imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

B&O PLAY Beoplay H8i és Beoplay H9i teszt


Nem mondhatjuk, hogy lazsálnának a B&O PLAY mérnökei és termékfejlesztői, az utóbbi bő egy évben ugyanis nyolc különböző újdonságukat néztük meg közelebbről itt az iMagazinon. Most egyből kettővel emeljük ezt a számot, ugyanis megkaptuk a CES-en bemutatott két új, a márkán belül abszolút csúcsot képviselő fejhallgatót: a Beoplay H8i-t és H9i-t.

Hol vannak már a régi szép idők, amikor egy-egy Bang & Olufsen termék akár évtizedekig volt a kínálatban változtatás nékül? Jó-jó, persze a B&O PLAY vonal nem véletlenül lett leválasztva a nagy múltú dán márkáról, hiszen a kifejezetten a divatot szem előtt tartva tervezett „olcsóbb” termékek jellemzik. Mai tesztünk tárgyait mondjuk nem nevezném éppen olcsónak, de ne szaladjunk ennyire előre.

A B&O PLAY fejhallgatók első képviselője a nagyszerű H6 volt, ami egy hagyományos vezetékes over-ear (vagyis teljes fület befedő) modell volt, amit én is imádtam, sőt imádok a mai napig, ráadásul az időközben megjelent második generáció még egy lapáttal rátett az előd hangminőségére. Aztán bővült a paletta, lettek on-ear (fülre illeszkedő) fejhallgatók, olcsóbbak, drágábbak, vezetékesek, vezeték nélküliek, zajszűrősek, és a többi. A H8i és H9i minden földi jót egyesítenek magukban: vezeték nélküli, aktív zajszűréssel rendelkező over-ear (H9i) és on-ear (H8i) fejhallgatók. Ezzel a lendülettel egyébként meg is szüntettek minden mást a Beoplay H4 kivételével, szóval rendesen tisztult a termékvonal.

Külcsín

A H9i esetében sokat nem változott a dizájn, az elődjére hasonlít, sőt, tulajdonképpen egy az egyben megegyezik vele. A H8i már más tészta (jelentősen más mint a H8 volt), ez viszont tulajdonképpen a H9i kistestvére lett. A szokásos prémium bárány- és marhabőr borítással találkozhatunk a memóriahabos fülpárnákon illetve az alumínium fejpánton, tisztességes műanyagok és alumínium a fülkagylókon (vajon hogy hívják ezt a részt?). Természetesen a csomagolás is méltó a beltartalomhoz, szépen igényesen elrendezett kiegészítők, kellemes dizájn jellemzi.

Ha már a kiegészítőknél tartunk, a H8i és a H9i esetében is ugyanazokat kapjuk a füleshez: egy hagyományos repülőgépes adaptert, egy színben passzoló plüss zacsit, illetve színben passzoló kábeleket – hagyományos 3,5 mm-es jack-jack kábelt (ha mégis a vezetékekben hiszünk), és egy USB-s töltőkábelt. Ez utóbbinak az egyik fele a jó öreg USB-A, a másik fele viszont már USB-C, ugyanis a többi B&O PLAY termékhez hasonlóan az új fejhallgatókat is ezen a porton keresztül tölthetjük. (Új MacBook Pro tulajok meg összeköthetik a töltőhöz kapott kábellel a gépükkel).

Az, hogy az over-ear vagy az on-ear kialakítás bejövősebb szerintem egyéni ízlés dolga – én az over-eart kedvelem –, viszont az új beoplayeknél nem csak a méretben van különbség a két típus között: a nagyobbik H9i a márka korábbi típusaiból ismerős érintésérzékeny kezelőszerveket kapta meg a jobboldali kagylón (plusz egy bekapcsoló-párosító gombot), a H8i-t viszont a hagyományos gombokkal vezérelhetjük (az egyik oldalon hangerő és lejátszás/megállítás, a másikon ki-be kapcsolás, zajszűrés, stb.). Bevallom, én sosem voltam barátja a B&O PLAY érintéses megoldásának, viszont így hogy a kettőt felváltva használtam, valóban sokkal praktikusabbnak tűnt.

