imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Boldog szülinapot, Siri!


Tegnap ünnepelte hatodik születésnapját az Apple virtuális személyi asszisztense. Elég csak körbenéznünk a ma észlelhető techtrendek között és máris láthatjuk, mekkora hatást gyakorolt az iparágra. Köszöntsük most egy kis megemlékezéssel.

2011. október 4-én az Apple egy nagyszabású médiaesemény közepette bemutatta a Find My Friends funkciót, frissítette az iPod nano és az iPod touch készülékeket és nem mellesleg bemutatta az iPhone 4s-t, rajta az akkor még vadiújnak számító Siri névre keresztelt virtuális személyi asszisztenssel. Igaz a készülék csak 14-én került a boltokba, de azt már ekkor érezte mindenki, hogy valami igazán nagyot dobott az Apple.

A sajtóközleményben ez állt:

Siri az iPhone 4s segítségével teszi lehetővé számodra, hogy pusztán a hangod segítségével üzeneteket küldhess, találkozókat ütemezhess, telefonhívásokat kezdeményezhess és még megannyi minden mást csinálj. Kérd meg Sirit, hogy csináljon dolgokat úgy, hogy közben ugyanúgy beszélsz, ahogy szoktál. Siri megérti, amit mondasz neki, tudja, mire gondoltál, sőt, még válaszol is. Annyira egyszerű használni, és annyi mindenre képes, hogy folyamatosan új oldalait fedezheted majd fel használatának.

Siri megérti a szöveg kontextusát, ezáltal természetes módon beszélhetsz hozzá. Amikor például olyan kérdéseket teszel fel neki, minthogy ”Szükségem lesz esernyőre a hétvégén?”, akkor tudni fogja, hogy az időjárás előrejelzést szeretnéd tudni. Siri ráadásul elég okos hozzá, hogy felhasználja azokat a személyes információkat melyeket, megosztasz vele. Ha azt mondod “Emlékeztess, hogy hívjam fel Anyát, amikor hazaérek”, akkor megkeresi a telefonkönyvben az “Anya” kontaktot; vagy ha arra vagy kíváncsi, hogy “Milyen itt a forgalom?”, akkor a jelenlegi lokációd alapján tudni fogja, mit jelent az “itt”.

Mint azt sokan tudják, az Apple nem maga fejlesztette ki Siri-t, hanem felvásárolta a Siri, Inc. startupot, a SRI International alrészlegét, ahonnan a technológia származik. Így történhetett meg az is, hogy Siri egy mezei App Store-os alkalmazásként kezdte karrierjét még 2010 februárjában. Akkor még a Nuance által biztosított hangfelismerő technológiának köszönhetően a felhasználók csak pár, harmadik féltől származó alkalmazás (OpenTable, FlightStats, Google Maps) fölött uralkodhattak a hangjukkal. A dolog annyira felkeltette az Apple érdeklődését, hogy két hónappal az App Store-os rajt után a felek már a felvásárlást jelentették be.

Ezután az alkalmazást eltávolították az App Store-ból, majd másfél évig nem is találkozhattak vele a felhasználók. A történet további rész innentől már mindenkinek ismerős lehet. A Siri olyan fontos és erős része lett az Apple-nek, hogy majdnem termékszintű marketinget kap folyamatosan. Gondoljunk csak a Dwayne “The Rock” Johnsonos kisfilmre vagy arra, hogy minden Keynote szerves része szokott lenni az új funkciók ecsetelgetése. Idén ráadásul az iOS frissítéssel együtt egy technológiai szempontból nagyon jelentős újításon is keresztül ment: sokkal természetesebb lett a hangzása. Ezt a fejlesztést egyébként a Her című film inspirálta.

Ha már a hangzás: eredetileg Susan C. Bennett kölcsönözte ikonikussá vált hangját az asszisztensnek. A színésznő olyan furcsa élményekről számolt be, hogy a fejlesztés során mindenféle halandzsaszövegeket kellett felmondania, amiknek elképzelése sem volt az értelméről. Interjúnkban Dr. Németh Géza elmagyarázta egy hasonló fejlesztés technológiai hátterét, így utólag mi már azt is tudjuk, hogy mire szolgáltak ezek a mondatok, de kétségtelen, hogy rendkívül szórakoztató lehetett Bennettnek a folyamat. Sőt, azóta már arra is fény derült, hogy miként tanul meg egy új nyelvet a Siri, és hogy miért nem tud magyarul.

Az elmúlt hat év alatt Siri rengeteget fejlődött tudásában, hangzásában és egyre több terméken vált elérhetővé. Ma már a Watchtól kezdve, a MacBookon, az Apple TV-n át egészen az AirPodsig bárhonnan előcsalogathatjuk, és hamarosan beköltözik majd a nappaliba is a HomePodnak köszönhetően. Sőt, a mostani újítás folyamán minden különböző készüléken ugyanazzal a tudással rendelkezik majd rólunk az asszisztens, függetlenül attól, hogy mennyit használtuk.

Susan C. Bennett
Susan C. Bennett, a Siri női hangja

Mindenzen újítások ellenére ugyanakkor sokan úgy érzik, hogy a kezdeti innovatív lendület mára már alábbhagyott. Szó se róla, van ebben igazság, de most, hogy a fejlesztés terhét áthelyezték Eddy “rendbehozó” Cue-tól Craig “innovátor” Federighihez, hamarosan újabb fokozatba kapcsolhat az asszisztens. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő, és reméljük, hogy egyszer majd magyarul is megtanul. Akkor talán majd megérti, ha október 4-én azt mondjuk neki:

Boldog születésnapot, Siri!

Forrás: Macrumors

Beszélgess Sirivel a lehető legkényelmesebb módon, az AirPods-on keresztül. Most szerencsére már készletek sem üresek, de jobb, ha sietsz, mielőtt ismét elkapkodják az összeset.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!