imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bono: Elszaladt velünk a ló


A U2 új albuma CD-s és bakelites megjelenésének alkalmából a zenekar tagjaitól lehetett kérdezni a Facebookon. Bono egy kérdésre válaszolva elnézést kért azoktól, akiket zavart, hogy az album megjelent az iTunes könyvtárukban.

A U2 hosszú szünet után adta ki új stúdiólemezüket, a Songs of Innocence-t. Bár CD-n és bakelit lemezen csak a héten került kiadásra az album, az Apple iTunes zeneáruházából már az iPhone 6 szeptemberi bemutatója óta letölthető volt az új anyag, ráadásul ingyenesen.

Talán ez a megfogalmazás ebben a formában nem is elég pontos, hiszen minden Apple ID-val rendelkező felhasználó megkapta a lemezt, ha akarta, ha nem. A szétosztás ugyanis úgy történt, hogy a felhasználói fiókok vásárlásai közé került be a díjmentesen letölthető lemez, így azoknak is megjelent a könyvtárukban, akik egyébként nem akarták letölteni az új albumot. Akinek pedig be volt állítva a vásárlások automatikus letöltése, azoknak ténylegesen letöltésre került az eszközükre a U2 új lemeze.

Emiatt rengetegen panaszkodtak az Apple-nél és a U2-nál felváltva, bár ha engem kérdeztek, azért fel tudnék sorolni néhány nagyobb csapást az életben, mint hogy megjelenik a zenéim között egy album ingyen, ami esetleg nema kedvencem. Minden esetre volt, aki úgy érezte, az Apple és a U2 erőszakosan belemászott az életébe. Az Apple még egy külön weboldalt is létrehozott a panaszok miatt, ahol könnyedén törölhettük a Songs of Innocence-et a vásárlásaink közül.

Bono és a U2 többi tagja. Kép forrása: Apple.
Bono és a U2 többi tagja. Kép forrása: Apple.

Bono egy felhasználó megjegyzésére elmondta, már megbánta az Apple-lel kötött megállapodást, és tulajdonképpen megérti azokat, akikez ez zavart. A kérdés így szólt:

Meg lehet kérni titeket, hogy soha többé ne adjatok ki iTunes-on lemezt, ami automatikus letöltődik a felhasználók lejátszási listáiba?

Bono válaszában részben igazat ad azoknak, akik felháborodtak az ügyön:

Upsz…Hát…Sajnálom a dolgot. Volt ez a gyönyörű ötletünk, és kicsit elszaladt velünk a ló. A művészekkel előfordul az ilyesmi. Egy csepp megalománia, egy leheletnyi nagylelkűség, egy adag önreklámozás, és mély félelem, hogy ezeket a dalokat, amikbe beletettük az életünk az elmúlt néhány évben, talán nem hallgatják meg, nagyon sok a zaj odakint. Azt hiszem, mi is kicsit túl zajosak voltunk, amikor megpróbáltunk keresztül jutni rajta.

A kritikák ellenére mintegy 26 millió felhasználó töltötte le az albumot (ez a szám elvileg azt mutatja, akit érdekelt is), illetve összesen 81 millióan „élték át”, ami az Apple nyelvéről lefordítva azt jelenti, hogy belehallgattak. Téged zavart a Songs of Innocence?

Forrás: The Verge. Borítókép eredetije: KLUV.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!