imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Börtönre ítélték az egykori korrupt Apple-igazgatót


1 év börtönt és 4,5 millió dollár bírságot szabtak ki az Apple egykori magasszintű vezetőjére, aki csúszópénzért cserébe bizalmas információkat adott át az Apple beszállítóinak.

Paul Devine, aki 2005-től egészen a 2010-es letartóztatásáig az Apple egyik globális igazgatójaként dolgozott, beismerte bűnösségét pénzmosás, csalás és bizalmas információval való visszaélést tekintetében. A napokban meghozott ítélet 1 év börtönre és 4,5 millió dollár megfizetésére kötelezi az egykori korrupt igazgatót. Ez viszonylag kedvező ítéletnek nevezhető, tekintettel arra, hogy a bevallott büntettek után akár 20 éve börtönt is kaphatott volna.

Az összeesküvés teljes feltárása még várat magára, legalábbis ami a nyilvánosságot illeti, azonban az elrendelt nemzetközi vizsgálatok számos konkrét megállapítása publikus.

Az már bizonyított, hogy az egykori korrupt Apple-igazgató arra használta céges jogkörét, hogy bizalmas információkhoz jusson az Apple belső ügyeivel kapcsolatban, amit továbbbadott olyan beszállító partnereknek, akikkel tárgyalásokat folytattak az Apple képviselői későbbi megrendelésekkel kapcsolatban. Így az információkat jogtalanul megismerő cégek pozícióba kerültek az Apple-lel szemben, és a szokásosnál jobb feltételeket tudtak kikövetelni a cupertinói cégtől.

A teljes kapcsolati háló egyelőre nem ismert, de a nyomozás során a hatóságok megállapították, hogy az érintett partnerek ázsiai székhelyű, jellemzően kínai, tajvani, dél-koreai és szingapúri cégek. A csúszópénzekből nem csak Devine részesült, hanem a vele együttműködő szingapúri kapcsolattartó, Andrew Ang is, akit szintén vád alá helyeztek.

A Paul Devine részére az ázsiai cégektől átutalt összegek a saját, vagy felesége nevére bejegyzett bankszámlákon kötöttek ki. Letartóztatásakor az amerikai hatóságok 2,3 millió dollár értékben kobozták el nagyértékű tulajdonait, saját és felesége bankszámláin pedig csaknem 1 millió dollárt zároltak. Ezen felül további 150 000 dollárnyi készpénzt is lefoglaltak tőle, amit cipősdobozokban tárolt otthonában.

Az illetéktelenül megszerzett információból részesült vállalatok listája nem publikus, de a hírek szerint ezek között megtalálható a Kaedar Electronics, ami 2005 után gyártotta egyes iPod modellek csomagolásait.

Forrás: AP,  MacRumors
B
orítókép: Chris Marchant

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!