Ami a színeket illeti, sok lehetőségünk nincs: vagy a feketét, vagy a világosbarnát választjuk. Mindkettő nagyon jól néz ki egyébként (nálam egy fekete H8i és egy barna H9i volt), nekem mondjuk a barna jobban bejön, ilyen színű a H6-om is (akkoriban emlékeim szerint nem is volt más eleinte). A fémbetétek is a színhez passzolnak, a barnánál ezüstök, a feketénél mondjuk azt, hogy asztroszürkék. A fülpárnák egyszerűen cserélhetők ha megsérülnének vagy elhasználódnának.

A kényelemre sem lehet panasz, hozzák a szokásos Beoplay-érzést, nekem a H9i kényelmesebbnek tűnt, de hát ugye az over-ear vs. on-ear különbség itt jön ki istenigazából. Arra számítottam, hogy a H6-hoz képest jóval nehezebbek lesznek, de annyira nem vészes a helyzet, hosszabb idő után sem kezdik el nyomni az ember fülét vagy fejét – a H8i 215 gramm, a H9i 285 gramm. A dizájnért mindkét esetben a jó öreg Jakob Wagner felelt.

Belbecs

Gyorsan felsorolom a különböző funkciókat, aztán rátérek a hangzásra. Mindkét fejhallgató rendelkezik aktív zajszűrő funkcióval, vagyis az összesen négy (mindkét oldalon 2-2) erre kitalált mikrofon segítségével megpróbálják kiszűrni a külvilág zajait. A B&O PLAY továbbfejlesztette az általuk korábban használt megoldást, az új verziót pedig Advanced ANC névre keresztelték. A zajszűréshez használt mikrofonokon kívül a fülesek kaptak két további mikrofont is, ezeknek a telefonbeszélgetések vagy a Sirivel történő csevegés során vesszük hasznát.

Mindkét modellben van egy közelségérzékelő

Ismerős lehet korábbról a Transparency Mode. Ha aktiváljuk, leállítja a zenét, és felerősíti a külvilág hangjait, vagyis a fejhallgató levétele nélkül is hallhatjuk a környezetünket – én először azt hittem, hogy nem is működik, aztán rájöttem, hogy de, csak annyira természetes módon, hogy igazából észre sem vesszük. Elég praktikus, ha nem akarjuk folyamatosan lekapkodni a fejünkről a fejhallgatókat. Apropó levétel: itt is csavart egyet a dolgon a B&O, ugyanis mindkét modellben van egy közelségérzékelő (à la iPhone), ha levesszük őket, automatikusan szüneteltetik a lejátszást, ha felvesszük elindítják. Mondjuk ez okozhat kisebb szívrohamokat amíg nem szokjuk meg felvételkor, illetve én egy 1-2 másodperces késést észrevettem levételkor (érdekes módon fordítva nem). Nem tűnik nagy számnak ez a funkció első hallásra, de higgyétek el, királyság.

A H9i-ben könnyedén cserélhető az aksi

Mivel vezeték nélküli meg zajszűrős megoldásról beszélünk, kell ám akkumulátor is. Meglepő módon ebből az adatok szerint a H8i-be sokkal nagyobb került, 1110 mAh-s, ami minden jót (Bluetooth + ANC) használva 30 óra, ANC nélkül 45 óra, kábellel + ANC-vel pedig 42 óra zenehallgatást tesz lehetővé. Ez azért elég jónak számít a piacon. Valamiért a H9i-be csak egy 770 mAh-s aksi fért bele, így ezzel „csak” 18, 23 illetve 24 órát kapunk. Először azt hittem, hogy elírták a kapacitásokat, de aztán rájöttem a turpisságra: a H9i-ben könnyedén cserélhető az aksi, míg a H8i-ben beépített. Az adatok validnak tűnnek, mondjuk valószínűleg nem csutkára tekert hangerővel számolták őket. A teljes töltési idő egyébként 3,5 illetve 2,5 óra. A Bluetooth 4.2-es verziószámú, és támogatja az AAC codecet.

Ami a hangot illeti, mindkét modellben 40 milliméteres elektrodinamikus hangszórók szólaltatják meg a zenét – nem kell „megijedni”, teljesen sima dinamikus egységekről van szó, nem keverendő az elektrosztatikussal. Papíron 20 és 20 000 Hz a frekvenciatartományuk, de persze ez nem jelent semmit, a fejhallgató próbája a hallgatás, nem a számok. Én úgy gondoltam, hogy nem igazán lehet meglepni, illetve nem vártam túlzottan nagy előrelépést a korábbi modellekhez képest, ezt abból is gyanítottam, hogy inkább mintha az olyan extrákkal akarnák eladni a H8i-t és a H9i-t mint a proximity sensor.

