imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Borzok és denevérek miatt állt le az új Apple adatközpont építése


Az Apple tavaly februárban jelentette be, hogy két új adatközpont építését tervezik Európában melyek a cég online szolgáltatásainak zökkenőmentes működéséért felelnének. Az egyiket Dániában, a másikat Írországban hoznák létre, ez utóbbival azonban akadt egy kis gond.

Az írországi Athenry közelében tervezett 850 millió eurós beruházás része lenne, hogy egy korábban fakitermelés céljából hasznosított területen építkeznek, és az ide betelepített majd kivágott nem helyi fák helyére a Derrydonnell erdőben őshonos fákat telepítenek. Ezen kívül létrehoznak egy szabadtéri oktatási helyszínt a helyi iskolák számára, valamint egy gyalogos túraösvényt a lakosoknak.

Az összes többi Apple-adatközponthoz hasonlóan az új létesítmények és teljes mértékben megújuló, zöld energiaforrásokra támaszkodnának. Az Apple tavaly kiadott sajtóközleménye alapján a környezeti hatásuk az összes korábbi hasonló létesítményüknél tapasztalhatónál kisebb lenne, ezzel azonban az írországi helyszín esetében vannak akik vitatkoznak.

Athenry | Kép: Andreas F. Borchert / Wikipedia
Athenry | Kép: Andreas F. Borchert / Wikipedia

Az építkezésnek 2015 végén kellett volna elindulnia Athenry szomszédságában, a hatóságok azonban felfüggesztették az engedélyeztetési eljárást. Hogy miért? Több különböző beadványban tiltakoztak a helyiek a központ felépítése ellen: volt aki szerint növeli a zaj- és fényszennyezést, az autóforgalmat, árvizeket okoz, mások szerint pedig a helyi borz- és denevérpopulációra lenne káros hatással.

A Business Insider ellátogatott az ír helyszínre, ahol azt tapasztalták, hogy a helyik többsége támogatja a 300 új munkahelyet létrehozó beruházást. Joe Duff, aki egy helyi kocsmát vezet, így nyilatkozott:

A helyieknek kell a munka.

Az Athenry melletti tervezett adatközpont látványterve.
Az Athenry melletti tervezett adatközpont látványterve.

Az Apple bejelentése után 20-25 panaszt kapott a városi tanács, majd ezek kivizsgálása után tavaly szeptemberre engedélyezték a munka megkezdését, azzal a feltétellel, hogy minden egyes csarnoknak külön engedélyeztetési eljáráson kell átesnie. Becslések szerint ezzel nagyjából 15 évbe telt volna a teljes adatközpont felépítése, azonban ennek is lőttek az újabb panaszok beérkezése után.

A beadványokat a An Bord Pleanála szervezetnek címezték, mely egy, a hasonló esetekben eljáró helyi független szerv. Jelenleg egy 10-12 főből, építészekből és környezetvédőkből álló bizottság dolgozik az Apple-lel kapcsolatos ügyön. A döntést február közepére ígérték, Peter Feeney, helyi megyei tanácsos azonban így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

A leggyakrabban az a válaszuk, hogy még egy hónapig nem döntenek a kérdésben. Aztán amikor eljön az újabb határidő, ismét elhalasztják a döntést.

Feeney ez alapján valamikor júniusra várja a döntést. Az Apple mindenesetre korábban bizakodó volt az ügyben, úgy tervezik, hogy az új adatközpont 2017-ben kezdheti meg a működését, bár állítólag a nyári dátum hallatán kicsit elszontyolodtak és felkészültek a további csúszásra.

Forrás: Business Insider via 9to5Mac.

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!