imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Bréking: itt a 16″-os Macbook Pro!


A MacBook kínálat legnagyobb és legerősebb gépe tényleg megérkezett, és első látásra impozáns specifikációt mutat fel. Szép kijelző, hat hangszóró, nyolcmagos processzor és átdolgozott billentyűzet.

Az elmúlt években az Apple a legerősebb hordozható Maceket, a MacBook Prókat 13″-es és 15″-es kijelzővel szállította. Az idén azonban februárban az egyik leghitelesebb Apple jós megszellőztette, hogy érkezni fog egy ennél is nagyobb, 16″-es kijelzővel érkező modell. Már akár a WWDC-n is vártuk, hogy a Mac Pro és a Pro Display XDR mellett egy igazi profiknak szóló hordozható erőművel rukkolnak elő Tim Cookék, de nem jött. Ahogyan a szeptemberi iPhone keynote-on sem.

Aztán mostanában egyre hangosabbak voltak a hírek, miszerint az Apple még idén be fogja mutatni a terméket, sőt, a macOS Catalinában már találtak rá jeleket, és egy hete már októberi időpontot jósoltak. A legfrissebb pletykák alapján már ma reggel is arról írtunk, hogy bármikor piacra dobhatják. Ma délután pedig Tim Cook az alábbi videót tette ki Twitterre, egy rövid kommenttel:

Profik – ti kértétek. Megérkezett.

Nagyobb kijelző

Az új MacBook Pro 16″-es kijelzőt kapott 500 nites fényerővel, mindezt úgy, hogy nem lett nagyobb a 2015-ös 15″-es külső méreténél, vagyis kisebb lett a káva. Azért a 2015-ös modell a jó összehasonlítási alap és nem az újabb kivitel, mert az alsó rész egy kicsit vastagodott, 0,07 centiméterrel, így nem tartották az előző, 2018-as méreteit és nem vékonyodott tovább az eszköz. Ami nem is feltétlen baj.

Kinézetben egyébként nem sokat változott, maradt a Touch Bar (habár rövidült, és az esc újra fizikai gombot kapott!) és a 4 darab Thunderbolt 3-as USB-C port. Ez azt is jelenti, hogy az Apple kivezeti a 15″-es MacBook Prókat, innentől 13″-es és 16″-es kivitel közül választhatunk.

Akár 8 magos processzorral

Az új 16″-es MacBook Pro alapmodelljei kétféle processzorral érkeznek. Megkapták az Intel kilencedik generációs chipjeit (nyáron a 13″-es frissítésekor még nyolcadik generációst kapott), választhatunk a 2,6 GHz-es hatmagos vagy a 2,3 GHz-es nyolcmagos erőgép közül. Egyik sem lesz kifejezetten lassú, de biztosan futtatunk rajta majd teszteket, amivel elődjével tudjuk összehasonlítani.

A nagy teljesítményt sokáig élvezhetjük: az Apple akár 11 órás üzemidőt ígér netezés vagy filmnézés közben a TV alkalmazással. Erről állítólag a MacBookokba került eddigi legnagyobb, 100 wattórás akkumulátor gondoskodik.

Alap a 16 GB-os DDR4 memória, ami akár 64GB-ig bővíthető. Háttértárban 512 GB, illetve 1 TB SSD-t kapunk az alap modellekhez. Akiknek ez nem elég, akár 8 TB-ig bővíthetik. Profi méret vélhetően profi árazásban is.

Hangban is erősödött

A hangról sem feledkeztek meg az Apple mérnökei. Hat hangszórós audio rendszert kapott, ami az Apple szerint laptopban még sosem hallott módon tölti be a teret. A berezgést két rezgéskioltó mélynyomóval csökkentik, a basszustartomány alsó határát pedig fél oktávval lejjebb tolták. Studiominőségű hárommikrofonos elrendezést is ígér, amivel podcast minőségű hangot vehetünk fel. Na, erre azért kíváncsi vagyok! Úgyis életet kéne lehelni a podcastünkbe…

Varázsbillentyűk

Az elmúlt évek Macbookjainak a leggyengébb láncszeme egyértelműen a billentyűzet, amire eddig igazából csak kisebb javításokat tudott kitalálni az Apple. Az új 16″-es MacBook Pro azonban teljesen újratervezett billentyűzetet kapott. Ez nyilván nem a sajtóképeken látszódik, ám a tesztelők kirakott korai írásai szerint jól sikerült, és alapvetően pozitív lépés. Rettentően várjuk a tesztelését!

A 16″-es MacBook Pro hatmagos processzorral 949 000 forintért lesz kapható, míg a nyolcmagos 1TB-os háttérrel 1 109 900 forintért kerül a polcokra. Arról egyelőre nincs információnk, hogy mikor lesz készleten, amint megtudunk valamit olvasóinkkal is közöljük majd.

Mit szólsz az új MacBook Próhoz? Tényleg a profiknak készült?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!