Ez az eddigi legjobb B&O PLAY fejhallgató

Nos, nagyobbat nem is tévedhettem volna. Először a H9i-vel próbálkoztam, hiszen mint fentebb említettem, közelebb áll a szívemhez ez a kialakítás. Bekapcsoltam, párosítottam, legalább két update-et rátoltam (…), aztán végre indulhatott a lejátszás. Vitán felül ez az eddigi legjobb B&O PLAY fejhallgató, és nem csak éppen hogy jobb, mint mondjuk az én első generációs H6-om, hanem bizony jelentősen. Nem tudom mit ügyködtek rajta a mérnökök, pontosan hol van a csoda, de konkrétan hallottam vele olyan hangokat a zeneszámokban, amelyeket eddig nem – és nem azért, mert annyira torzítana.

A szokásos B&O hangzásvilágot hozza, vagyis nincs túltolva izomból a mély (bár több mint régebben), viszont szép kerek, letisztult karakterisztikája van, minden tartomány jól elkülöníthető. Hab a tortán a Beoplay app, mivel természetesen a H9i és a H8i is támogatja a ToneTouch funkciót, vagyis szépen testre szabhatjuk, pontosan hogyan szóljanak. Ez az egyik legjobb Beoplay-találmány egyébként, egy kör alakú kezelőfelületen négy irányba mozgathatunk egy pontot, amivel a különböző stílusok szerint állítgathatjuk a hangot, ha széthúzzuk a pontot, akkor pedig a „teret” növeljük. Nem tudom hogy, de szuperül működik.

Azt hittem, hogy a H8i a kialakításának köszönhetően majd valamivel rosszabbul szól, de ez egyáltalán nincs így. Nem igazán tudtam hangzásban különbséget tenni a kettő között, persze abban már van, hogy mennyire hallatszódik be a külvilág, illetve mennyire kényelmes hordani. Viszont bátran mondhatom, hogy ha valaki mindenképp ebből a két fejhallgatóból választana, akkor valóban elsősorban a méret alapján érdemes dönteni.

A zajszűrésre eddig sem lehetett különösebb panasz, viszont valóban jelenthet valamit az „Advanced” szócska odabiggyesztése, ugyanis ez is észrevehetően jobb lett mint volt. Természetesen továbbra is elsősorban a monoton hangokat szűri nagyon jól (pl. repülő), de minden egyéb a külvilágból érkező zajjal nagyszerűen elboldogul, úgyhogy egy zajos egyterű irodában is zongorázni lehet a különbséget. Szerintem simán felzárkóztak a Bose-zal egy szintre, márpedig az amerikai gyártó mindig is nagy névnek számított ebben a világban.

Konklúzió

Sok rosszat nem tudnék elmondani a Beoplay H8i-ről és H9i-ről. A dánoknak ismét sikerült felülmúlniuk magukat ami a hangzást illeti, ráadásul olyan izgalmas extrákat is pakoltak az új modellekbe, mint az automatikusan elinduló és lálló lejátszás a fel- és levétel esetén. Tényleg úgy álltam hozzájuk, hogy na végre, leírhatom, hogy tök fölösleges volt új generációt kidobni az amúgy is nagyon jó B&O PLAY fejhallgatókból, de abszolút pozitívan csalódtam.

Egyetlen probléma van, mégpedig az ár. Oké, eddig sem voltak olcsók a gyártó termékei, de a H8i és a H9i nem hogy nem olcsó, hanem kifejezetten drága, a fejhallgatók iPhone X-ei ha mondhatok ilyet. Az on-ear Beoplay H8i hivatalos magyarországi ára 129 900 Ft, az over-ear H9i pedig még erre is rátesz egy lapáttal a maga 159 900 Ft-os árával. Az biztos, hogy ebben az árkategóriában lehet olyat találni, ami jobban szól náluk – az már kétséges, hogy van-e olyan, ami szebb is. Mindenesetre ha nem sajnálod rá ezt az összeget, biztosan nagyon elégedett leszel bármelyikükkel, de az instant gettől ezen az áron nagyon messze vannak.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!