Ami a B&O hangképét illeti, a cég örökségéhez híven egy igazán kiegyensúlyozott, tiszta hangzással találkozunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincsenek a mai divatnak megfelelően túltolva a mélyek, az összes frekvencia jól elkülönül, szépek a magasak is. Persze az egész hangzás ízlés dolga, biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, akinek laposnak fog tűnni az E4 hangja.

Erre kínált és kínál jó megoldást a B&O PLAY-féle TrueTone, amivel teljesen testre szabhatjuk a készülékeink hangzását. Ez azonban csak a Bluetooth-os fül- és fejhallgatókkal, valamint hangszórókkal működik – és ugye a Beoplay E4 nem ilyen. Ez sajnos rossz hír, én nagyon szeretem a saját Beoplay H5-ömben (illetve az A2-ben, stb.) ezt a technológiát, nem is tudatosult bennem mennyire, amíg most bele nem futottam abba, hogy nincs. Ez azt jelenti, hogy ha nem tetszik az E4 „gyári” hangja, akkor bizony más után kell néznünk. (Alapból egyébként kicsit dinamikusabban szól, mint a H5 teljesen középre állított TrueTone-nal.)

Végszó

Összefoglalásként annyit tudnék elmondani, hogy a zajszűrő szempontjából az eddigi legjobb fülhallgatóval van dolgunk a B&O PLAY kínálatán belül. A dizájnra és a minőségre természetesen nem lehet panasz, de ezt már megszokhattuk tőlük. Egyetlen egy probléma van az E4-gyel: ez az ára. Teszteléskor először mindig meghallgatom az adott eszközt, aztán megpróbálom megsaccolni az árát, végül megnézem ténylegesen mennyibe is kerül. Nos, a Beoplay E4-et kb. 30%-kal alálőttem, ami nem jó hír. Elég drága annak tükrében, hogy egy vezetékes, jack-csatlakozós fülhallgatóról van szó. Az igazi kérdés az, hogy szükségünk van-e a szuper zajszűrésre: ha igen, nyeljünk egy nagyot, és vegyük meg – szerintem ebből a szempontból megveri a Bose-t, ami igencsak meglepő. Ha nem annyira fontos a zajszűrés, akkor viszont nézzünk körül a márka többi terméke között. Nézzük meg például a Beoplay H5-öt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!